Confiscarea si indisponibilizarea rulotei

money-laundering-1963184.jpg

Exista un risc in momentul achizitiei second hand a unei rulote sau autorulote, similar ca si riscul achizitiei unui automobil, riscul din punct de vedere al legii insolventei aflate in vigoare. Sunt rulotist si nu jurist asa ca detaliile de mai jos sunt doar sumarizarea intelegerii subsemnatului asupra riscului la achizitia unor rulote sau autorulote la SUPER PRETURI, adica la preturi sub pretul pietii. 

Exista in moment 2 „vanatori” puternici pe piata bunurile second hand, noi, posesorii de jucarii de vacanta fiind posibile tinte ale dansilor.

 • Administratorul Judiciar 
 • ANAF cu operatiunea XENON 

Nota 

Daca esti genul care ai nevoie de „drujba” cand campezi cu rulota, te rog sa nu te inscrii in grupul https://www.facebook.com/groups/623511378111531/ – un grup creat pentru campare „fara urme” cu rulota sau autorulota in Romania sau in Europa 

969

Sa intelegem legatura intre Administratorul Judiciar si operatiunile frauduloase

Ce spune Legea insolventei la Art. 117 alin. 1 – „Administratorul judiciar poate introduce la judecatorul-sindic actiuni pentru anularea actelor sau operatiunilor frauduloase încheiate de debitor (adica de vanzator in aceasta prezentare) …. în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii. 

Te rog sa intelegi expresia si sa o transpui in situatia vanzator persoana impozabila si cumparator de buna credinta – „in cei 2 ani anteriori de la momentul deschiderii procedurii” adica dupa ce cumperi o rulota sau autorulota second de la o persoana impozabila, exista riscul (in anumite conditii), sa se solicite anularea actului de vanzare- cumparare.

Prima reactie cand citesti aceste randuri ar fi … bine si ce legatura am eu, rulotistul cu legislatia din Romania. Acorda-mi 5 minute si o sa iti explic legatura identificata de subsemnatul.


Incep ca de obicei cu concluziile – S-au cheltuit banii firmei sau cei personali si cand realizezi ca ANAF-ul sau banca te vor executa silit, atunci te gandesti sa fii tu mai „destept” si vinzi bunurile ramase cu 100 roni unui prieten foarte bun, stiind ca aceste bunuri valoareaza peste 10,000 roni. Legea insolventei spune ca tu, cumparatorul iti primesti cei 100 de roni inapoi si predai rulota lichidatorului, daca tranzactia a fost facuta cu maxim 2 ani inainte. Sper ca este clara concluzia! 


Scenariul – autorulota/ rulota vanzator / cumparator ambii din Romania

 • Vanzator = orice persoana impozibila conform cu codul fiscal (orice persoana fizica sau persoana juridica care desfasoara o activitate economica)
 • Cumparator = orice persoana fizica de buna credinta

Valoarea de piata a rulotei oferite spre vanzare este de 10,000 Euro (am ales aceasta suma pentru usurinta intelegerii exemplului). 

Vanzatorul iti propune, fara explicatii prea multe ca doreste sa mentioneze pe contractul de vanzare/cumparare sau pe factura o suma mai mica si iti propune suma de 2,500 Euro, tranzactia fiind in numerar, va fi o diferenta intre valoarea din actele de vanzare si suma incasata de vanzator.

Tu, cumparator de buna credinta, semnezi documentul de vanzare, preiei documentele jucariei de vacanta impreuna cu jucaria si iti urmezi cursul vietii normale, numai ca …. exista posibilitatea sa primesti in urmatorii 2 ani de zile un telefon de la un Administrator Judiciar care iti va aduce niste vesti mai triste precum ca vanzatorul in momentul realizarii actelor de vanzare / cumparare a subevaluat bunul si urmeaza o procedura destul de lunga la finalul caruia poti sa iti primesti banii platit inapoi iar tu predai rulota lichidatorului judiciar.

De ce?

Administratorul Judiciar vede doar tranzactia din documentele inregistrate in contabilitate sau la fisc, el nu poate sa cunoasca faptul ca tu, cumparator cu buna credinta, ai platit 10,000 Euro in realitate.

El poate sa evalueze faptul ca valoarea de piata in acel moment era in jurul sumei de 7,500 euro si poate sa solicite anularea actelor sau a operatiunilor efectuate anterior declararii insolventei. 

Sa nu incercati sa ma convingenti ca stai … eu o sa le explic ca rulota era lovita , stricata, sau rupta in 3 bucati atunci cand am achizitionat-o. Lichidatorul nu cunoaste si nu vor cunoaste acest aspect deoarece nu exista nici un raport de evaloare atasat documentului de vanzare cumparare.  


Ca sa te protejezi impotriva acestui pericol:

 • in momentul in care primesti solicitarea de a declara sume mai mici in documente decat cele platite in realitate – REFUZA
 • plateste cu cardul sau prin transfer bancar daca se poate, in detrimentul platilor in numerar
 • declara in toate documentele de vanzare cumparare valoarea reala egala cu suma platita si daca valoarea unei rulote sau autorulote este cu mult sub pretul pietii in momentul vanzarii datorita unor aspecte tehnice (defectiuni, deteriorari) sa faceti un mic document scris de mana, in care sa precizati aceste aspecte si sa fie semnat de ambele parti (vanzator si cumparator)

Acum exista urmatoare intrebare – bine dar eu cumpar de la persoana fizica (atentie persoana fizica in codul fiscal este tot persoana impozabila) si nu se aplica legea insolventei.

Am o veste trista – DA, se aplica si iti prezint un exemplu general – o persona fizica va acumula in viitorul apropiat datorii care nu pot fi achitate, stie acest lucru, isi vinde bunurile in regim de urgenta la preturi bune si apoi declara falimentul personal si … scenariul prezentat mai sus incepe sa fie aplicabil. 


Sa intelegem legatura intre ANAF si operatiunile frauduloase

Pentru a putea sa intelegi aceasta legatura trebuie sa iti prezint regula generala privind TVA (taxa pe valoare adaugata la masini). Exista o multitudine de exceptii iar codul fiscal se schimba constant. Folosim aceasi suma de 10,000 Euro pentru exercitiul de mai jos: 

 • Persoana fizica care iti vinde rulota cu 10,000 Euro reprezinta pretul NET
 • Persoana juridica care vinde rulota cu 10,000 Euro poate sa insemne – pret final 10,000 Euro daca nu este platitor de TVA sau 11,900 Euro daca este platitor de TVA, din care 10,000 Euro ii pastreaza pentru ei iar restu de 19% (procentul de TVA) il vireaza in contul statului Roman. 

Tu, cumparatorul, teoretic nu esti interesat de aceste lucruri, deoarece crezi ca daca platesti cat cere persoana fizica sau juridica este ok. 

Tu – cumparatorul trebuie sa dezchizi ochii mari la ce scrie vanzatorul pe factura sau in contractul de vanzare cumparare deoarece s-ar putea sa vii sa dai cu subsemnatul la ANAF in urmatoare perioada – ai rabdare cateva minute si o sa iti explic top 3 tepe ale SAMSARILOR (cautati pe net actiunea XENON ANAF si vedeti despre ce sume se discuta)


Regula de aur – firmele se infiinteaza in Romania fara a primi certificatul ANAF de platitor de TVA. Pana la un anumit plafon aprox de 75,000 Euro, esti firma neplatitoare de TVA, dupa care devii obligatoriu platitor de TVA. Poti sa ceri sa devii platitor de TVA imediat dupa infiintare. 


TEAPA numarul 1 – platitor de TVA si nu este evidentiat in factura

 1. Regimul intracomunitar de plata a TVA -ului implica ca in cadrul achizitiile intracomunitare sa nu se plateasca TVA daca vanzatorul si cumparatorul sunt din interiorul Comunitatii Europene si sunt platitori de TVA.

 2. Mai simplu spus, firma ABCD SRL cumpara 1 rulota din Olanda cu pretul de 10,000 Euro fara TVA, fiind inregistrata in Romania ca platitor de TVA


 3. Fiind fara TVA, automat pretul este mai mic cu 19% decat daca ai cumpara tu, persoana fizica. 


 4. Firma aduce in Romania aceasta rulota si ca sa o vanda repede, o ofera la vanzare cu pretul de 11,000 Euro.


 5. Nu specifica pretul, 11,000 Euro cu sau fara TVA, cumparatorul se bucura ca a gasit o rulota ieftina si buna si o achizioneaza rapid. 6. Vanzatorul emite poate factura cu valoarea 11,000 Euro net sau poate doar un contract de vanzare cumparare. 


Exista neconcordante cu legislatia in vigoare? Nu sunt inspector ANAF dar logica mea: 

 • vanzatorul firma ABCD SRL trebuia sa emita factura de 11,000 Euro + TVA si tu persoana fizica trebuia sa platesti 11,000 Euro + 19% x 11,000 Euro = 13,090 Euro
 • vanzatorul firma ABCD SRL nu emite factura ci semneaza doar contract de vanzare cumparare, atunci lucrurile sunt si mai periculoase, evaziune fiscala inseamna ambele variante 

Cum ne protejam impotriva acestei proceduri: 

 • verifica daca firma ABCD SRL de la care achizionezi are aceasi denumire in actele de vanzare cu cea afisata pe gardul de la intrare si daca este proprietara bunului vandut 
 • poti sa verifici daca este platitor de TVA sau nu o firma europeana?  – utilizand sistemul online VIES – sistem verificare european VIES 
 • daca apare ca fiind platitoare de TVA si vezi ca pe factura nu apare evidentiat acest lucru TVA distinct, pune intrebari inainte de achizitie. 

TEAPA numarul 2 – platitor de TVA si este declarat doar pe marja de profit

 1. Mai simplu spus, firma ABCD SRL cumpara 1 rulota din Olanda cu pretul de 10,000 Euro fara TVA.
 2. Firma aduce in Romania aceasta rulota si ca sa o vanda repede, o ofera la vanzare cu pretul de 11,000 Euro.
 3. Vanzatorul emite factura cu valoarea 11,000 net + 190 Euro TVA (19% din 1,000 marja profit) = 11,190 Euro 
 4. Tu, cumparatorul, persoana fizica trebuia sa platesti 11,190 euro

Exista neconcordante cu legislatia in vigoare? 

 • vanzatorul trebuia sa emita factura de 11,000 Euro + TVA si tu persoana fizica trebuia sa platesti 11,000 Euro + 19% x 11,000 Euro = 13,090 Euro

TEAPA numarul 3 – valoarea prea mica a tranzactiei

Daca rulota sau autorulota a fost achizionata pe firma (nu vorbesc de avantaje si dejavantaje) si firma dupa 3 ani doreste sa realizeze vanzarea ei, atunci exista o legatura intre valoarea trecuta in actele de vanzare si valoarea jucariei din actele contabile (deprecierea).

Plecam de la acelasi exemplu – achizitie in 2016 a unei rulote de 10,000 Euro utilizand o depreciere de 10% anual (exista normative privind aceste procente, eu am ales varianta cea mai simpla multiplu de 10)

 • deprecierea anuala 2016 – 1,000 euro 
 • deprecierea anuala 2017 – 1,000 euro 
 • deprecierea anuala 2018 – 1,000 euro  

Daca acceptati sa cumparati rulota sau autorulota cu declararea valorii in factura de vanzare si a contractului de vanzare/cumparare doar a sumei de 2,000 euro iar dumneavoastra sa platiti in numerar la negru … 7,000 Euro (plus TVA daca este platitor de TVA sau fara) va asumati un risc, acela de a fi sunat de ANAF pentru explicatii. 

Cum te protejezi impotriva acestui pericol:

 • in momentul in care primesti solicitarea de a declara sume mai mici in documente decat cele platite in realitate – REFUZA

 • plateste cu cardul sau prin transfer bancar daca se poate, in detrimentul platilor in numerar


 • declara in toate documentele de vanzare cumparare valoarea reala egala cu suma platita si daca valoarea unei rulote sau autorulote este cu mult sub pretul pietii in momentul vanzarii datorita unor aspecte tehnice (defectiuni, deteriorari) sa faceti un mic document scris de mana, in care sa precizati aceste aspecte si sa fie semnat de ambele parti (vanzator si cumparator). E problema vanzatorului sa mearga la un evaluator autorizat si sa obtina un raport oficial contra unei sume de bani. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *