Noua teapa – repatriere rulota din UK Marea Britanie

Romanul este inventiv si multi conationali au rezidenta in UK si vor profita de oportunitatea revenirii in Romania prin repatriere sau prin stabilirea resedintei in Romania – sa isi aduca fara TAXE si fara TVA o rulota.

Inainte de a decide sa cumperi o rulota din Anglia adusa dupa 1 ianuarie 2021 in Romania eu as analiza / studia posibilitatea sa cumpar o teapa si sa ma trezesc cu FISCUL la usa!

ANAF – In cazul REPATRIERII (stabilirii resedintei in Romania) – bunurile personale admise în regim de scutire de taxe vamale nu pot fi împrumutate, constituite garanţie, închiriate sau transferate, contra cost sau gratuit, fără înştiinţarea în prealabil a autorităţilor competente decât după scurgerea celor 12 luni de la data la care a fost acceptată punerea în liberă circulaţie. 

Ca sa obtii scutirile de mai sus cand aplici pentru “repatriere” la o rulota din UK fara taxe vamale si TVA trebuie

1. sa detina rulota in proprietate de minim 6 luni si sa fi locuit minim 12 luni in statul din afara Uniunii Europene cu forme legale (domiciliu sau resedinta), fapt demonstrabil prin adresa straina de domiciliu / resedinta odata cu mutarea in strainatate;


2. sa depuna o cerere la Serviciul Comunitar de Evidenta Populatiei (acolo unde este arondata adresa din Romania la care va locui dupa repatriere) pentru restabilirea domiciliului in Romania;


3. sa obtina de la Directia Pasapoarte noul pasaport cu domiciliul in Romania si / sau sa obtina de la Serviciul Comunitar de Evidenta Populatiei o noua carte de identitate;


4. alternativ, in cazul in care rulota ajunge in Romania inainte ca proprietarul sa efectueze formalitatile de la pasii 2 si 3, proprietarul rulotei poate depune un angajament scris privind intentia de a se stabili efectiv intr-un termen de 6 luni in Romania, la Ministerul Administratiei si Internelor. In acest caz, proprietarul va trebui sa depuna o garantie vamala reprezentand contra-valoarea taxelor vamale, urmand sa recupereze aceasta garantie dupa finalizarea procedurilor specificate la pasii 2 si 3;


5. dupa obtinerea noilor acte de identitate (pasaport / carte de identitate) cu domiciliul in Romania, se solicita eliberarea unei adeverinta, necesare Autoritatii Nationale a Vamilor, care sa ateste perioada in care proprietarul masinii a avut domiciliul in strainatate. Aceasta adeverinta se obtine de la Directia Pasapoarte;


6. rulota este scutita vamal numai daca nu va avea o utilizare comerciala si numai daca acesta este adus in Romania in maxim 12 luni de la data restabilirii domiciliului in Romania (data emiterii noilor acte cu domiciliul in Romania).


Articol mai vechi –

Exista un risc in momentul achizitiei second hand a unei rulote sau autorulote, similar ca si riscul achizitiei unui automobil, riscul din punct de vedere al legii insolventei aflate in vigoare.

Sunt rulotist si nu jurist asa ca detaliile de mai jos sunt doar sumarizarea intelegerii subsemnatului asupra riscului la achizitia unor rulote sau autorulote la SUPER PRETURI, adica la preturi sub pretul pietii. 

Exemplul clasic

Multe persoane isi cumpara autorulota pe firma (stim de ce … TVA recuperat) si ulterior, dupa o perioada de timp le vand.

Pentru usurinta, alegem suma fixa de 10,000 euro achitata pentru rulota/autorulota (10,000 + TVA)

Firma dupa 3 ani doreste sa realizeze vanzarea ei, atunci exista o legatura intre valoarea trecuta in actele de vanzare si valoarea jucariei din actele contabile (deprecierea).

Utilizand o depreciere de 10% anual (exista normative privind aceste procente, eu am ales varianta cea mai simpla multiplu de 10)

deprecierea anuala 2017 – 1,000 euro 

deprecierea anuala 2018 – 1,000 euro 

deprecierea anuala 2019 – 1,000 euro  

Valoarea contabila a autorulotei dupa 3 ani de zile este de (10,000 – 3 x 1,000) = 7,000 Euro (in anumite conditii cu raport evaluare poate sa fie mai mica). 


Sa intelegem legatura intre Administratorul Judiciar si operatiunile frauduloase

Ce spune Legea insolventei la Art. 117 alin. 1 – “Administratorul judiciar poate introduce la judecatorul-sindic actiuni pentru anularea actelor sau operatiunilor frauduloase încheiate de debitor (adica de vanzator in aceasta prezentare) …. în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii. 

“In cei 2 ani anteriori de la momentul deschiderii procedurii” adica dupa ce cumperi o rulota sau autorulota second de la o persoana impozabila, exista riscul (in anumite conditii), sa se solicite anularea actului de vanzare- cumparare.

Acorda-mi 5 minute si o sa iti explic legatura identificata de subsemnatul.


Scenariul – autorulota/ rulota vanzator / cumparator ambii din Romania

  • Vanzator = orice persoana impozibila conform cu codul fiscal (orice persoana fizica sau persoana juridica care desfasoara o activitate economica)
  • Cumparator = orice persoana fizica de buna credinta

Vanzatorul iti propune, fara explicatii prea multe ca doreste sa mentioneze pe contractul de vanzare/cumparare sau pe factura o suma mai mica si iti propune suma de 2,500 Euro, tranzactia fiind in numerar iar diferenta de 4500 Euro sa o platesti numerar fara nici o alta dovada.

Tu, cumparator de buna credinta, semnezi documentul de vanzare cu 2500 Euro, preiei documentele jucariei de vacanta si impreuna cu jucaria si iti urmezi cursul vietii normale, numai ca ….

Exista posibilitatea sa primesti in urmatorii 2 ani de zile un telefon de la un Administrator Judiciar care iti va aduce niste vesti mai triste precum ca vanzatorul in momentul realizarii actelor de vanzare / cumparare a subevaluat bunul si urmeaza o procedura destul de lunga la finalul caruia poti sa iti primesti banii platit inapoi iar tu predai rulota lichidatorului judiciar.


De ce?

Administratorul Judiciar vede doar tranzactia din documentele inregistrate in contabilitate sau la fisc, el nu poate sa cunoasca faptul ca tu, cumparator cu buna credinta, ai platit 7,000 Euro in realitate.

El poate sa evalueze faptul ca valoarea reala de piata a rulotei/autorulotei in acel moment era in jurul sumei de 7,000 euro si poate sa solicite anularea actelor sau a operatiunilor efectuate anterior declararii insolventei. 

Sa nu incercati sa ma convingenti ca stai … eu o sa le explic ca rulota era lovita , stricata, sau rupta in 3 bucati atunci cand am achizitionat-o. Lichidatorul nu cunoaste si nu vor cunoaste acest aspect deoarece nu exista nici un raport de evaloare atasat documentului de vanzare cumparare.  


Ca sa te protejezi impotriva acestui pericol:

in momentul in care primesti solicitarea de a declara sume mai mici in documente decat cele platite in realitate – REFUZA


plateste cu cardul sau prin transfer bancar daca se poate, in detrimentul platilor in numerar


declara in toate documentele de vanzare cumparare valoarea reala egala cu suma platita


daca valoarea unei rulote sau autorulote este cu mult sub pretul pietii in momentul vanzarii datorita unor aspecte tehnice (defectiuni, deteriorari) sa faceti un mic document scris de mana, in care sa precizati aceste aspecte si sa fie semnat de ambele parti (vanzator si cumparator)


Acum exista urmatoare intrebare – bine dar eu cumpar de la persoana fizica (atentie persoana fizica in codul fiscal este tot persoana impozabila) si nu se aplica legea insolventei.

Am o veste trista!

DA, se aplica si iti prezint un exemplu general – o persona fizica va acumula in viitorul apropiat datorii care nu pot fi achitate, stie acest lucru, isi vinde bunurile in regim de urgenta la preturi bune si apoi declara falimentul personal si … scenariul prezentat mai sus incepe sa fie aplicabil. 


Sa intelegem legatura intre ANAF si operatiunile frauduloase

Pentru a putea sa intelegi aceasta legatura trebuie sa iti prezint regula generala privind TVA (taxa pe valoare adaugata la masini).

Exista o multitudine de exceptii iar codul fiscal se schimba constant.

Folosim aceasi suma de 10,000 Euro pentru exercitiul de mai jos: 

Persoana fizica care iti vinde rulota cu 10,000 Euro reprezinta pretul NET

Persoana juridica care vinde rulota cu 10,000 Euro poate sa insemne – pret final 10,000 Euro daca nu este platitor de TVA sau 11,900 Euro daca este platitor de TVA, din care 10,000 Euro ii pastreaza pentru ei iar restu de 19% (procentul de TVA) il vireaza in contul statului Roman. 

Tu, cumparatorul, nu esti interesat de aceste lucruri, deoarece crezi ca daca platesti cat cere persoana fizica sau juridica este ok. 

Tu – cumparatorul trebuie sa dezchizi ochii mari la ce scrie vanzatorul pe factura sau in contractul de vanzare cumparare deoarece s-ar putea sa vii sa dai cu subsemnatul la ANAF in urmatoare perioada – clasicele tepe ale SAMSARILOR (cautati pe net actiunea XENON ANAF si vedeti despre ce sume se discuta)


TEAPA 1 – platitor de TVA si nu este evidentiat in factura

Regimul intracomunitar de plata a TVA -ului implica ca in cadrul achizitiile intracomunitare sa nu se plateasca TVA daca vanzatorul si cumparatorul sunt din interiorul Comunitatii Europene si sunt platitori de TVA.


Mai simplu spus, firma ABCD SRL cumpara 1 rulota din Olanda cu pretul de 10,000 Euro fara TVA, fiind inregistrata in Romania ca platitor de TVA


Fiind fara TVA, automat pretul este mai mic cu 19% decat daca ai cumpara tu, persoana fizica. 


Firma aduce in Romania aceasta rulota si ca sa o vanda repede, o ofera la vanzare cu pretul de 11,000 Euro.


Nu specifica pretul, 11,000 Euro cu sau fara TVA, cumparatorul se bucura ca a gasit o rulota ieftina si buna si o achizioneaza rapid.


Vanzatorul emite poate factura cu valoarea 11,000 Euro net sau poate doar un contract de vanzare cumparare. 


Exista neconcordante cu legislatia in vigoare?

Nu sunt inspector ANAF dar logica mea: 

vanzatorul firma ABCD SRL trebuia sa emita factura de 11,000 Euro + TVA si tu persoana fizica trebuia sa platesti 11,000 Euro + 19% x 11,000 Euro = 13,090 Euro

vanzatorul firma ABCD SRL nu emite factura ci semneaza doar contract de vanzare cumparare, atunci lucrurile sunt si mai periculoase, evaziune fiscala inseamna ambele variante 


Cum ne protejam impotriva acestei proceduri: 

verifica daca firma ABCD SRL de la care achizionezi are aceasi denumire in actele de vanzare cu cea afisata pe gardul de la intrare si daca este proprietara bunului vandut


poti sa verifici daca este platitor de TVA sau nu o firma europeana?  – utilizand sistemul online VIES – sistem verificare european VIES


daca apare ca fiind platitoare de TVA si vezi ca pe factura nu apare evidentiat acest lucru TVA distinct, pune intrebari inainte de achizitie. 


TEAPA 2 – platitor de TVA si este declarat doar pe marja de profit

Mai simplu spus, firma ABCD SRL cumpara 1 rulota din Olanda cu pretul de 10,000 Euro fara TVA.


Firma aduce in Romania aceasta rulota si ca sa o vanda repede, o ofera la vanzare cu pretul de 11,000 Euro.


Vanzatorul emite factura cu valoarea 11,000 net + 190 Euro TVA (19% din 1,000 marja profit) = 11,190 Euro


Tu, cumparatorul, persoana fizica trebuia sa platesti 11,190 euro


Exista neconcordante cu legislatia in vigoare? 

vanzatorul trebuia sa emita factura de 11,000 Euro + TVA si tu persoana fizica trebuia sa platesti 11,000 Euro + 19% x 11,000 Euro = 13,090 Euro

Poza credit – Keena Ventus on Unsplash

Evalueaza
[2 voturi / scor: 5]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *