Compartimentarea rulotelor 1 – 2 zone


Incerc sa prezint faptul ca nu exista rulota ideala si nici compartimentarea ideala deoarece nevoile unei familii variaza in timp. 

Nu exista nici betonul ideal, chiar si aici lucrurile se schimba in timp.

Pentru cei care emit aberatii de libertate privind „spatiul mic, rulotistilor cat de greu le este in concediu” le transmit mesajul ca eu raman cu amintiri placute de pe malul marii iar ei raman cu pozele de pe facebook avand pe fundal betonul hotelului .

Daca au timp sa citeasca aceasta postare vor avea o dezamagire asupra castigatorului – cine dispune de mai mult spatiu – rulotistul sau turistul de la motel/hotel 2* sau 3*

Incerc sa punctez idei generale care te vor ajuta sa poti lua o decizie inaintea achizitiei, asa cum le vad eu dupa ani de zile de rulotism impreuna cu familia. Nu vreau sa prezint compartimentarile care nu sunt avantajoase, deoarece gusturile nu se discuta.

 • compartimentarea ideala este cea care contine paturi suprapuse

 • ponderea lor este redusa la rulotele vechi, la rulotele dupa 2000 se pare ca au prins la public mai bine

 • ai avantajul cand sunt juniorii mici, fiecare doarme in pat separat, ulterior, poti folosi acest spatiu pentru depozitarea bagajelor

 • suprapunerea inseamna utilizarea spatiului ramas de la patul suprapus pentru toaleta, dus, loc pentru servit masa

 • sugerez ca patul matrimonial sa fie standard pe podea

 • suprapunerea este utila mai ales in perioada in care vremea nefavorabila nu iti permite sa petreci timpul afara, toti fiind nevoiti sa stea in interior.

poza 1

Simularea este facuta pe o rulota cu latime de 2.5m iar lungimea corpului de 6.24 metrii, Lungimea totala a rulotei ajunge la aproximativ 7.5 m incluzand lungimea protapului.

Suprafata unei asemenea rulote este de 15.6 metrii patrati.

Daca mai adaugi inca o suprafata a cortului de 15m, rezulta o garsoniera pe roti.

a6d7663107a56e434abd53a5b48dc24d_32

Pentru o familie cu 2 copii compartimentarea prezentata mi se pare alegerea ideala, wc fiind separat de dus, paturile copiilor suprapuse, loc pentru servit masa si patul matrimonial.

Patul de sus este ingradit, oferind un plus de siguranta, iar distanta dintre cele dupa spatii de dormit permite ca, copilul de jos sa poata avea o pozitie confortabila in sezut.

a6d7663107a56e434abd53a5b48dc24d_31

Totusi o asemea rulota inseamna o masa maxima autorizata aproximativ in jurul valorii de 1800kg, pretul achizitiei fiind destul de ridicat.

Este util un mover pentru parcarea ei, fiind destul de dificil mutarea in teren, in afara asfaltului.

a6d7663107a56e434abd53a5b48dc24d_36

Am realizat o parcela de teren cu dimensiunile de 8m x 10m, adica o suprafata ce poate fi inchiriata in campingurile din Grecia sau mai spre vestul Europei la un pret mai mare decat pretul standard.

A fost nevoie ca sa ii prezint si lui nenea TOMA necredinciosul faptul ca, vacanta cu rulota nu inseamna vacanta in cutie. 

Discutam de alt stil de viata, de alta referinta. In analiza unde voi merge in urmatoarea vacanta, privim cu atentie detaliile – suprafata alocata de camping pentru parcare, cu sau fara masina la locul de parcare, lipsa sau disponibilitatea facilitatilor – adica apa curenta, energie electrica, teava de scurgere apa murdara langa rulota, semnal WIFI. 

a6d7663107a56e434abd53a5b48dc24d_37

Iti spun eu ca nu iti mai trebuie nimic, doar sa ii trimiti vecinului o poza sa ii arati cat de urat este sa stai pe malul marii in aer curat … in vacanta.

Mai vrei ceva in plus ?

Da, vreau sa imi intind terasa ca ma deranjeaza soarele cand imi beau cafeaua de dimineata.

a6d7663107a56e434abd53a5b48dc24d_38


Orice inceput este greu, a fost greu si pentru mine, deoarece informatiile disponibile cand am achizitionat prima rulota erau insuficiente pe internet. In ultimii 10 ani lucrurile au evoluat dar inca sunt o multime de detalii care nu sunt prezentate intr-un mod simplu, astfel incat viitorul posesor sa poata alege in cunostinta de cauza.

Daca totusi ai probleme cu parcarea rulotei, iti sugerez o simulare pentru o rulota avand dimensiunile de 4.75m x 2.30metrii. 

b1fa78d0eb7597082585695ad00a34ae_1

Aceasta rulota este practica, versatila, ideala si pentru off camping deoarece lungimea rulotei este un factor important cand discuti de accesul in teren mai accidentat. 

Mai mult, masa maxima admisibila a rulotei va fi in jurul valorii de 1500 kg, accesibila majoritatii posesorilor de permis B sau B96.

b1fa78d0eb7597082585695ad00a34ae_31


Daca deja ai achizionat o rulota si numarul membrilor familiei a crescut, exista posibilitatea sa iti instalezi paturi suplimentare temporare.

Poti monta paturi suplimentare in rulota – Apasa aici ca sa vizitezi pagina website a producatorului


Atentie la pozitionarea baii si a toaletei cand achizionati o rulota!

Ca de obicei va prezint concluzia la inceput, pentru a salava timpul pretios in cazul in care nu aveti timpul necesar sa parcurgeti toate explicatiile

 • aceasi marca de rulota, avand aceleasi dimensiuni exterioare, poate sa aiba 3 preturi, atentie la ceea ce cumperi versus pretul de achiziti

 • cea mai scumpa – varianta cu spatiu comun pentru wc si dus in partea din fata sau spate, pretul fiind maxim datorita echiparii cu perdea dus, dus, alimentare cu apa, scurgere. 

 • varianta mai ieftina, acelasi spatiu alocat dar rulota este echipata doar cu WC, scade pretul datorita lipsei detaliilor de mai sus

 • varianta cea mai ieftina, spatiul alocat wc-ului pe partea laterala a rulotei, unde nu ai dus si nici nu poti sa adaptezi o varianta, acolo te poti spala doar pe picioare. 

Simularea a fost facuta pe o rulota din clasa mica spre medie, avand dimensiunile exterioare – latime 2.2 metrii, lungime 4.7 metrii si inaltime 2.3 metrii. 


Rulote englezesti – consider ca ai plecat impreuna baia din apartament cu tine in vacanta. Sunt pionieri si campioni la suprafetele generoase ale zonei dedicate baii, incluzand cabina de dus separata, chiuveta separata si wc separat.

Se adreseaza preponderent pentru off camping, deoarece daca mergi numai in camping, vei utiliza dusurile din infrastructura campingului.

englezesti

Rulotele nu sunt construite pentru romani, noi suntem o piata noua in aceasta piata europena, exista studii de piata privind “ce isi doresc clientii” dar totusi din rapoartele privind vanzarile se observa ca cererea pentru rulotele Europene este mai mare, in ciuda faptului ca “sunt mai putin dotate pentru off camping“.


Varianta 1 – rulote europene

Ofera spatiul comun cabina de dus si wc localizat in spatele rulotei, pentru efectuarea dusului se inchid usile de sticla mobile – TOP recomandat, practic, igienic si simplu de intretinut, curatat.

burstener averso 2

burstener averso 1


Varianta 2 – rulote europene

Ofera spatiul comun cabina de dus si wc, localizat in spatele sau in fata rulotei, pentru efectuarea dusului se trage perdeaua tip cilindru.

fata 2


fata 3


Varianta 3 rulote europene – atentie la ce cumparati !!! spatiul comun este identic ca pozitionare ca si la varianta 2 dar LIPSESTE dusul, perdeaua de dus, cadita de dus si scurgerea

Chiar daca are pret mai mic, esti bucuros la inceput si apoi vei constata ca totusi … dusul este esential.

fara baie


Varianta 4 la rulote europene

Confera spatiul „teoretic” localizat in mijlocul rulotei, cu pozitionarea pe lateral, chiar daca au pretul mai mic NU LE RECOMAND.

Va rog sa priviti imaginile de mai jos si dumneavoastra veti decide …. daca recomandarea este potrivita sau nu.

In aceste tipuri de bai NU POTI decat sa te speli pe picoare !!! in cadita.

Acest tip de rulota, cu baia pe lateral se adreseaza persoanelor care merg preponderent in camping si utilizeaza facilitatile lor. 

mijloc 1

Daca aveai nelamuriri din ce cauza aceste rulote au boiler electric alimentat la 220V, cu 5 litrii capacitate, acum ai gasit raspusul – pentru ca nu poti sa utilizezi dusul.

mijloc 2


Problema viitoare a rulotistilor va fi – unde parchez rulota!

Daca detii spatiul propriu de parcare, atunci esti unul din norocosi, altfel va trebui sa gasesti o solutie pentru parcarea ei pe termen lung. 

Mi-a placut o locatie de langa Bucuresti care se apropie foarte mult de standardul celor din vest, nu am intrat in detalii dar din exterior lucrurile par foarte ok.

Nu am avut sansa sa vad alte locatii din Romania pentru parcarea pe termen lung, astfel incat in interiorul postarii doresc sa prezint ce servicii primim in vestul Europei si la ce preturi. 


Logica 1 

De ce rulotele mari sunt mai ieftine decat cele mici sau medii? 

 • stiu ca nu prea va plac calculele dar ele sunt necesare in orice prezentare

 • consideram o rulota cu MMA 1300 kg si dimensiuni medii ce are suprafata totala desfasurata de 40.5m2 rezultata din dimensiunile 4.5m lungime x 2.2m inaltime x 2.3 latime

 • consideram o rulota cu MMA 1900 kg si dimensiuni mari ce are suprafata totala desfasurata de  54m2 rezultata din dimensiunile 6.5m lungime x 2.2m inaltime x 2.3 latime

 • diferenta ca suprafata este de 44%m2 in plus iar ca greutate maxima admisibila 40%

Concluzia 1

 1. pentru ca au MMA mare iar ponderea familiilor care au membrii ce detin permis de conducere BE sau CE este limitat

 2. categoria B96 a aparut deoarece numărul rulotelor grele inmatriculate crește constant. Începand cu 2012, 40% din toate rulotele noi înregistrate din Germania au cântărit mai mult de 1.600 de kilograme. Deci rulota va avea preturi mai bune de vanzare daca este pana la limita 4,250 kg asamblu masina si rulota (aproximativ MMA Rulota 1300-1600kg) deoarece marimea inseamna si confort

 3. pentru ca PARCAREA/ DEPOZITAREA lor inseamna costuri anuale suplimentare de pentru proprietar. Am ales la intamplare o companie care ofera servicii de parcare a rulotelor si observam ca pretul oferit este pana la limita de 7m (atentie lungimea protapului se adauga la lungimea corpului rulotei) sau de la 7m inclusiv mai mult. Diferenta este de aproximativ 8% (in 20 de ani proprietarul uneirulote mai mari poate sa plateasca in plus 632-586 x 20 ani = 920 Lire).

 4. acum 20 de ani nu erau problemele legate de parcarea rulotelor, proprietarii au achizionat fara sa se gandeasca (si era imposibil de previzionat) ca vor fi probleme majore in orase – schimarea a fost dramatica

 • Shipping length less than 7 meters,  £586.00  
 • Shipping length 7 meters or above,  £632.00

Logica 2 

Locurile de parcare – Bucuresti si … in viitorul apropota in intrega Romanie vor fi un „lux”. Pleaca de la ideea ca primaria te TAXEAZA anual cu impozit pe rulota sau autorulota dar citeste mai jos ce iti ofera:

 • daca proprietarul are o rulota atunci are si un autoturism pentru tractare 
 • daca proprietarul are o autorulota atunci are si un autoturism pentru nevoile de miscare zilnica
 • deci in ambele variante are nevoie de 2 locuri de parcare … iar daca citim ce scrie in regulamentul Primariilor de sector din Bucuresti – se interzice alocarea unui numar mai mare de 1 loc de parcare/apartament! O fi avand toti rulotistii 2 apartamente?
 • de ce platesc taxe la primarie pentru rulota cand primarie refuza sa emita aprobarea pentru un loc de parcare pentru rulota?
 • oare ce mai gasim prin Bucuresti – va spun eu … barci, barcute, rulote fast food, dubitele si masinile de serviciu … 
 • dimensiunea locului de parcare standard conform cu normativele proiectarii parcarilor publice in orase spune ca la 90 grade fata de drum trebuie sa aiba 5.0 x 2.30m 

Concluzia 2

Jucaria de vacanta mai lunga de 5 metrii inseamna depasirea spatiului alocat pentru parcare iar latimea rulotei de 2.5 metrii surpriza …. depaseste latimea locului de parcare, deci proprietarii cu MONSTRII mari vor avea probleme in viitor.

Iti sfatuiesc sa iti cumperi o rulota cu dimensiuni potrivite nevoielor tale versus constrangerile primariilor locale (cele actuala dar si cele din viitor)

Aceasta problema este si in Europa, care impune niste reguli foarte stricte cand discutam de parcarea in cartier rezidential a unei rulote/autorulote – problema majora fiind latimea lor deoarece pot fi pericole pentru trafic (iesirea din aliniamentul masinilor). 

Acum cred ca intelegi de ce rulotele mari si vechi sunt mai ieftine … 


Logica 3 

Tarifele pentru serviciile de ridicare a unei primarii din Romania

 • Tarif de ridicare pentru vehicul/remorcă/rulotă cu masă totală maximă autorizată de până la 5 tone: 200 de lei;
 • Tarif de transport pentru vehicul/remorcă/rulotă cu masă totală maximă autorizată de până la 5 tone: 150 de lei;
 • Tarif de depozitare pentru vehicul/remorcă/rulotă – în primele 24 de ore: 150 de lei iar după intervalul de 24 de ore: 50 lei.

Concluzia 3

Stiu ca nu iti plac calculele … dar trebuie sa adun sumele de mai sus – 200 + 150 + 150 + benzina = 500 roni

Acum daca pui in balanta … cat costa serviciul primariei sa iti „salte” rulota si cat costa parcarea ei intr-un spatiu, s-ar putea sa te gandesti de 2 ori daca se merita sa o mai lasi in strada, in inima orasului Bucuresti sau in viitorul apropiat, in interiorul oraselor mari din Romania.


Logica 4

Sunt convins ca trebuie sa imi duc rulota intr-un viitor apropiat intr-o parcare privata sau spatiu amenajat special pentru acest scop

Incep sa caut in Romania oferte disponibile si vad anunturi la mica publicitate si trimitere catre cateva companii/locatii pe forumurile de specialitate.

Incerc sa vizualizez pe site-ul lor cum arata parcarea si ce conditii ofera dar SURPRIZA – informatii tehnice ZERO dar toti pe forum stiu de preturi.

Stil romanesc 100%, solicitam bani dar nu oferim detalii foarte clare de ce servicii beneficiez in aceasta suma.


Concluzia 4

Hai sa spionam pe la vecini ce inseamna … parcarea si care sunt serviciile oferite de catre dansii. 


Logica 5

Aloc cateva minute pentru o cautare pe google (imi place sa gogalesc mult vorba unui coleg de pe un grup de rulotisti..) si descopar ca in Marea Britanie sunt peste 400 de locuri de parcare certificate din punct de vedere al nivelului securitatii  de o entitate numita Caravan Storage Site Owners’ Association.

Pe scurt CaSSOA impresioneaza placut prin modul in care prezinta aceasta afacere si uneste proprietarii care ofera aceste servicii de parcare pe termen lung. Bravo lor ca s-au organizat intr-o asociatie. 

Concluzia 5

Surpriza totala – hai nevasta la farmacie sa luam pastiele pentru inima, englezii au inventat apa calda acum 100 de ani si uite unde au ajuns, adica cu 20 de ani inaintea Romaniei


Logica 6

Scade costul asigurarii CASCO – prima informatia pe care am memorat-o a fost ca daca imi parchez jucaria intr-o parcare certificata de catre CaSSOA atunci beneficiez de reducere la asigurare, similar ca si in Romania daca detii garaj, automat iti scade prima de asigurare.

Bun, dar surpriza, procentul de reducere este variabil in functie de clasificarea  gradului de siguranta al parcarilor.


Concluzia 6

Soc total, nevasta exista o entitate care certifica in functie de gradul de securitate, similar cu clasificarea margaretelor ale pensiunilor din Romania, parcarile/ spatiile de depozitare fiind certificate in 3 nivele, cu cat nivelul este mai mare, cu atat reducerea este mai mare link catre CaSSOA  

Bravo lor pentru sistemul creat de certificare.


Logica 7

Curiozitatea – si ce beneficii in plus mai apar daca aleg sa imi depozitez rulota la o locatie considerata in clasa cea mai buna desemnata de CaSSOA?

Pai se ofera … si lista este foarte lunga …. reduceri la asigurarea rulotei in valoare de

 • 20% discount pentru depozitarea rulotei intr-un spatiu certificat CaSSOA din clasa AUR
 • 10% discount pentru depozitarea rulotei intr-un spatiu certificat  de CaSSOA din clasa ARGINT
 • si lista contiuna .. daca ai antifurt, daca ai optiunea de monitorizare a presiunii, daca si daca .. toate inseamna reducere la asigurare (aproximativ 10 optiuni de reducere a valorii asigurarii)

Concluzia 7

Se pare ca PRIMESC partial BANII inapoi daca aleg o locatie certificata, plates cu mana stanga costul parcarii iar cu dreapta beneficiez de o multime de reduceri la asigurarea anuala.

Oauaaa!!! tare de tot


Logica 8

Ce ofera in costul afisat parcarile de la vecinii nostrii?

Ofera multe, depinde de nivelul de certificare si de facilitatile oferite. Pretul se va compune din facilitati si nivelul de securitate certificat.  

 • access in interior pe baza de cartela magnetica
 • sistem monitorizare video 
 • parcela alocata – suprafata s
 • parcelele de dimensiuni generoase si coridor de access lat access usor masina + rulota
 • Dispozitive de spălare rulote si autorulote
 • Iluminarea de noapte
 • Aer pentru anvelope

Concluzia 8

Sa citim cu atentie – servicii de deversare was WC !!! si apa !!! adica vin din off camping incarcat cu bazinele pline de mizerii si de descarc in momentul parcarii.

Bravo lor – rusine noua – suntem la 20 de ani in urma.

Mai pe romaneste … ma incurajeaza sa nu deversez fecalele cu chimicale pe undeva pe drum!


Logica 9

Ok, am super servicii … dar TOTUSI cine raspunde de evenimentele neplacute???

 • ghinion, al treilea motiv (top 3) invocat de proprietarii rulotelor companiilor de asigurari a fost faptul ca rulota a fost lovita de alta rulota in momentul parcarii acesteia din urma …

 • surpriza – o rulota loveste alta rulota cand este parcata cu moverul, cu mana sau cu autoturismul – cei care mai sustin faptul ca nu trebuie RCA la rulota sa se mai gandeasca.

 • furt si vandalism???? cine plateste? Eu proprietar iti ofer spatiul pentru parcarea lor spre chirie.

 • eu proprietarul LIMITEZ – atentie limitez accesul persoanelor neatorizate in spatiul securizat dar nu pot sa ELIMIN furtul sau vandalismul.

 • deci eu iti ofer GARDUL iar tu mergi la asigurator sa iti asiguri RISCUL

 • daca vrei parcare cu paza 24/24 fizica, companie specializata, atunci pretul se inmulteste cu 10

 • in cazul unui incendiu provocat de o mana criminala ? sa presupunem ca un aurolac arunca peste GARD o sursa de foc deschis, prima rulota se aprinde si apoi … continua la urmatoarea. Pana vine pompierul toate rulotele garate sunt scrum ..Veste trista si daca au butelii cu gaz in interior ce se intampla?

 • Ca in filmul de mai jos? doamne fereste! 

Nu stiu sa iti raspund dar vine nenea asiguratorul si iti spune … am inteles ca a fost o mana criminala, despagubim prima rulota 100% si urmatoarea 50% dar pentru restul, scuze, nu ne intereseaza, trebuia sa ai suficient timp sa activezi sistemul de alarma si sa pui in functiune extinctoarele mobile … 


Concluzia 9

Daca as fi proprietarul unui loc de parcare

 • NU as accepta in interior rulote fara RCA valabil la momentul parcarii si nici scoaterea din parcare fara RCA valabil. 
 • as solicita ca bateriile si buteliile sa fie scoase din rulota si depozitate la tine acasa la tine 
 • as cumpara o asigurare cadru care sa acopere valoarea tuturor rulotelor si autorulotelor parcate impotriva vandalismului si a incendiilor

Daca as fi doar utilizator as intreba – domn patron, domn patron .. rog sa imi spuneti urmatoarele:

 • aveti asigurare cadru care sa acopere dezastrele naturale si incidentele criminale?
 • se despagubeste la valoarea de piata sau la o valoare standard de exemplu 2 mii euro /bucata? 

Logica 10

Suntem pe drum catre parcarea din Romania si nevasta ma intreaba – cati bani trebuie sa pregatim

Nu stiu ce sa ii raspund si incep cautarile si din nou calculele: 

 • salariul mediu in Marea Britanie este de 2600 Euro 
 • salariul mediu in Olanda este de 2800 Euro 
 • salariul mediu in Romania este de 780 Euro 

Stiu ca nu va plac calculele dar am prezentat mai sus in prima parte costul mediu al parcarii unei rulote in UK 

 • salar Marea Britanie 2600 euro /800 chiria = 3
 • salar Romania 780 Euro/3 = 260 Euro 
 • adica aprox 1200 ron anual 
 • adica aprox 100 ron lunar 

Oauaaaa supriza, la toate faciliatatile de mai sus exprimate, raportand la salariul mediu din Romania, costul MAXIM ar trebui sa fie 100 Ron lunar. 

Daca scoatem serviciile de paza CCTV, apa curenta, deversare WC ramanem in Romania cu GARDUL


Concluzia numarul 10 –

Cat ar trebuie sa plastesc pentru GARDUL din Romania???

Dumneavoastra decideti, sunt banii dumneavoastra, eu mi-am intors masina impreuna cu rulota catre casa, mai mult de 70 de ron nu voi oferi pentru servicii de parcare  pe termen lung intr-un tarc imprejmuit cu gard.

As alege sa parchez contra cost jucaria de vacanta in curte la un vecin sau la o firma care un spatiu de depozitarea excedentar in interiorul incintei in care isi desfasoara deja activitatea permanenta, chiar daca costul ar fi mai mare. 


Vrem sau nu vrem – descoperim ca rulotismul nu este IEFTIN!

Sunt prea obosit sa continui – valoare investitie, persoana fizica, persoana juridica, taxe si impozite, legislatia in Romania care impune analiza de risc la securitatea fizica … voi prezenta in curand detaliile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *