Am fost obligat sa iți prezint aceste informații pentru a putea aplica principiile “fără urme” in timpul campării cu rulota, autorulota sau cortul.

O atentie sporita este necesara cand doriti sa campati pe o pajiste.

Este interzis accesul cu camperul/auto/rulota pe o pajiste fara acordul scris al proprietarului (privat sau domeniu public al statului/comunei …).


Este necesar a fi prezentate doritorilor de off camping faptul ca majoritatea pajiștilor din Romania beneficiază de subvenția Europeana.

Prin aceasta subvenție se intenționează stoparea deteriorării ca suprafața si calitate a pajiștilor permanente utilizând masuri de întreținere si exploatare raționala, care in majoritatea cazurilor, conduc la limitări ale turistului ce dorește sa campeze pe o perioada mai lunga de timp pe un asemenea teren.


Art. 14OUG nr. 34/2013  – Legea Pajistii

d) circulația pe pajiști cu orice alte mijloace de transport, inclusiv cu atelaje, altele decât cele folosite pentru activități agricole de către cel care utilizează pajiștea, cu excepția circulației cu orice mijloace de transport în situații de urgență generate de calamități, accidente de orice natură, precum și cu autovehicule, motociclete și ATV-uri sau mopede în vederea organizării de activități sportive, de recreere și turism, cu acordul deținătorului sau al utilizatorului, în condițiile legii;


Anul trecut cand am luat o amenda de 500 de ron, jandarmii au mentionat ca si intinderea marchizei sau a scaunele in afara camperului indica activitate de picnic (confuzie generala).

Nu ne-au amendat pentru picnic ci pentru intrare cu camperul pe pajiste, amenda pe care nu am contestat-0 (art 14 OUG 34/2012)

Insa, daca amenda ar fi fost pentru activitate de picnic ar fi trebuit contestata pentru ca nu consumam alimente (art 3 Legea 54/2013)


Pajiștile permanente din extravilanul localităților, sunt terenuri consacrate producției de iarbă și de alte plante furajere erbacee cultivate sau spontane, care nu au făcut parte din sistemul de rotație a culturilor din exploatație timp de cel puțin 5 ani sau mai mult.

Lucrările de întreținere a pajiștilor se refera la

– distrugerea vegetației nedorite

– nivelarea mușuroaielor

– curățarea de pietre, cioate, mărăcini

– resturi vegetale uscate, inclusiv a vegetației arbust fere nevaloroase

– înlăturarea excesului de apa s.a.


Legat de întreținerea si exploatarea raționala a pajiștilor, fermierii trebuie sa mai respecte următoarele:

– primăvara, sa nu înceapă pășunatul prea devreme, când solul este încă umed, pentru ca acesta se bătătorește si se pot forma gropi, se distruge vegetația, iar pe terenurile in panta se produce eroziunea solului;

– pajiștile care nu sunt pășunate in cursul unui an calendaristic se cosesc cel puțin o data pe an;

– toamna, pășunatul sa înceteze cu aproximativ 25–30 de zile înainte de venirea înghețurilor permanente prognozate.


Pentru a înțelege nivelul subvenției primite de un fermier – subvenția pentru 1 hectar de pășune poate ajunge in cel mai fericit caz la 637 Euro.


Orice degradare din punct de vedere calitativ sau cantitativ are repercusiuni asupra fermierului si asupra sănătății populație.

– calitativ in cazul deversării substanțelor chimice pe pajiște, acestea vor ajunge pe traseul clasic – iarba – animal – om. Tot tu vei “înghiți” chimicalele aruncate pe câmp.

– cantitativ in cazul deteriorării pajiștii, fermierul va incasa o suma redusa din subvenții dar poate sa primească si o amenda conform cu legislația in vigoare prezentata mai jos

– focul deschis este un pericol major si poate cauza un prejudiciu proprietarului prin pierderea producției de fan dar si prin pierderea subvenției agricole iar suplimentar pot fi amendați.

“Agricultorii care utilizează teren arabil, inclusiv pajiști temporare, nu trebuie sa ardă miriștile si/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapița) inclusiv miriștile sau iarba rămasa după cosirea pajiștilor temporare”, a menționat APIA.

Agricultorii care încalcă aceste cerințe risca sa li se taie 5% din suma calculata, “mergând-se pana la excluderea de la sprijinul financiar aferent plaților directe”, a arătat APIA, intra-un răspuns transmis HotNews.ro”


Câteva principii utile:

– cere aprobarea proprietarului in cazul in care intenționezi sa campezi off camping pe proprietate privata, discuta cu edilii locali daca intenționezi sa campezi pe o proprietate a statului in care călătorești

– plătește taxa de campare daca terenul este administrat de cineva

– verifica daca este permis sa faci focul sau grătarul- utilizează protecții din tabla la sol așezata pe niște pietre, astfel încât sa nu existe contact direct si tine minte cu cat distanta intre sol si protecția de tabla este mai mare cu atât reduci distrugerea ierbii si a solului. Distrugerea lasă amprente pentru o perioada lunga de timp. In rândul romanilor exista o zicala, după arderea ierbii vechi, iarba nouă crește mai repede. Este doar parțial adevărat deoarece inițial iarba începe să crească mai repede pe solul încălzit, dar ulterior creșterea ei încetinește deoarece focul distruge o parte din valoarea nutrițională a solului care îi conferă fertilitate.

– folosește numai detergenți biodegradabili și evacuează rezervoarele de apă reziduală numai în locuri special desemnate sau într-o locație departe de cursurile de apă * Atenție, nu doar soluția de WC este toxica ci si detergenții si săpunul pe care ii utilizezi.

– poarta o lopata pentru a îngropa orice * și urina departe de cursuri de apa daca ești in off camping.

– utilizează covoare pentru cort dedicate ce permite ierbii sa respire. Stropește covorul periodic. Daca staționezi o perioada mai lunga este indicat sa efectuezi mutarea rulotei împreuna cu covorul in limita spațiului disponibil ajutând prin aceasta schimbare iarba sa se regenereze.

– nu spală rulotele in camping sau off camping sub nici o forma deoarece pe suprafața exterioara sunt depuneri de toxine adunate din perioada călătoriilor pe șosele. Daca ai curiozitatea, șterge cu o laveta alba din bumbac suprafața exterioara si o descoperi ca se înnegrește si chiar daca speli laveta aceasta va rămâne gri. Sa fie oare resturi de la pământul rămas îmbinat in cârpa?

– nu efectua mentenanța generatoarelor in timpul vacantelor


Cred ca acum intelegi ca este greu ca un proprietar sa iti permita sa campezi pe pajiste, trebuie sa ii garantezi ca ii lasi locul curat identic cum l-ai gasit inainte de campare.

Informatii privind nivelul subventiei preluate de la www.agrointel.ro

Poza principala credit  Daan Stevens on Unsplash

credit poza amenda

Evalueaza
[14 voturi / scor: 5]