Vadu – plajă sălbatică si turişti sălbatici

Ador plajele salbatice, o expresie des folosita in comunitatea rulotistilor sau a posesorilor de corturi.

Bulgaria are 7.2 milioane de locuitori, 130 km de plaje de nisip, 370 km lungime litoral

Romania are 19.8 milioane de locuitori, 70 km de plaje pentru turism, 244 km lungime litoral

Este evident faptul ca in Romania turistul are sanse minime sa mai gaseasca in sezon “plajele salbatice”

In Romania, ghinionul consta in faptul ca aceste plaje salbatice pot fi gasite doar in interiorul biosferei Deltei Dunarii, unde camparea in Biosfera este interzisa.


Ca alternativa exista 2 spatii de campare, unul la Corbu si inca unul undeva pe langa Murighiol.

Se amesteca “camparea cu stationarea” si de aici apar o multitudine de neclaritati.

Nimeni nu interzice stationarea, adica un camper discret, aflat la 150 metrii distanta de malul marii, camper stationat cu un parasolar discret si chiar niste scaune pentru relaxare.

Nu am auzit pana acum cineva sa fie amendat pentru stationare sau semi-stationare.

Dar cand stationarea se transforma in … campare pe malul marii, fizic pe plaja atunci incep sa apara probleme, incep sa apara teribilisti care incurajeaza prin postarile lor si pe altii sa faca la fel.

Eu imi platesc taxele si impozitele lunar catre statul roman, dar doresc sa beneficiez si eu & familia mea de frumusetile Romaniei.

Nu poti doar sa contribuii la bugetul statului roman si cand doresti sa beneficiezi te trezesti cu lozinca “INTERZIS” pentru turisti dar “PERMIS” pentru turistii salbatici.


Trecerea de la plaja salbatica la turisti salbatici s-a realizat in ultimii 5 ani iar in 2020 datorita limitarilor deplasarilor in exteriorul Romaniei, a avut o crestere exponentiala.

Personal inteleg faptul ca un procent foarte mare din populatia romaniei nu a trecut granita si nu inteleg ca libertatea ta este pana la limita stabilita de statul respectiv, adica pana la limita incalcarii legislatiei locale.


Cred ca in acest moment, plaja VADU este un paradis in destramare.

Este greu sa mai adaugi la cei 7 ani de acasa informanii noi despre ECO si ECOLOGIE, nu noi, turistii trebuie sa ii invatam pe alti turisti cum trebuie sa se comporte in natura.

In scurt timp plaja VADU va ajunge un loc tipic romanesc, adica plin de gunoaie, pampersi si servetele umede.


Anul acesta primaria de la Tuzla au impus o taxa de campare de 50 ron/zi in perimetrul lor primaria oferind 6 wc-uri ecologice si pubele de gunoi.

Surpriza totala, toti care iubesc natura au realizat ca iubesc mai mult buzunarul propriu, analizand faptul ca NU SE MERITA sa se achite aceasta suma.

Dar cum dragostea de natura ramane, au inceput sa isi transfere jucariile catre alte zone MOKA, principala tinta fiind plajele CORBU si VADU.


Cand te muti in extra sezon sau la inceput de sezon, normal ca “ocupi” zonele CELE MAI BUNE, ocupi spatii mari deoarece totul este MOKA.

Cand turistul de ocazie doreste sa ajunga si el pe o plaja salbatica din Romania are sansa mare sa gaseasca …. Garda de Mediu care patruleaza in rezervatie, deoarece sunt multe persoane care campeaza si polueaza zona.

Am citit multe postari despre plaja Corbu si nu am gasit cazuri in care amenzile au fost aplicate abuziv, din punctul meu de vedere, garda de mediu a avut multa bunavointa, permitand echipajelor care au campat si respecta regulile de bun simt si curatenie sa isi continue vacanta pe malul marii.

Ma distreaza faptul ca toti ne exprimam nemultumirea pe internet fara a se propune solutii pe termen scurt si mediu.

Poza credit  Kristaps Ungurs on Unsplash

Evalueaza
[4 voturi / scor: 3.8]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *