Am tradus in limba romana ” Garda Națională Republicană (GNR) a inregistrat 60 de infracțiuni în temeiul legislației de mediu, și anume pentru rulote și camping ocazional în afara locurilor desemnate, în prima lună de la intrarea în vigoare a noii legislații, a dezvăluit autoritatea din Lusa, Portugalia.

Între 9 ianuarie și 9 februarie, GNR a aplicat amenzi în valoare totală de 3.540 de euro, marea majoritate a infracțiunilor inregistate în Faro (55), trei în Odemira (districtul Beja) și două în Moita (districtul Setúbal).

Cei care incalca legea provin din diferite țări, și anume Luxemburg, Germania, Franța, Anglia, Polonia, Spania, Italia, Olanda, Belgia, Elveția, Finlanda și, de asemenea, Portugalia, a declarat GNR.

“Odată cu recenta modificare legislativă, GNR desfășoară acțiuni de conștientizare și aplicare într-o manieră progresivă, prin adaptarea la noile reglementări, în coordonare cu autoritățile locale”, a menționat entitatea”

Link catre ziarul sursa


Nu trebuie sa prezint faptul ca Romania va importa toate “modele” din Vest in materie de rulotism. Vrem sau nu vrem, viitorul suna bine … dar numai pentru cei care au initiat o afacere gen camping sau locuri de campare pe langa pensiunile deja deschise.

Exemplele sunt atat de numeroase, incat mi-ar trebui saptamani intregi sa adun toate comunicatele emise de autoritatile locale publice sau parcuri nationale pe tema ” INTERZIS”

Ne intrebam din ce motiv reteau de camping-uri in vestul europei este asa de dezvoltata si de ce majoritatea rulotelor care se fabrica in prezent nu au echipamente ce functioneaza la 12V pentru off camping, ponderea fiind 220V

Tarile afectate puternic de scaderea economica au inceput “subit” sa interzica wild camping-ul si uite asa, din libertate rulotismul se transforma in “libertate controlata in unitati de primire specifice”


In Portugalia la data de 9 Ianuarie 2021, care mentioneaza ca este interzis OFF camping (denumire romaneasca) willd camping (internationala) prin articolul  50ºA din legea numarul 102-B/2020.


In Spania a fost emisa instructiunea 08/V-74 acum cativa ani avand aceleasi principii, dar subit din Ianuarie 2021 a devenit parte din legislatie


In Bulgaria in 16 Iunie 2020 a limitat off camping pe malul marii negre


Campingul sălbatic, indiferent dacă este într-un cort sau într-o rulotă, este interzis în Țara Galilor, cu excepția cazului în care aveți permisiunea proprietarului terenului și autoritatea parcului încurajează oamenii să folosească o gamă largă de locuri de campare desemnate de Pembrokeshire. Pe lângă punerea în pericol a vieții provocând probleme de acces pentru serviciile de urgență, camperele parcate ilegal au dus la alte probleme în ultimele săptămâni, inclusiv deșeurile și persoanele care folosesc Parcul Național ca toaletă publică.


Declaratii ale managementului unui parc national din Tara Galilor

„Îi îndemn pe oameni să respecte Parcul și să folosească campinguri desemnate pentru șederea dumneavoastră. Avem o selecție excelentă de site-uri din care să alegem în jurul județului și începând din acest weekend, anticipăm că toate facilitățile campingului vor fi deschise. Aceasta înseamnă că cei care doresc să tabereze sau să rămână peste noapte în rulote fără facilități pot folosi aceste servicii la campingul ales. „Am tânjit după acest moment când ne-am putea bucura de accesul în acest frumos colț al Țării Galilor – să nu lăsăm acțiunile iresponsabile ale câtorva să strice accesul și plăcerea pentru noi toți.”


In Spania a fost emisa instructiunea 08/V-74 (am prezentant-o la finalul articolului in Engleza pentru a fi mai usor de tradus direct de catre dumneavoastra) de catre THE SPANISH DIRECTOR GENERAL OF TRAFFIC RELATIVE TO MOTOR-HOMES, MINISTRY OF INTERIOR

Confuzia este similara cu cea din Grecia, unde pe majoritatea canalelor media se prezinta faptul ca OFF CAMPING -ul este ilegal dar nu se face clar si distinctia intre parcare – campare – off camping


In regulamentul din Spania se precizeaza clar –  ” Regulamentul general de circulație nu stabilește alte condiții pentru oprirea sau parcarea unui vehicul, așadar, această Direcție Generală a Traficului consideră că, în timp ce orice vehicul este parcat corespunzător, fără a depăși marcajele la delimitarea locului de parcare, nici nu depășește timpul permis, dacă este cazul, este irelevant dacă ocupanții se află în interiorul vehiculului, iar autocaravana nu este o excepție, fiind suficient ca activitatea din interior să nu depășească exteriorul prin configurarea elementelor care depășesc perimetrul vehiculului precum tarabe, copertine, dispozitive de nivelare, dispozitive de stabilizare etc”


Sa traducem in termeni … mai romanesti ceea ce se prezinta si ce detalii vor atrage atentia autoritatilor pentru a va amenda

– parcati in zone semnalizate care specifica interzis parcarea autovehicolelor

– scurgerea apei gri pe strada daca autorulota nu are vas colector de apa gri

– cand autorulota depaseste limite admisibile ale locurilor de parcare

– sa va montati stabilizatoarele de nivel care indica o sedere si nu o parcare

– un posibil comportament necivilizat de către unii utilizatori, cum ar fi zgomotul pe timp de noapte

– deversarea de gunoi sau apă uzată pe drumul public

– cand parcati in alte zone, decat cele aprobate pentru categoria si MMA al Autorulotei

– monopolizarea spațiului public prin ridicarea de structuri și mobilier sau alte situații de abuz împotriva cărora autoritățile locale instrumente juridice eficiente care să fie utilizate într-un mod nediscriminatoriu împotriva tuturor celor care încalcă drepturile, indiferent dacă sunt utilizatorii de rulote sau orice alt tip de vehicul.

– sau cand parcati efectiv “romaneste” pe unde apucati …


Deci am definit parcarea …. ca este legala daca se respecta cateva reguli simple si de bun simt.

Daca in schimb doresti sa incalci regulamentul de mai jos iti sugerez sa utilizezi parcarea barurilor sau restaurantelor, care o să vă permită să parcați și să dormiți în propria lor parcare privată, peste noapte, dacă achizionati de la ei mancare si bautura.

Pe de altă parte, în ciuda drepturilor dumneavoastra legale conform legislației naționale de a „parca” peste noapte oriunde alte vehicule pot parca în mod legal, este întotdeauna posibil ca militian zelos să vă spună să vă deplasați mai departe.


În Grecia, ca și în multe alte țări europene, off campingul cu un cort sau o caravană este interzis în conformitate cu o lege din 1976.

Deși această lege a fost modificată de mai multe ori în anii următori, aceasta nu a inclus niciodată niciun fel de diversificare între corturi și rulote / autoturisme privind parcarea si stationarea.

Legislatia greceasca  este destul de clară și evidentă cu privirea la camparea off camping.

Nu toti politistii cunosc legislatia 100%, mai ales anumite adrese suplimentare fata de legislatia standard si s-ar putea să se întâmple ca un polițist sosit langa autorulota dvs, chemat de către proprietarii unui teren de camping sau pensiune să vă creeze unele probleme.

Copia scrisorii de mai jos reprezinta comunicărea interne între Poliția de trafic și departamentele de poliție din intreaga Grecie.  Va recomand sa o printati si sa o aveti cu dumneavoastra la indemana, daca intentionati sa stationati OFF CAMPING – am explicat mai jos diferenta legala intre STATIONARE SI CAMPARE.

Informatie utila preluate de la http://eu.camperistas.com/


Daca vrei sa faci download la scrisoare – te rog sa accesezi link-ul link scrisoare PDF

Partea evidențiată a textului cu galben spune că “legea care interzice camparea sălbatică se referă la rulote și, evident, nu la autoturismele care aparțin categoriei de vehicule și, prin urmare, pot opri și parca în spațiile publice în conformitate cu regulamentul Traffic Codul și semnele de circulație aplicate tuturor vehiculelor” Similar trebuie extins la subiectul rulota + masina, daca acestea sunt cuplate, mentiunea de mai jos, se considera STATIONARE si nu CAMPARE.

Următorul paragraf spune: “Notă specială: când vedeți un motorizator parcat, aceasta nu înseamnă” camping sălbatic “. Trebuie să existe și alți factori care să țină seama de acest lucru, cum ar fi copertinele, mesele, scaunele etc. “

In momentul in care s-au scos scaunele si mesele din Autorulota, s-a intins parasolarul, atunci nu se mai numeste parcarea autorulotei, se numeste CAMPING si este ilegal.


Curtea Constituțională a Bulgariei a declarat, pe 16 iunie 2020, că s-a pronunțat împotriva contestării amendamentelor la Legea Mării Negre care interzicea camparea cu corturile, precum și vehiculele, inclusiv rulote și autorulote, in zona de protectie (dune) de la malul Mării Negre.

Depusă în iulie 2019 de Ombudsmanul de atunci (Maya Manolova), a fost urmata de un veto al președintelui Roumen Radev, care a fost anulat ulterior de catre guvernul de la Sofia.

Proiectul de lege a introdus o posibilitate legală pentru autoritatile de la Sofia de a amenda camparea cu cortul sau masina, RV sau autorulota in interiorul zonelor plajelor maritime (zonele protejate cu dune).

Dansii doresc sa permita prin aceasta initiativa dezvoltarea campingurilor in zona, in afara zonelor protejate.


De asemenea, a stipulat o amendă de 1000 leva (aproximativ 500 euro) pentru punerea camparea cu cortul, rulota sau autorulota pe o dună. Se pare ca amenzile sunt diferentiate intre persoane fizice si persoanele juridice.

Amendamentele au fost criticate de socialiștii de opoziție și de grupurile ecologiste bulgare, care au spus că nu a reușit să definească corect dunele care urmează să fie acoperite de interdicție și, de asemenea, nu au reușit să legisleze împotriva construcțiilor noi  pe aceste dune.

Curtea Constituțională nu a publicat hotărârea completă, insa autoritățile din Bulgaria au început să aplice interdicția de campare ilegală, altele decât în ​​locuri de campare desemnate, a raportat Televiziunea Națională Bulgară pe 28 iunie 2020.


După o serie de plângeri, poliția și administrația municipală Byala au început verificările pe plaja Karadere, un cunoscut loc deOFF  camping accesibil pe un drum accidentat și neatins de construcțiile pe scară largă (moteluri si pensiuni).

Chiar daca plaja Karadere nu are colectarea deșeurilor și nici energie electrică și apă, mai mulți dintre cei care au campat în mod regulat acolo de-a lungul anilor își organizează propria curățare a zonei de campare.


Unii dintre cei care au campat la Karadere, in interiorul zonei protejate desemnate de autoritati, au fost amendați cu sume cuprinse între 500 și 1000 leva (aproximativ 255 și 511 euro).

Atentie pe unde campati OFF Camping!

Guvernul din Bulgaria se pare ca are nevoie de “economiile” tale din portofel!

Poza credit Rob Hayman on Unsplash