Confuzia intre campingul municipal versus campingul privat


Urmărind diverse postări pe grupurile de profil, am constatat că sunt multe persoane care nu știu ce înseamnă un camping municipal.

M-am gândit că ar fi utilă o scurtă comparație între ceea ce oferă țările din Europa de vest și ceea ce găsim în România.


Poate că denumirea de camping municipal nu e tocmai cea mai potrivită pentru că atunci când spui camping cei mai mulți se gândesc la un spațiu pus la dispoziție de un privat, spațiu dotat cu toalete, dușuri, curent electric, grătare etc. facilități de care poți beneficia contra unei anumite sume de bani.

Când mă refer la camping municipal, am în vedere acele spații puse la dispoziția autorulotiștilor de către autoritățile locale ale diverselor orașe/sate europene.

Am spus autorulotiștilor pentru că în aceste spații nu este permisă camparea rulotelor.


Aceste campinguri municipale, de regulă, nu au multe locuri sau, dacă sunt ceva mai multe, nu toate beneficiază de posibilitatea racordării la curent electric.

În aceste spații sunt amenajate locuri de deversare a apei gri și a toaletei, precum și tomberoane pentru colectarea selectivă a gunoiului. De asemenea, există robinete pentru alimentarea cu apă.


Trebuie menționat că în aceste campinguri municipale poți sta maxim 48 de ore. Există însă și locuri unde limita este de 24 de ore sau chiar de 72, acestea din urmă fiind mai rare. Din punctul meu de vedere, acesta este un lucru bun pentru că face posibilă vizitarea acelei zone pentru cât mai mulți turiști.


Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că nu este permis „camping behaviour”, ceea ce înseamnă că nu pot fi scoase scaunele, masa, marchiza etc.


În timpul călătoriei noastre prin vestul Europei, am parcat în multe astfel de locuri. Astfel, pot spune că în multe dintre campingurile municipale serviciile sunt gratis, mai ales în Spania și Portugalia.

În altele, se plătește pentru apă și curent electric: 2-3 Euro pentru 100 l de apă sau pentru 3 ore de racordare la curent electric. Am stat în astfel de locuri în Franța și Germania, plata serviciilor făcându-se fie direct cu monede de 1 și 2 Euro, fie cu niște fise speciale ce puteau fi luate de la un anume magazin din sat, situat în apropierea campingului. Oricum, instrucțiunile sunt afișate la intrare, astfel încât să știi de la început ce ai de făcut.


O să mă întrebați de ce sunt importante aceste campinguri municipale? Cui folosesc ele când oamenii vor să își petreacă cele 2 săptămâni de concediu off camping  sau on camping pe malul mării sau la poalele muntelui?


Ele folosesc celor ca noi, care timp de 3 luni am vizitat multe orașe și ale lor muzee interesante, iar când voiam o schimbare ne îndreptam spre malul mării, după ce foloseam serviciile acestor campinguri municipale.

Parcând autorulota în locurile special amenajate de primării, am putut vedea Barcelona, Madrid, Toledo, castelele de pe Valea Loirei și multe altele. Am stat o noapte sau două, am vizitat punctele de interes și ne-am continuat drumul către următoarea destinație.


Am văzut un comentariu la una dintre pozele mele care spunea că acele campinguri municipale sunt doar niște parcări. Poate că așa este, deși unele dintre ele sunt situate în zone foarte frumoase, în mijlocul naturii, pe malul râului.

Altele sunt amplasate la marginea orașului, lângă terenuri de sport și piscine, în timp ce numărul celor situate în zone mai centrale este mai mic.


Tot ce îmi doresc e să beneficiem de astfel de parcări și în România. Nici nu trebuie să fie amplasate central, nici să fie în mijlocul naturii. Trebuie doar să ne pună la dispoziție locuri unde să deversăm toaleta și apa gri sau unde să putem alimenta rezervorul de apă.


Ne-am întors acum câteva zile după o călătorie de 2 săptămâni prin România. Am plecat din București și am stat câte o noapte sau două la Durău, Vatra Dornei, Sucevița, Voroneț, Mălini, Bistrița, Vadu Izei, Gâlgăul Almașului, Alba Iulia și Valea Avrigului.


Nu vă pot spune cât de greu a fost să găsim apă sau să golim toaleta. Aflându-ne încă în sezonul rece, benzinăriile nu aveau apă la robinetele de afară, unele campinguri nu erau deschise, la fel și unele toalete din parcările mănăstirilor. Am găsit soluții, dar nu ar trebui să fie atât de difcil.


Am dormit o noapte în parcarea de la intrarea în Grădina Zmeilor aflată în Gâlgăul Almașului, județul Sălaj. O zonă foarte frumoasă, parcarea este înconjurată de iarbă și copaci, un foisor cu loc pentru grătar. Ar fi fost perfect dacă ar fi existat și facilități pentru turiști.


Sunt multe zone unde autoritățile locale ar putea amenaja astfel de campinguri municipale. Nici nu cred că ar trebui să aibă multe locuri, serviciile fiind cele mai importante. Nu spun că ar trebui să fie gratis. Ce ar avea de câștigat din asta? Vor fi mai mulți turiști care vor vizita obiectivele turistice și vor cheltui anumite sume de bani în localitățile lor.


Vom beneficia de astfel de servicii în viitorul apropiat? Mă îndoiesc. Ar trebui însă să aducem cumva în fața autorităților această problemă, pornind evident de la beneficiile pe care le-ar aduce comunității.

In casuta din subsolul hartii puteti sa scrieti ceea ce va intereseaza dupa urmatorul cod:


Camping – locatiile de campare

Pensiuni – prezinta doar pensiune care ofera locuri de campare

Magazin – prezinta doar magazinele de specialitate

Inchirieri – prezinta doar companiile care inchirieaza RV-uri

Butelii Propan – prezinta statiile OMV ce ofera aceste servicii

GPL – prezinta locatiile OMV ce ofera aceste servicii

Casute – locatii care ofera spre inchiriere casute

Parcare – locuri de parcare pe termen lung rulote si autorulote

Service – prezinta service-urile dedicate rulotismului

Parc – parcuri de rulote

Dealer – Vanzatori de rulote si autorulote noi

Club – cluburi de rulotism & turism

Asociatie – asociatii de rulotism & turism


Apasa aici ca se te inscrii in grupul de rulotism Vacante cu auto-rulota


Apasand pe locatia care va intereseaza, automat veti fi directionati catre pagina de website a respectivii entitati.

Pentru update si inscrieri rog sa ma contactati la contact@auto-rulota.ro sau folosing formularul de contact din meniul principal.

Este obligatoriu sa prezentati o pagina de website sau facebook si o adresa de email valabila pentru inscrirea pe harta interactiva (gratis, fara a solicita beneficii, nu expira).


De ce ar trebui să postati mereu recenziile despre locurile de campare?

Dacă dețineți o rulota sau autorulota, este posibil să fi petrecut perioade de timp in mai multe locatii de campare.

Indiferent de numărul de locatii de parcare pe care ați avut șansa să le treceti pragul, aveți cu siguranță o părere despre fiecare locatie/camping în care ati fost.


Poate că in anumite locatii de campare ati avut surpriza placuta sa gasiti facilitati noi care nu au fost mentionate pe pagina de website oficiala al acelui loc de campare sau anumite spatii au fost renovate.

Pe de alta parte, stim ca multe website -uri uita sa mai actualizeze pozele, cele initiale de acum 10 sau 20 de ani de cand s-a deschis locatia de campare nu mai sunt de actualitate iar sederea a fost un esec din punct de vedere al confortului (o baie murdară și locuri pline de gunoi, lăsându-vă senzația de dezgust).

Desigur, cea mai probabilă realitate este că un loc de campare se încadrează undeva între cele două, având atât argumente pro, cât și contra.

Acum, nu trebuie sa se argumenteze faptul că postarea unei recenzii necesită un pic de timp, ceea ce majoritatea dintre noi nu avem prea mult.

Acest lucru trebuie apreciat, multi vizitatori totusi si-au alocat deja timpul pretios pentru a scrie o recenzie, care a fost sau nu citita de dvs inaintea deciziei de a va petrece timpul acolo.

Aceasta atitudine ajută comunitatea rulotistilor în ansamblu, iar unele cazuri ar putea chiar să vă ajute personal în viitor.


Ajutați locurile de campare să se îmbunătățească

Motivul numărul unu pentru a lăsa recenzii despre locatiile de campare după fiecare sejur în camping este de a ajuta locatiile la care ati mers să cunoasca plusurile și ce trebuie îmbunătățit.

Trebuie sa stiti ca proprietarii campingurilor sau managerii nu au fost mereu „rulotisti” inaintea deschiderii acestor locuri de campare, asa ca uneori poate fi greu pentru proprietar să privească spatiul de campare din punctul de vedere al rulotistului.

Alteori, s-ar putea să nu fie complet conștienți de o ceea ce se intampla dupa lasarea intunericului, când managerul și personalul nu sunt prezenti si activi.

Există chiar și unele cazuri în care un manager sau un membru al personalului ar putea fi conștient de o problemă, dar nu știu cât de mult afectează șederea unui rulotist.

În toate aceste cazuri, luarea la cunostinta a problemelor și inconvenientele prezentate de dvs. îi va ajuta pe proprietarii, managerii și personalul spatiilor de cazare să îmbunătățească situatia.

De asemenea, daca le prezentati ceea ce vă place, astfel încât să poată face mai multe dintre aceste tipuri de lucruri și să se mențină în cele mai bune facilități.

Nu numai că acest lucru îmbunătățește calitatea unei locatii de campare dar va atrage atentia si concurentei, care va incepe sa simta cum numarul de rulotisti la locatia lor este constant sau scade versus alta locatie care atrage tot mai multi rulotisti.


Îndreptați alți rulotisti în direcția corectă

Dacă faceți planificarea călătoriei cu rulota sau autorulota, este probabil să fi citit recenzii care să vă ajute să vă planificați.

De ce nu ai face asta?

Recenziile locatiilor de campare oferă informații privilegiate despre campinguri din punctul de vedere al rulotistului.

Acestea vă permit să intrați în detaliile mai putin placute a unei locatii de campare inainte de a vizita locatia și vă permit să vă entuziasmați de micile avantaje minunate care nu pot fi publicitate pe site-ul locatiei de campare.

Citirea de catre dvs a recenziilor inainte de a pleca in calatorie ar trebui să vă motiveze să vă împărtășiți propria experiență, pentru a-i ajuta pe viitori rulotisti sa isi gaseasca locatii mai bune.

Pe de altă parte, știind că un alt rulotist a fost incantat intr-o numita locatie de campare, poate ajuta alti rulotisti să se simtă încrezători atunci când îl aleg.


Folosiți pentru referințe viitoare

Un avantaj total neașteptat de a lăsa recenzii despre fiecare camping pe care îl vizitați vreodată este posibilitatea de a vă uita înapoi la propriile recenzii.

De ce ai vrea să faci asta?

Pentru a vă aminti cum v-ați simțit despre anumita locatie de campare și pentru a decide dacă doriți sau nu să vă întoarceți.

Acest lucru ar putea părea o prostie în acest moment, dar pe măsură ce vizitați tot mai multe locatii de campare de-a lungul anilor, poate deveni destul de dificil să vă amintiți acele mici detalii care ar putea face sau rupe o călătorie sau poate recitind comentariile actualizate, se observa o imbunatatire a situatiei de acum cativa ani.


„Mulțumesc” celor mai bune locatii de campare

O revizuire bună a locatiilor de campare este una dintre cele mai bune modalități de a mulțumi unui proprietar care are grija de afacerea lui si de turistii care ii trec pragul.

Citirea recenziilor bune nu numai că îi face pe manageri și personal să se simtă bine în legătură cu munca lor, dar, așa cum am subliniat mai devreme, aceste recenzii bune îi ajută să știe ce fac bine și ce lucruri trebuie cu siguranță să continue.

Pe lângă toate acestea, recenziile bune ale locatiilor de campare ajută la cresterea cifrei de afaceri ale campingului respectiv. Recenziile sunt excelente pentru proprietarii care au investit timp si bani si care isi respecta clientii, deoarece le va aduce mai multi turisti in viitor.

Indiferent dacă lăsați o recenzie pozitivă sau una negativă, atâta timp cât este detaliată și onestă, veți ajuta locatia de campare, alți rulotisti și voi înșivă să aveți o experiență in camping mai bună.

Poze si text credit dna Cristina Radulescu

Evalueaza
[44 voturi / scor: 4.9]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *