Dificultatile luptei de 100 zile – camping in Romania


Rulotistul are simț aventuros.

Empaticul ca persoana, are abilități sociale bune. Știe să asculte.

Rulotist + empatic = O persoana care in comunitatea rulotistica se exprimă cu înțelegere si sprijin față de nevoia celuilalt. Pana la urma suntem o comunitate, cu bune si cu rele.


Lupta intre OFF si IN camping in acest moment este ca si lupta intre motoarele diesel si TSI, cei care pierd din aceasta lupta sunt campingurile localizate in alte zone decat cele de pe malul marii, unde se stie, pozitia sardinei din conserva este pozitia preferata in varf de sezon.


Cand discutam de achizitia rulotelor in special, pe buzele tuturor – rulote Anglia, urmate de Olanda, Germania si Romania.

Radiografia ultimilor 20 de ani indica ca am investit peste 300 de milioane de Euro in economia statelor mentionate anterior cu exceptia Romaniei!

Cati rulotisti cunosc acest lucru?


Rulotistul roman este darnic cu vecinii cand discutam sa isi cumpere jucariile de vacanta si accesorii, 99% din ele fiind produse in alte tari decat Romania.

Comparativ cu constructia unei case de vacanta, in care se utilizeaza preponderent materiale fabricate in Romania, la fabricarea rulotelor si autorulotelor nici nu poate fi vorba de asa ceva. Am mentionat ca exista ceva incercari in Romania, dar ponderea lor este infima.


Defaimarea campingurilor este un aspect care nu ajuta comunitatea, daca tu doresti sa mergi numai in off sau el numai in camping, isi asuma fiecare decizia.

De unde pleaca aceasta lupta ?

De la faptul ca administratorii solicita taxe de campare, caci daca ar fi gratis, atunci lupta ar disparea.

In Romania estimez ca proportia celor care doresc sa mearga numai in camping este de aproximativ 40% din rulotisti. Am mentionat mai jos 4 optiuni, cine doreste poate sa isi exprime (3 optiuni din 4) votul.

Votul este secret, nu pot sa vad cine voteaza! ce voteaza! Se contorizeaza doar numarul de voturi primite.


Unde va petreceti timpul liber & vacantele

View Results

Loading ... Loading ...


Sa adaugam acum piata inchirierilor de autorulote, numarul de firme care inchiriaza jucarii fiind de aproximativ 35.

Estimand o medie de 3 autorulote x 100 de zile de inchiriat = 1.5 milioane de Euro anual cheltuiti pentru inchirieri.


Discutam de sume fabuloase (achizitii si inchirieri anuale) dar ne impiedicam de plata sumei de 35 ron/zi (fara curent) si 50 ron/zi (curent inclus, dusuri  si  masina  spalat  rufe)?


Pai sa analizam dorintele

– companiile care inchiriaza ar vrea ca, campingurile sa aiba perioade mai lungi de activitate anuala ca sa aiba unde sa trimita o parte din clienti in extra sezon

– campingurile ar vrea sa aiba ceva turisti in extra sezon

– turistii ar dori in extra sezon sa aiba mai multe locatii unde sa mearga


Dar cu exceptia unor administratori curajosi care incearca sa mentina deschise campingurile tot anul, restul le inchid.

Perceptia este gresita, au buzunarele pline de bani din sezonul de 100 de zile.

Nici o firma nu isi inchide activitatea daca este rentabila!

Rentabilitatea in extra sezon inseamna macar sa iti achiti cheltuielile lunare …


O analiza sumara a cheltuielilor lunare a unui camping care doreste sa ofere conditii bune turistilor pe intreg parcursul anului, fara intreruperi de program:
Citez

“-2 salariati permanenti ptr servicii in  camping (primire, asistenta  campare, preluare  gunoi, tuns  iarba, curatenie la  dusuri  si  wc-uri, mentenata, reparatii)  x 4000 lei  brut = 8000 lei

– contract  preluare  gunoi 140lei/mc

– plata  energie  electrica o  medie  de  4000 lei  lunar ( nu  am  contoar la  fiecare  priza si  in  iarna  am  platit  si 6500lei )

– gaz ptr  dusuri cam 300 lei/lună

– consumabile (hartie igenica , lichid  ptr  spalat  la  dus  si  wc-uri ,saci  gunoi , becuri , furtune  de  apa lipsa  s-au  rupte , robineti , mufe  rapide etc )


Toate  aceste  cheltuieli si taxe (mediu, SSM, Min Turismului, contabilitate, investitii) credeți  ca  pot  sa  le  sustin  din  venituri realizate prin plata taxei de access in camping de 35 / (50 de ron cu energie, dusuri, apa calda, masina de spalat inclus in pret)?”
Multumesc domnului Aurel Boboc,  administratorul campingului Muddy Land de langa vulcanii noroiosi, Buzau pentru informatiile puse la dispozitie.
Adaug faptul ca acest camping este deschis tot timpul anului.

Criza actuala are si partile ei bune!

 

Acum 2 ani am incercat sa campez intr-o locatie/ camping in Transilvania (nu prezint public locatia dar am plecat scarbit de acolo) avand clientela formata din turistii tinta, turistii straini.

De la intrare am primit instructiuni – gunoiul se imparte pe categorii, pentru apa calda apesi butonul asta si alte tampenii similare.

Breeeee nu sunt meltean mioritic sa ma inveti tu, proprietar de camping pentru straini cum se separa gunoiul.

Fac acest lucru zilnic acasa, nu am venit sa primesc ore de civica.

Dimineata ii explic civilizat ca vreau sa merg cu copilul sa vizitez salina si poate nu reusesc sa ajung pana la orele 12.00 cand se termina ziua de cazare si am nevoie de 1 sau 2 ore suplimentare.

Pot sa las rulota pregatita de plecare intr-un colt al campingului, fara sa deranjez pe nimeni pana la revenire?

Raspunsul a fost NU, afara cu ea, pana la 12 ai platit!

Poti sa o lasi langa gard dar in exteriorul lui!


Tanti proprietareasa .. in primul rand era o supozitie, s-ar putea sa nu ajung si nu o confirmare!

Uneori clientii mai pun intrebari special ca sa iti vada comportamentul de “patroneasa”


Bravo, cei care stati in genunchi cand vin  strainii si denigrati proprii turisti romani.


Anul trecut jale mare … nu mai vin strainii si uite cum apar ofertele – veniti la noi in camping, oferim super conditii!


Cu aceasta mentalitate sa mai stati vreo 2 ani cu ele goale pana o sa apara turistii “speciali, cei straini” si apoi vedeti cum va schimbati opinia si despre turistii romani.

Experienta traita de subsemnatul nu reprezinta regula generala din Romania si trebuie aplicata dupa principiul “Sunt turisti melteni dar si proprietari de campinguri la fel!   

Fiecare cu padurea lui, cu uscaturile lor”


Domnilor administratori de unitati de primire invatati si respectati regulile de baza

– concurenta creste lunar (sunt in discutii cu peste 10 persoane care in aceste momente pregatesc noile spatii de campare)

– mai sunt peste 40 de persoane care acceseaza zilnic blogul si citesc articolul privind campingul (model proiect de camping).

inseamna 1200 de cititori lunar.

daca 1% din ei vor deschide o unitate de primire (1200 x 12 luni), inseamna o concurenta de peste 140 de campinguri in urmatorii 2 ani.

– raspundeti la email -uri, nu toti suntem de moda veche sa sunam pe la telefoane, imi planific vacanta printre 2 sedinte cu inca 4 colegi in birou!

– raspunde civilizat, cu subiect si predicat, cu date de indentificare, Xlesc, nr de telefon

– cand imi raspunzi in 2 peri, cu DA sau NU, trimis pe pe telefonul samsung … imi trece sa va mai vizitez, dupa sictirul prezentat in scris imi dau seama de calitatea persoanei care are permisiunea sa citeasca mesajele si sa raspunda la ele.

– daca mai vreau informatii, activeaza whatup si restul aplicatiilor unde pot sa va scriu cateva randuri

– eliminati din mentalitatea angajatilor ideia ca cei care vin in camping sunt cei cu venituri mici, asa ca … fara prea multe pretentii la banii astia

– in ultimele luni daca aveati curiozitatea sa urmariti anunturile de vanzari, s-au vandut toate rulotele de 20+ mii de euro si autorulote la fel de scumpe, care stateau la vanzare de 2 ani de zile.


Ce putem face sa imbunatatim in relatia turist – camping in Romania ?

– sa fim echilibrati in decizia de a petrece timpul IN si in OFF camping, nu doar faptul ca este mai ieftin in OFF trebuie sa cantareasca in decizie

– sa scriem review-uri despre locurile de campare astfel incat sa se filtreze top, bune si mediocre

– sa nu mai fie discriminare intre turisti straini si cei romani, cine respecta regulile ramane, cine nu pleaca

– petrecerea timpului in camping inseamna locuri de munca pe plan local, inseamna sustinerea economiei Romaniei

– petrecerea in off camping – inseamna iar sa pompezi bani in economia vecinilor deoarece consumabilele biodegradabile, panourile solare, bateriile (majoritatea) sunt fabricate … tot la vecini

– proprietarii campingurile sa invete ca delimitarea cu un gard a zonei de campare nu inseamna CAMPING

– o structura numita camping trebuie sa ofere conditii bune si sa se inteleaga foarte clar ca merg in camping si platesc pentru SERVICII nu doar sa respir aerul de dincolo de gard

– serviciile unui camping trebuie sa serveasca nevoilor primare

– teritoriul României prezintǎ o mare bogǎtie de valori cultural-istorice si naturale. Potential exista, potentiali turisti exista

– sa creasca ponderea zilelor petrecute de turisti in vacanta in Romania (conditionat de disparitia bizonilor)

– sa isi diversifice activitatile si sa se asocieze cu alte oportunitati din zona

– sa investeasca aproape toti banii castigati (profitul) in aceasta activitate, concurenta vine tare din urma


Federația franceză de cazare în aer liber (Fédération Nationale de l’Hôtellerie de Plein Air) a lansat un avertisment proprietarilor de camping din întreaga țară: peste 1.000 de locuri de campare tradiționale s-au închis în ultimii 20 de ani și rata a crescut de la an la an, cu aproximativ 80 de campinguri care se închid anual.


Cele mai afectate sunt campingurile de una și două stele, turiștii migrând spre oferta campingurilor cu facilități complete sau chiar campinguri tematice.
Franța are mai mult decât orice altă țară din lume în afară de SUA, oaspeții de camping petrecând 125 de milioane de nopți anual, iar rezervările de au crescut cu 34% pe lastminute.com.


Europa deține cea mai mare cotă din piața globală a campingurilor de lux, care se estimează că va avea o valoare de 4,8 miliarde de dolari până în 2025, potrivit unui studiu al Grand View Research.


Apariția campingurilor de calitate superioară a dus, însă, la scăderea interesului pentru campingul de una sau două stele.
Franța nu este singura țară în care turismul de camping este în creștere.
Orașe din alte țări europene precum Budapesta (Ungaria) și Praga (Cehia) au înregistrat o creștere a cererii cu 23, respectiv 17% încă înainte de 2020.

Informatii puse la dispozitie de catre Tzuby Camp & Camper


In casuta din subsolul hartii puteti sa scrieti ceea ce va intereseaza dupa urmatorul cod:


Camping – locatiile de campare

Pensiuni – prezinta doar pensiune care ofera locuri de campare

Magazin – prezinta doar magazinele de specialitate

Inchirieri – prezinta doar companiile care inchirieaza RV-uri

Butelii Propan – prezinta statiile OMV ce ofera aceste servicii

Casute – locatii care ofera spre inchiriere casute

Parcare – locuri de parcare pe termen lung rulote si autorulote

Service – prezinta service-urile dedicate rulotismului

Parc – parcuri de rulote

Dealer – Vanzatori de rulote si autorulote noi

Club – cluburi de rulotism & turism

Asociatie – asociatii de rulotism & turism


Apasand pe locatia care va intereseaza, automat veti fi directionati catre pagina de website a respectivii entitati.

Pentru update si inscrieri rog sa ma contactati la contact@auto-rulota.ro sau folosing formularul de contact din meniul principal.

Este obligatoriu sa prezentati o pagina de website sau facebook si o adresa de email valabila pentru inscrirea pe harta interactiva (gratis, fara a solicita beneficii, nu expira).


De ce ar trebui să postati mereu recenziile despre locurile de campare?

Dacă dețineți o rulota sau autorulota, este posibil să fi petrecut perioade de timp in mai multe locatii de campare.

Indiferent de numărul de locatii de parcare pe care ați avut șansa să le treceti pragul, aveți cu siguranță o părere despre fiecare locatie/camping în care ati fost.


Poate că in anumite locatii de campare ati avut surpriza placuta sa gasiti facilitati noi care nu au fost mentionate pe pagina de website oficiala al acelui loc de campare sau anumite spatii au fost renovate.

Pe de alta parte, stim ca multe website -uri uita sa mai actualizeze pozele, cele initiale de acum 10 sau 20 de ani de cand s-a deschis locatia de campare nu mai sunt de actualitate iar sederea a fost un esec din punct de vedere al confortului (o baie murdară și locuri pline de gunoi, lăsându-vă senzația de dezgust).

Desigur, cea mai probabilă realitate este că un loc de campare se încadrează undeva între cele două, având atât argumente pro, cât și contra.

Acum, nu trebuie sa se argumenteze faptul că postarea unei recenzii necesită un pic de timp, ceea ce majoritatea dintre noi nu avem prea mult.

Acest lucru trebuie apreciat, multi vizitatori totusi si-au alocat deja timpul pretios pentru a scrie o recenzie, care a fost sau nu citita de dvs inaintea deciziei de a va petrece timpul acolo.

Aceasta atitudine ajută comunitatea rulotistilor în ansamblu, iar unele cazuri ar putea chiar să vă ajute personal în viitor.


Ajutați locurile de campare să se îmbunătățească

Motivul numărul unu pentru a lăsa recenzii despre locatiile de campare după fiecare sejur în camping este de a ajuta locatiile la care ati mers să cunoasca plusurile și ce trebuie îmbunătățit.

Trebuie sa stiti ca proprietarii campingurilor sau managerii nu au fost mereu „rulotisti” inaintea deschiderii acestor locuri de campare, asa ca uneori poate fi greu pentru proprietar să privească spatiul de campare din punctul de vedere al rulotistului.

Alteori, s-ar putea să nu fie complet conștienți de o ceea ce se intampla dupa lasarea intunericului, când managerul și personalul nu sunt prezenti si activi.

Există chiar și unele cazuri în care un manager sau un membru al personalului ar putea fi conștient de o problemă, dar nu știu cât de mult afectează șederea unui rulotist.

În toate aceste cazuri, luarea la cunostinta a problemelor și inconvenientele prezentate de dvs. îi va ajuta pe proprietarii, managerii și personalul spatiilor de cazare să îmbunătățească situatia.

De asemenea, daca le prezentati ceea ce vă place, astfel încât să poată face mai multe dintre aceste tipuri de lucruri și să se mențină în cele mai bune facilități.

Nu numai că acest lucru îmbunătățește calitatea unei locatii de campare dar va atrage atentia si concurentei, care va incepe sa simta cum numarul de rulotisti la locatia lor este constant sau scade versus alta locatie care atrage tot mai multi rulotisti.


Îndreptați alți rulotisti în direcția corectă

Dacă faceți planificarea călătoriei cu rulota sau autorulota, este probabil să fi citit recenzii care să vă ajute să vă planificați.

De ce nu ai face asta?

Recenziile locatiilor de campare oferă informații privilegiate despre campinguri din punctul de vedere al rulotistului.

Acestea vă permit să intrați în detaliile mai putin placute a unei locatii de campare inainte de a vizita locatia și vă permit să vă entuziasmați de micile avantaje minunate care nu pot fi publicitate pe site-ul locatiei de campare.

Citirea de catre dvs a recenziilor inainte de a pleca in calatorie ar trebui să vă motiveze să vă împărtășiți propria experiență, pentru a-i ajuta pe viitori rulotisti sa isi gaseasca locatii mai bune.

Pe de altă parte, știind că un alt rulotist a fost incantat intr-o numita locatie de campare, poate ajuta alti rulotisti să se simtă încrezători atunci când îl aleg.


Folosiți pentru referințe viitoare

Un avantaj total neașteptat de a lăsa recenzii despre fiecare camping pe care îl vizitați vreodată este posibilitatea de a vă uita înapoi la propriile recenzii.

De ce ai vrea să faci asta?

Pentru a vă aminti cum v-ați simțit despre anumita locatie de campare și pentru a decide dacă doriți sau nu să vă întoarceți.

Acest lucru ar putea părea o prostie în acest moment, dar pe măsură ce vizitați tot mai multe locatii de campare de-a lungul anilor, poate deveni destul de dificil să vă amintiți acele mici detalii care ar putea face sau rupe o călătorie sau poate recitind comentariile actualizate, se observa o imbunatatire a situatiei de acum cativa ani.


„Mulțumesc” celor mai bune locatii de campare

O revizuire bună a locatiilor de campare este una dintre cele mai bune modalități de a mulțumi unui proprietar care are grija de afacerea lui si de turistii care ii trec pragul.

Citirea recenziilor bune nu numai că îi face pe manageri și personal să se simtă bine în legătură cu munca lor, dar, așa cum am subliniat mai devreme, aceste recenzii bune îi ajută să știe ce fac bine și ce lucruri trebuie cu siguranță să continue.

Pe lângă toate acestea, recenziile bune ale locatiilor de campare ajută la cresterea cifrei de afaceri ale campingului respectiv. Recenziile sunt excelente pentru proprietarii care au investit timp si bani si care isi respecta clientii, deoarece le va aduce mai multi turisti in viitor.

Indiferent dacă lăsați o recenzie pozitivă sau una negativă, atâta timp cât este detaliată și onestă, veți ajuta locatia de campare, alți rulotisti și voi înșivă să aveți o experiență in camping mai bună.


Poza credit  Dino Reichmuth on Unsplash

Poza cu salariul este preluata de la www.calculator-salarii.ro

Evalueaza
[22 voturi / scor: 5]

One thought on “Dificultatile luptei de 100 zile – camping in Romania

  1. Buna ziua,
    2 observatii:
    -Tariful mediu de campare prezentat nu este realist, pt un camping cu dotări medii și curent, mai corect este 100 ron/zi ( rulota , masina, curent, 2 persoane ), variază chiar pana la 150ron.
    -consider ca regulile afișate trb respectate, inclusiv selectarea gunoi (din experienta proprie multa lume nu prea vrea sa o faca) sau check-out…….sigur insa ca modul si tonul de adresare contează și trb oferite soluții, inclusiv tarifare parțială,
    Mulțumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *