Sa definim ce înseamnă offcamping!

Înseamnă o forma de campare in afara campingului. Poate sa însemne sa campez cu rulota la bunica in vie toamna la cules de struguri, in parcarea de lângă sosea sau in poienița de lângă pădure.

Camparea, pajistea si picnicul sunt lucruri diferite, camparea poate sa includă si „picnicul” pe când picnicul nu poate cuprinde „camparea


Art. 3 – Legea 54/2012 – Legea Picnicului

Citez numai punctul a) si b) „În înțelesul prezentei legi, expresiile de mai jos au următoarea semnificație:

a) activitate de picnic – orice activitate de recreere de afluență publică, desfășurată în zone de afluență publică consacrate pe domeniul public ori privat al statului și/sau al unităților administrativ-teritoriale de una ori mai multe persoane și care presupune consumul de băuturi și/sau alimente, precum și, după caz, aprinderea ori nu a focului;


Art. 14OUG nr. 34/2013  – Legea Pajistii

d) circulația pe pajiști cu orice alte mijloace de transport, inclusiv cu atelaje, altele decât cele folosite pentru activități agricole de către cel care utilizează pajiștea, cu excepția circulației cu orice mijloace de transport în situații de urgență generate de calamități, accidente de orice natură, precum și cu autovehicule, motociclete și ATV-uri sau mopede în vederea organizării de activități sportive, de recreere și turism, cu acordul deținătorului sau al utilizatorului, în condițiile legii;


Anul trecut cand am luat o amenda de 500 de ron, jandarmii au mentionat ca si intinderea marchizei sau a scaunele in afara camperului indica activitate de picnic (confuzie generala).

Nu ne-au amendat pentru picnic ci pentru intrare cu camperul pe pajiste, amenda pe care nu am contestat-0 (art 14 OUG 34/2012)

Insa, daca amenda ar fi fost pentru activitate de picnic ar fi trebuit contestata pentru ca nu consumam alimente (art 3 Legea 54/2013)


Concluzii:

– se prezinta ca interzisa activitatea de picnic.

– nu se interzice camparea (atentie in anumite limite) in afara pajistilor.

– este interzis camparea pe pajisti fara acordul scris al proprietarului

– domeniul public nu inseamna interzicerea servirii mesei in interiorul rulotei sau autorulotei

– nu inseamna ca nu avem voie sa scoatem parasolarele si scaunele si sa ne bronzam la soare

– iti interzice clar sa faci foc deschis pe pamant si consumul de alimente/ bauturi

– nu iti interzice sa pregatesti sau sa prepari alimentele in rulota sau autorulota

– legea permite, prin exceptie, desfasurarea activitatilor de picnic pentru anumite evenimente ocazionale autorizate conform legii. Daca sus pe platoul Padina se va desfasura un festival sau alt eveniment, nu inseamna ca este ilegal si incalca legea picnicului, inseamna ca organizatorii au oferit conditiile necesare impuse de legea picnicului pentru a primi aprobarea desfasurarii evenimentului.


Daca analizam corect – nici in camping nu ai voie sa aprinzi focul decat in locatiile special amenajate. Faptul ca anumiti proprietari accepta tacit sa iti faci gratarul langa rulota, asta nu inseamna ca este si legal.

Acceptarea de catre proprietarul campingului si legalitatea nu sunt lucruri similare. Autorizatia de la pompieri pentru foc deschis impune niste reguli clare si stricte.

Poate sa iti ofere un loc aprobat unde sa faci focul de tabara, dar nu va permite fiecarului rulotist sau autorulotist sa isi aprinda propriul lui foc de tabara in fata jucariei de vacanta.


In alta ordine de idei, pe domeniul public sau al statului, daca nu sunt alte restrictii (pajisti sau altele) de alta natura poti sa campezi fara sa incalci legea picnicului daca nu desfasori activitati de picnic (cu sau fara foc deschis in fata autorulotei, cu servitul mesei pe domeniul lor).


Legea picnicului: cine are competenta de a da amenzi?

Potrivit Legii picnicului, persoanele care pot constata contravenții si pot aplica sancțiuni pentru nerespectarea regulilor sunt reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, autoritățile administrației publice locale si personalul împuternicit al acestora, ofițerii si agenții de politie din cadrul Politiei Romane, ofițerii si subofițerii din cadrul Jandarmeriei Romane sau agenții Politiei locale.


Exista si o confuzie intre parcare si campare, nu orice camper/autorulota sau rulota+masina stationata inseamna campare!

Sa traducem in termeni … mai romanesti ceea ce se prezinta si ce detalii vor atrage atentia autoritatilor pentru a va amenda

– parcati in zone semnalizate care specifica interzis parcarea autovehicolelor

– scurgerea apei gri pe strada daca autorulota/rulota nu are vas colector de apa gri

– cand autorulota/asamblul auto+rulota depaseste limite admisibile ale locurilor de parcare

– sa va montati stabilizatoarele de nivel care indica o sedere si nu o parcare

– un posibil comportament necivilizat de către unii utilizatori, cum ar fi zgomotul pe timp de noapte

– deversarea de gunoi sau apă uzată pe drumul public

– cand parcati in alte zone, decat cele aprobate pentru categoria si MMA al Autorulotei

– monopolizarea spațiului public prin ridicarea de structuri și mobilier sau alte situații de abuz împotriva cărora autoritățile locale instrumente juridice eficiente care să fie utilizate într-un mod nediscriminatoriu împotriva tuturor celor care încalcă drepturile, indiferent dacă sunt utilizatorii de rulote sau orice alt tip de vehicul.

– sau cand parcati efectiv “romaneste” pe unde apucati …


Deci am definit ca si parcarea autorulotelor si a rulotelor este legala daca se respecta cateva reguli simple si de bun simt.

In casuta din subsolul hartii puteti sa scrieti ceea ce va intereseaza dupa urmatorul cod:


Camping – locatiile de campare

Pensiuni – prezinta doar pensiune care ofera locuri de campare

Magazin – prezinta doar magazinele de specialitate

Inchirieri – prezinta doar companiile care inchirieaza RV-uri

Butelii Propan – prezinta statiile OMV ce ofera aceste servicii

Casute – locatii care ofera spre inchiriere casute

Parcare – locuri de parcare pe termen lung rulote si autorulote

Service – prezinta service-urile dedicate rulotismului

Parc – parcuri de rulote

Dealer – Vanzatori de rulote si autorulote noi

Club – cluburi de rulotism & turism

Asociatie – asociatii de rulotism & turism


Apasand pe locatia care va intereseaza, automat veti fi directionati catre pagina de website a respectivii entitati.

Pentru update si inscrieri rog sa ma contactati la contact@auto-rulota.ro sau folosing formularul de contact din meniul principal.

Este obligatoriu sa prezentati o pagina de website sau facebook si o adresa de email valabila pentru inscrirea pe harta interactiva (gratis, fara a solicita beneficii, nu expira).

Poza principala redit – Photo by Togo RV on Unsplash

Tzuby Camp & Campers – credit poza amenda