Exista in acest moment mai multe campinguri mici in Romania, care indeplinesc conditiile de a fi certificate ca fiind “eco” dar cred ca proprietarii nici nu cunosc acest lucru!

Cu regret trebuie sa scriu aceste randuri,  pierdem teren in fata campingurilor din vest, unde sloganul “fara urme dupa campare” a fost implementat acum 30 de ani iar acum se discuta peste tot de ECO camping.


Comisia Europeană prin programul LIFE Environment a initiat un proiect pilot european “Eco-camping” ce vizează experimentarea metodelor de proiectare ecologică, considerand aspectele de mediu prin reducerea impactului.

Au fost selectati cinci locatii pilot pentru camping și doi producători de case mobile de agrement.

Nu am reusit sa gasesc rezultatul acestui studiu.


Ce este un eco camping ?

Eco camping este campingul cu un impact redus sau deloc asupra mediului.

Acest concept incepe inca din faza de constructie, incercand sa utilizati forta de munca locala in detrimentul utilajelor, amenajari minime, utilizand materiale naturale in exces din zona, cum ar fi piatra rotunda de la raul din apropiere pentru alei sau prundis, copacii pe post de stalp de gard, fosa septica ecologica, stuful in loc de tabla zincata …

Depinde de locatia acestui camping dar sigur veti gasi solutii.


Energia

Turistii trebuie avertizati sa limiteze la maxim utilizarea echipamentelor consumatoare de energie ce necesita alimentare la 220V si sa fie incurajati sa utilizeze echipamentele solare conectate direct sau prin intermediul unui acumulator la un panou solar.

Se va folosi energia solară (poate si eoliană) pentru a incălzirea apei.


Apa

Toate apele reziduale vor fi filtrate și utilizate pentru plantele și legumele pe care le cultivăm.

O fosa septica moderna ofera cu usurinta caracteristicile tehnice necesare pentru indeplinirea acestui scop.

Captarea apei de ploaie de pe acoperisul cladirii in bazine pentru a fi utilizata ulterior in interiorul campingului (in locul extragerii din sol sau de la reteaua de apa a localitatii pentru activitatile simple – udat gazonul, apa menajera pentru grupurile sanitare – wc)


Focul de tabara

Sa nu se incurajeze acest mod de petrecere a timpului liber, stiu ca suna ciudat, dar legatura intre arderea lemnului si emisiile de CO2 sunt cunoscute.

Este o mare diferenta intre a interzice si a nu incuraja turistii!


Locurile de joaca

Construite din lemnul extras din zona campingului, cunoastem ca padurile din Romania au un ritm de crestere anual si sunt necesare taierile anuale controlate pentru a mentine sanatatea lor.

Sa nu confundam cu .. taierile ilegale, sunt lucruri total diferite.


Mobilierul din camping

Construite din lemn si piatra, fara plastic si tabla.


Fără substanțe chimice

Dorim să putem reutiliza toată apa, astfel încât devine legitima solicitarea de a nu utiliza in eco camping produse care conțin substanțe chimice daunatoare mediului.

Exista o gama variata de săpunuri și produse de curățare care nu sunt dăunătoare mediului pentru utilizare.


Reciclare

Primul pas inseamna colectarea selectiva a gunoiului si urmatorul pas contactarea companiilor care preiau gunoiul selectiv.

In fata blocului in care locuiesc, exista tomberoane de gunoi, locatarii respecta in proportie foarte mare – aruncarea gunoiului in functie de cele 4 categorii dar firma “culege” totul in aceasi masina!

As dori, in urma prezentarii acestui mic articol, sa primesc macar 5 comentarii –

DA! noi indeplinim conditiile, sunt ECO CAMPING.


Rulotistul

O excursie “ecologica” in camping nu înseamnă perfecționism.

In primul rand sa intelegi ca proprietarii au facut eforturi pentru implementarea acestui concept si urmatorul pas sau pasi – sa raspunzi pozitiv la niste principii logice si de bun simt “fara urme dupa campare”.

Inseama sa utilizezi deplasarea pentru vizitarea zonelor de interes cu bicicleta si sa lasi confortul masinii impreuna cu rulota in camping.

Respectați traseele și locurile de camping desemnate acolo unde este posibil și fiți atenți la modul în care le explorați.

Se observa in partea din stanga a fotografiei de mai jos faptul ca un rulotist a stationat mult prea mult timp in acelasi loc si iarba … s-a uscat!

La urma urmei, suntem vizitatorii acestor peisaje frumoase.

Aceasta înseamnă, de asemenea, să lăsați acele flori frumoase, roci și scoici acolo unde sunt …

Fotografie principala credit

Melinda Bagiu

Fotografie zona iarba uscata

David Iulia

Restul fotografiilor credit

Ruxandra Ciuca

Text credit

Gabriel Vasilache

Harta interactiva incearca sa ofere informatii utile pentru posesorii de auto-rulote si corturi dorind sa depasim 300 locatii campinguri, reparatii, inchirieri, magazine, ITP, service, parcuri si dealeri de auto-rulote, butelii Propan si GPL din Romania.


Modul de functionare interactiv este prezentat la subsolul hartii.


In casuta din subsolul hartii puteti sa scrieti ceea ce va intereseaza dupa urmatorul cod:


Camping – locatiile de campare

Park – parcuri de distractii cu posibilitati de campare

Pensiuni – prezinta doar pensiune care ofera locuri de campare

Magazin – prezinta doar magazinele de specialitate

Inchirieri – prezinta doar companiile care inchirieaza RV-uri

Butelii Propan – prezinta statiile OMV ce ofera aceste servicii

Casute – locatii care ofera spre inchiriere casute

Parcare – locuri de parcare pe termen lung rulote si autorulote

Service – prezinta service-urile dedicate rulotismului

Parc – parcuri de rulote

Dealer – Vanzatori de rulote si autorulote noi

Club – cluburi de rulotism & turism

Asociatie – asociatii de rulotism & turism


Apasa aici ca se te inscrii in grupul Vacante cu Auto – Rulota


Apasand pe locatia care va intereseaza, automat veti fi directionati catre pagina de website a respectivii entitati.

Pentru inscrieri, stergeti sau modificari (harta+top) rog sa ma contactati la contact@auto-rulota.ro

Pentru inscrieri este obligatoriu sa prezentati  o adresa de website sau pagina de facebook de unde sa rezulte locatia entitatii pe care doriti sa o promovati.

Inscrierea este gratis, fara a solicita beneficii, nu expira!


In cadrul grupului  Vacante cu Auto – Rulota

 – prezentam locatii de campare

– aducem Europa mai aproape de tine

– gasesti idei de distractie in vacanta

– discutam despre probleme specifice ale rulotismului

– prezentam situatii atipice cu care ne-am intalnit in timpul vacantelor cu auto-rulota

– oferim informatii cu privire la infrastructura existenta in Europa privind rulotismul

– impartasim sfaturi privind mentenanta si micile reparatii

– idei culinare fac parte din viata de rulotist

– prezentam solutii tehnice pentru probleme specifice

– mai si glumim


De ce ar trebui să postati mereu recenziile despre locurile de campare?

Dacă dețineți o rulota sau autorulota, este posibil să fi petrecut perioade de timp in mai multe locatii de campare.

Indiferent de numărul de locatii de parcare pe care ați avut șansa să le treceti pragul, aveți cu siguranță o părere despre fiecare locatie/camping în care ati fost.


Poate că in anumite locatii de campare ati avut surpriza placuta sa gasiti facilitati noi care nu au fost mentionate pe pagina de website oficiala al acelui loc de campare sau anumite spatii au fost renovate.

Pe de alta parte, stim ca multe website -uri uita sa mai actualizeze pozele, cele initiale de acum 10 sau 20 de ani de cand s-a deschis locatia de campare nu mai sunt de actualitate iar sederea a fost un esec din punct de vedere al confortului (o baie murdară și locuri pline de gunoi, lăsându-vă senzația de dezgust).

Desigur, cea mai probabilă realitate este că un loc de campare se încadrează undeva între cele două, având atât argumente pro, cât și contra.

Acum, nu trebuie sa se argumenteze faptul că postarea unei recenzii necesită un pic de timp, ceea ce majoritatea dintre noi nu avem prea mult.

Acest lucru trebuie apreciat, multi vizitatori totusi si-au alocat deja timpul pretios pentru a scrie o recenzie, care a fost sau nu citita de dvs inaintea deciziei de a va petrece timpul acolo.

Aceasta atitudine ajută comunitatea rulotistilor în ansamblu, iar unele cazuri ar putea chiar să vă ajute personal în viitor.


Ajutați locurile de campare să se îmbunătățească

Motivul numărul unu pentru a lăsa recenzii despre locatiile de campare după fiecare sejur în camping este de a ajuta locatiile la care ati mers să cunoasca plusurile și ce trebuie îmbunătățit.

Trebuie sa stiti ca proprietarii campingurilor sau managerii nu au fost mereu “rulotisti” inaintea deschiderii acestor locuri de campare, asa ca uneori poate fi greu pentru proprietar să privească spatiul de campare din punctul de vedere al rulotistului.

Alteori, s-ar putea să nu fie complet conștienți de o ceea ce se intampla dupa lasarea intunericului, când managerul și personalul nu sunt prezenti si activi.

Există chiar și unele cazuri în care un manager sau un membru al personalului ar putea fi conștient de o problemă, dar nu știu cât de mult afectează șederea unui rulotist.

În toate aceste cazuri, luarea la cunostinta a problemelor și inconvenientele prezentate de dvs. îi va ajuta pe proprietarii, managerii și personalul spatiilor de cazare să îmbunătățească situatia.

De asemenea, daca le prezentati ceea ce vă place, astfel încât să poată face mai multe dintre aceste tipuri de lucruri și să se mențină în cele mai bune facilități.

Nu numai că acest lucru îmbunătățește calitatea unei locatii de campare dar va atrage atentia si concurentei, care va incepe sa simta cum numarul de rulotisti la locatia lor este constant sau scade versus alta locatie care atrage tot mai multi rulotisti.


Îndreptați alți rulotisti în direcția corectă

Dacă faceți planificarea călătoriei cu rulota sau autorulota, este probabil să fi citit recenzii care să vă ajute să vă planificați.

De ce nu ai face asta?

Recenziile locatiilor de campare oferă informații privilegiate despre campinguri din punctul de vedere al rulotistului.

Acestea vă permit să intrați în detaliile mai putin placute a unei locatii de campare inainte de a vizita locatia și vă permit să vă entuziasmați de micile avantaje minunate care nu pot fi publicitate pe site-ul locatiei de campare.

Citirea de catre dvs a recenziilor inainte de a pleca in calatorie ar trebui să vă motiveze să vă împărtășiți propria experiență, pentru a-i ajuta pe viitori rulotisti sa isi gaseasca locatii mai bune.

Pe de altă parte, știind că un alt rulotist a fost incantat intr-o numita locatie de campare, poate ajuta alti rulotisti să se simtă încrezători atunci când îl aleg.


Folosiți pentru referințe viitoare

Un avantaj total neașteptat de a lăsa recenzii despre fiecare camping pe care îl vizitați vreodată este posibilitatea de a vă uita înapoi la propriile recenzii.

De ce ai vrea să faci asta?

Pentru a vă aminti cum v-ați simțit despre anumita locatie de campare și pentru a decide dacă doriți sau nu să vă întoarceți.

Acest lucru ar putea părea o prostie în acest moment, dar pe măsură ce vizitați tot mai multe locatii de campare de-a lungul anilor, poate deveni destul de dificil să vă amintiți acele mici detalii care ar putea face sau rupe o călătorie sau poate recitind comentariile actualizate, se observa o imbunatatire a situatiei de acum cativa ani.


“Mulțumesc” celor mai bune locatii de campare

O revizuire bună a locatiilor de campare este una dintre cele mai bune modalități de a mulțumi unui proprietar care are grija de afacerea lui si de turistii care ii trec pragul.

Citirea recenziilor bune nu numai că îi face pe manageri și personal să se simtă bine în legătură cu munca lor, dar, așa cum am subliniat mai devreme, aceste recenzii bune îi ajută să știe ce fac bine și ce lucruri trebuie cu siguranță să continue.

Pe lângă toate acestea, recenziile bune ale locatiilor de campare ajută la cresterea cifrei de afaceri ale campingului respectiv. Recenziile sunt excelente pentru proprietarii care au investit timp si bani si care isi respecta clientii, deoarece le va aduce mai multi turisti in viitor.

Indiferent dacă lăsați o recenzie pozitivă sau una negativă, atâta timp cât este detaliată și onestă, veți ajuta locatia de campare, alți rulotisti și voi înșivă să aveți o experiență in camping mai bună.

Evalueaza
[25 voturi / scor: 4.9]