Iubesc OFF camping in Romania

Doresc sa distrug 3 mituri care circula in interiorul grupurile de rulotisti

– Numai cei saraci merg in offcamping

– Sunt unii care vor sa isi construiasca campinguri si din acest motiv ne restrang zonele de offcamping

– Cei care vor sa taie padurile ne alunga, ca sa poata taia padurea in liniste


Mitul numarul 1

“numai cei saraci merg in offcamping”

Pai, sa vedem…

Citez “N-oi fi eu vreo ”bogata”, dar am petrecut aproximetiv 3 luni de zile numai off-camping, in Romania si Bulgaria. Rationamentul n-a fost nici pe departe pecuniar, ci a avut legatura strict cu LINISTEA (imposibilia in majoritatea campingurilor romanesti) si libertatea.

Cand detii un camper sau o rulota, sa mentionezi cuvantul ”sarac” in acelasi context, e prostie in forma pura”

De ce?

Cred ca nu mai e nevoie de explicatii, orice rulotist stie ce inseamna mentenanta, reviziile, dotarile si folosirea ”jucariilor”, deci asta e dovedita deja ca fiind utopica.

Ador plajele salbatice, o expresie des folosita in comunitatea rulotistilor sau a posesorilor de corturi.

In Romania, ghinionul consta in faptul ca aceste plaje salbatice pot fi gasite doar in interiorul biosferei Deltei Dunarii, unde camparea in Biosfera este interzisa.

Ca alternativa exista 2 spatii de campare, unul la Corbu si inca unul undeva pe langa Murighiol.

Se amesteca „camparea cu stationarea” si de aici apar o multitudine de neclaritati.

Nimeni nu interzice stationarea, adica un camper discret, aflat la 150 metri distanta de malul marii, camper stationat cu un parasolar discret si chiar niste scaune pentru relaxare.

Dar cand stationarea se transforma in … campare pe malul marii, fizic pe plaja atunci incep sa apara probleme, incep sa apara teribilisti care incurajeaza prin postarile lor si pe altii sa faca la fel.


Trecerea de la plaja salbatica la turisti salbatici s-a realizat in ultimii 5 ani iar in anul 2020 datorita limitarilor deplasarilor in exteriorul Romaniei, a avut o crestere exponentiala.


Cred ca in acest moment, plaja VADU este un paradis in destramare si in scurt timp  va ajunge un loc tipic romanesc, adica plin de gunoaie, pampersi si servetele umede.

Anul acesta primaria de la Tuzla a impus o taxa de campare de 50 ron/zi in perimetrul lor primaria oferind 6 wc-uri ecologice si pubele de gunoi.

Surpriza totala, toti care iubesc natura au realizat ca iubesc mai mult buzunarul propriu, analizand faptul ca NU SE MERITA sa se achite aceasta suma.

Dar cum dragostea de natura ramane, au inceput sa isi transfere jucariile catre alte zone MOKA, principala tinta fiind plajele CORBU si VADU.

Cand te muti in extra sezon sau la inceput de sezon, normal ca „ocupi” zonele CELE MAI BUNE, ocupi spatii mari deoarece totul este MOKA.

Cand turistul de ocazie doreste sa ajunga si el pe o plaja salbatica din Romania are sansa mare sa gaseasca …. Garda de Mediu care patruleaza in rezervatie, deoarece sunt multe persoane care campeaza si polueaza zona.

Am citit multe postari despre plaja Corbu si nu am gasit cazuri in care amenzile au fost aplicate abuziv, din punctul meu de vedere, garda de mediu a avut multa bunavointa, permitand echipajelor care au campat si respecta regulile de bun simt si curatenie sa isi continue vacanta pe malul marii.


Mitul numarul 2

“Sunt unii care vor sa isi construiasca campinguri si din acest motiv ne restrang zonele de offcamping”

Cat despre cei care construiesc campinguri… well, eu le doresc succes, cu cat numarul acestora va fi mai mare, cu atat va creste concurenta si –sper eu– calitatea serviciilor oferite.

Bineinteles, si acest mit e doar o stupizenie, oricate campinguri s-ar construi, offcampingul nu va fi eradicat, si nici nu te ia nimeni cu forta sa te bage la el in camping, E nevoie de educatie, de muuuulta educatie, iar aici suntem deficitari grav.

Te rog sa te relaxezi si sa iei o pauza cu lozinca asta, multi care denumesc gradina bunicii “camping” sunt niste gradini cu o cacastoare in spatele curtii.

Daca esti atat de expert in manipulari, verifica daca aceste gradini functioneaza legal, daca emit bon fiscal pentru banii incasati, si uite tu, ala care plangi ca esti discriminat, poti sa prezinti si greselile lor.


Mitul numarul 3

“Cei care vor sa taie padurile ne alunga, ca sa poata taia in liniste”

Sa lasam vrajeala cu astia care taie padurea, am auzit-o de atatea ori, incat am obosit.

Tu mergi in vacanta cu rulota in Iulie si August, pentru 2 luni pe an nu se obosesc sa schimbe legislatia. Sunt inca 10 luni in care pot sa taie linistiti padurea, cat timp esti tu in oras.

Se restrange off-campingul din motive cat se poate de obiective, padurile se taie oricum, nu se sfiesc ei de rulotistii pierduti prin zona.

Offcampingul inseamna natura afectata, in special cand vorbim de “locurile clasice” in care se aduna in acelasi loc zeci si sute de rulote, proprietarii care deverseaza la intamplare bazinele toaletelor, fac focul unde au chef, folosesc boxele la maxim, deverseaza apa gri oriunde, fara discernamant, si lasa gunoiul in urma.

Responsabilitatea si educatia fac o mare diferenta in peisajul rulotistic, dar la noi e aproape inexistent acest concept.

OFF CAMPING inseamna sa ai cu tine cei 7 ani de acasa si o lopata …. ca sa ingropi pe KAKI si restul (fara chimicale si fara detergenti unfriend cu mediul) la o distanta fata de apa si la o adancime suficienta cat sa se descompuna NATURAL fara sa miroasa 😁

Trebuie sa intelegi ca proprietarii de terenuri clasificate ca pasuni sunt afectati. Este sursa dansilor de venit. Inaintea de a campa pe o pasune, citeste ceea ce am scris mai jos si apoi o sa iti schimbi opinia.

Este necesar a fi prezentate doritorilor de off camping faptul că majoritatea pajiștilor din Romania beneficiază de subvenția Europeană.

Prin aceasta subvenție se intenționează stoparea deteriorării ca suprafață și calitate a pajiștilor permanente utilizând măsuri de întreținere și exploatare rațională, care în majoritatea cazurilor, conduc la limitări ale turistului care dorește să campeze pe o perioada mai lunga de timp pe un asemenea teren.

“Pajiștile permanente din extravilanul localităților, sunt terenuri consacrate producției de iarbă și de alte plante furajere erbacee cultivate sau spontane, care nu au făcut parte din sistemul de rotație a culturilor din exploatație, timp de cel puțin 5 ani sau mai mult”


Lucrările de întreținere a pajiștilor se refera la:

– distrugerea vegetației nedorite

– nivelarea mușuroaielor

– curățarea de pietre, cioate, mărăcini

– resturi vegetale uscate

– înlăturarea excesului de apa s.a.

“subvenția incasata de un fermier pentru 1 hectar de pășune poate ajunge in cel mai fericit caz la 637 Euro”.


Am fost obligat să îți prezint aceste informații pentru a putea aplica principiile “fără urme” in timpul campării cu rulota, autorulota sau cortul.

Orice degradare din punct de vedere calitativ sau cantitativ are repercusiuni asupra fermierului și asupra sănătății populație.


calitativ – în cazul deversării substanțelor chimice pe pajiște, acestea vor ajunge pe traseul clasic – iarbă – animal – om. Tot tu vei “înghiți” chimicalele aruncate pe câmp.


cantitativ – în cazul deteriorării pajiștii, fermierul va încasa o suma redusă din subvenții dar poate să primească și o amendă conform cu legislația în vigoare prezentată mai jos


focul deschis – este un pericol major și poate cauza un prejudiciu proprietarului prin pierderea producției de fân dar și prin pierderea subvenției agricole iar suplimentar pot fi amendați.


“Agricultorii care utilizează pajiști temporare, nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță) inclusiv miriștile sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare”

Câteva principii utile:

– cere aprobarea proprietarului în cazul în care intenționezi să campezi off camping pe proprietate privată

– discută cu edilii locali dacă intenționezi să campezi pe o proprietate a statului în care călătorești plătește taxa de campare dacă terenul este administrat de cineva verifică dacă este permis să faci focul sau grătarul

– utilizează protecții din tablă la sol așezată pe niște pietre, astfel încât să nu existe contact direct și ține minte cu cât distanța între sol și protecția de tablă este mai mare cu atât reduci distrugerea ierbii și a solului

– distrugerea lasă amprente pentru o perioada lungă de timp. În rândul românilor exista o zicala, după arderea ierbii vechi, iarba nouă crește mai repede.

– este doar parțial adevărat deoarece inițial iarba începe să crească mai repede pe solul încălzit, dar ulterior creșterea ei încetinește, deoarece focul distruge o parte din valoarea nutrițională a solului care îi conferă fertilitate folosește numai detergenți biodegradabili și evacuează rezervoarele de apă reziduală numai în locuri special desemnate sau într-o locație departe de cursurile de apă.

– atenție, nu doar soluția de WC este toxica ci și detergenții și săpunul pe care îi utilizezi. poartă o lopată pentru a îngropa orice dejecție departe de cursuri de apă dacă ești în off camping utilizează covor pentru cort dedicat, ce permite ierbii să respire. Stropește covorul periodic.

– dacă staționezi o perioada mai lungă este indicat să efectuezi mutarea rulotei împreună cu covorul în limita spațiului disponibil, ajutând prin această schimbare iarba să se regenereze nu spăla rulotota în camping sau off camping sub nici o formă, deoarece pe suprafața exterioară sunt depuneri de toxine adunate din perioada călătoriilor pe șosele.

– dacă ai curiozitatea, șterge cu o lavetă albă din bumbac suprafața exterioară și vei descoperi că se înnegrește și chiar dacă speli laveta, aceasta va rămâne gri.Să fie oare resturi de la pământul rămas îmbinat in cârpă?

– nu efectua mentenanța generatoarelor în timpul vacantelor


De ce este atât de important să vorbim despre fecale si off camping?

Pentru ca este un subiect „tabu”, un subiect foarte putin discutat si detaliat.

Majoritatea dorim sa campam macar o data in Off Camping pe malul unui lac sau a unui rau, langa o padure, avem rulota super dotata pentru OFF CAMPING, avem baterii, panouri solare si alte tehnici moderne dar ne cam lipseste dotarea pentru „descarcarea fecalelor umane” in natura.


De ce avem nevoie de produse chimice pentru toaleta de la rulota sau autorulota?

Produsele chimice pentru toalete detin două funcții principal: reduc mirosurile și a ajuta la descompunerea deșeurilor.

Multe substanțe chimice in trecut conțineau formaldehidă, un compus toxic, care este interzis în multe campinguri ecologice, deoarece poate deteriora ecosistemele pe care le utilizează pentru eliminarea deșeurilor.

Acum avem alternative, produse ce folosesc tot mai mult enzime și substanțe naturale, care ajută la descompunerea deșeurilor.

Deseurile continand substante chimice NU pot fi deveresate DECAT in locuri special amenajate.


Trebuie sa intelegem ca in natura nu se deverseaza substante chimice, daca dorim Off Camping nu utilizam chimicale in vasul de la WC.

Pentru a evita fermentarea rapida a fecalelor in vasul de la toaleta, varianta cea mai potrivita este instalarea dispozitivului SOG.

Ce este SOG ?  Inseamna fosa septica pentru Rulote si Autorulote inca din 1994

Principiul de bază al sistemelor de ventilație SOG este trecerea oxigenului pe suprafața deșeului, indiferent dacă acesta este accelerat când ventilatorul este în uz sau pasiv, deoarece presiunea scade din casetă prin sistemul de conducte SOG la exteriorul vehiculului.

Acesta este procesul de “oxidare” naturală de întărire utilizat de stațiile de epurare a apelor reziduale.

Deșeurile tratate în mod natural au un miros mult mai mic la golirea casetei și puteți folosi hârtie igienică obișnuită.

Aceasta „tehnologie” poate ajuta la depozitarea resturilor fecale in cazul in care sunteti Off Camping si nu aveti in zona o locatie speciala pentru „descarcatul” continutului.


Trebuie sa ingropam resturile la o distanta minima de 50 metri de orice sursa de apa


Daca nu vrei sa utilizezi toaleta proprie atunci poti utiliza toaleta portabila.

Cel mai important produs – gelul care transforma lichidele in produse solide

Citez de pe pagina producatorului – Bio – Gel Human Waste – „Utilizarea Bio-Gel este simplă, mai întâi golirea cantității corespunzătoare în toaleta dvs. portabilă, toaletă RV sau alt recipient. În câteva secunde, Bio-Gel solidifică deșeurile într-un solid sigur și inodor. Acest lucru face mult mai ușor transportul și eliminarea deșeurilor portabile de toaletă.


In cadrul grupului  Vacante cu Auto – Rulota

 – prezentam locatii de campare

– aducem Europa mai aproape de tine

– gasesti idei de distractie in vacanta

– discutam despre probleme specifice ale rulotismului

– prezentam situatii atipice cu care ne-am intalnit in timpul vacantelor cu auto-rulota

– oferim informatii cu privire la infrastructura existenta in Europa privind rulotismul

– impartasim sfaturi privind mentenanta si micile reparatii

– idei culinare fac parte din viata de rulotist

– prezentam solutii tehnice pentru probleme specifice

– mai si glumim

Apasa aici ca se te inscrii in grupul Vacante cu Auto – Rulota

Harta interactiva incearca sa ofere informatii utile pentru posesorii de auto-rulote si corturi dorind sa depasim 300 locatii campinguri, reparatii, inchirieri, magazine, ITP, service, parcuri si dealeri de auto-rulote, butelii Propan si GPL din Romania.


Modul de functionare interactiv este prezentat la subsolul hartii.


In casuta din subsolul hartii puteti sa scrieti ceea ce va intereseaza dupa urmatorul cod:


Camping – locatiile de campare

Park – parcuri de distractii cu posibilitati de campare

Pensiuni – prezinta doar pensiune care ofera locuri de campare

Magazin – prezinta doar magazinele de specialitate

Inchirieri – prezinta doar companiile care inchirieaza RV-uri

Butelii Propan – prezinta statiile OMV ce ofera aceste servicii

Casute – locatii care ofera spre inchiriere casute

Parcare – locuri de parcare pe termen lung rulote si autorulote

Service – prezinta service-urile dedicate rulotismului

Parc – parcuri de rulote

Dealer – Vanzatori de rulote si autorulote noi

Club – cluburi de rulotism & turism

Asociatie – asociatii de rulotism & turism


Apasand pe locatia care va intereseaza, automat veti fi directionati catre pagina de website a respectivii entitati.

Pentru inscrieri, stergeti sau modificari (harta+top) rog sa ma contactati la contact@auto-rulota.ro

Pentru inscrieri este obligatoriu sa prezentati  o adresa de website sau pagina de facebook de unde sa rezulte locatia entitatii pe care doriti sa o promovati.

Inscrierea este gratis, fara a solicita beneficii, nu expira!

Poza principala credit Photo by Daniel J. Schwarz on Unsplash

Restul pozelor credit Gabriel Vasilache

Evalueaza
[4 voturi / scor: 5]

11 thoughts on “Iubesc OFF camping in Romania

  1. Totul tine de educatie! Romanul este needucat…ne-au asimilat tiganii pe noi, in loc sa-i educam noi pe ei!! Dupa ce hotii care ne-au condus 30 de ani si-au impartit tara, acum nu mai au voie rulotistii sa campeze ca polueaza… toata zona ph deverseaza rezidurile in apa, inclusiv orasul Sinaia!! Pe astia nu-i vede nimeni nici macar voi! La Cheile Zanoagei accesul in camping se face prin apa, adica se trece cu masina prin Ialomita!! Asta nu o vede nimeni de la mediu?! Cum au dat autorizatie de functionare?! In schimb, au gonit rulotistii de acolo, tocmai pe cei care faceau curat in zona!! Nici voi nu vedeti asta nu?!

  2. Parchează in campinguri organizate si poți face plimbări, excursii in zonă ,astfel protejezi natura si cei care vin după tine să poate să se bucure de un peisaj in toată splendoarea ei!

  3. Bun articolul!
    Singura remarca la SOG este ca la golirea casetei PUTE DE ITI PICA NASUL pentru ca nu mai ai chimicale sa acopere mirosul neplăcut! În rest sistemul SOG este din punctul meu de vedere ESENȚIAL și te scapă de bătăi de cap ca nu ai unde “scăpa” de conținut pentru ca ai chimicale! Cel puțin în România unde nu sunt atâtea locuri oficiale de deversat eu cred ca este obligatoriu acest sistem

  4. Pingback: Dark0de
  5. Pingback: play game

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *