In domeniul constructiei campingurilor sunt foarte putine informatii disponibile in mediul online din Romania care afecteaza in mod negativ relatia – cererea si oferta
Exista o multime de persoane care isi doresc sa isi deschida un camping dar in proportie destul de mare realizeaza o confuzie intre gradina lui bunicu’ si un camping la standarde romanesti si de ce nu, la standardare Europe.
In acest moment se pare ca acesta este ultimul Ordin nr. 65/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism.
Se poate descarca de aici – Ordin-65_2013_update_08_05_2018
Este greu de prezentat in imagini toate detaliile, regulamentul este destul de simplu, cele mai importante detalii le consider – suprafata de campare minima ce trebuie pusa la dispozitia turistului.
Personal consider ca un camping trebuie sa fie cat mai aproape de natura, amenajarile sa nu deranjeze vizual si sa se incadreze in peisaj.
Suprafata MINIMA impusa este de 80mp! pentru campinguri de 1,2 si 3 stele. Iar pentru un camping de 4 stele trebuie sa beneficiati de 100 mp!
In poza de mai jos am prezentat un spatiu de campare de 100mp (10x10m). Este suficient spatiu pentru parcarea masinii langa rulota sau autorulota si instalarea accesoriilor pentru o vacanta de vis.
Cerintele din Romania impun ca, caile de access sa fie ori pietruite ori asfaltate sau cu dale. Nu se permit drumuri de pamant/iarba!
Am incercat sa prezint o schita a unei cladiri necesare pentru a primi autorizatia de functionare pentru camping conform cu cerintele – toatele separate pentru femei si barbati, dusuri, camera de primire, camere depozite, camera comuna facilitati de gatit, camera pentru masina de spalat.
Aceasta cladire are o pondere destul de mare in investitia initiala intr-un camping modern.
Legislatia este destul de clara privind numarul de turisti (numarul oficial declarat versus numarul grupurilor sanitare si a dusurilor)
Investitia in grupuri sanitare moderne este destul de mare.
Mai mult, pentru campingurile de 4 stele este obligatoriu sa aveti zona de schimare / imbracare in interiorul spatiului dusului. Imaginea de mai jos este in proportie covarsitoare valabila in toate campingurile dupa ce treci granita de vest!
Stiu ca aceasta postare deranjeaza anumite persoane prin prezentarea acestor detalii dar din pacate, lucrurile in Europa de vest stau cu mult peste nivelul majoritatii campingurilor din Romania.
Chiar daca in legislatie nu se mentioneaza clar, mi se pare un lucru de bun simt sa oferi rampa de access persoanelor cu dezabilitati la spatiile comune.
Referitor la facilitati, va prezint poze alese aleatoriu de la campinguri din Europa vizitate de subsemnatul.
Exista varinte de utilizare a facilitatilor de gatit gratis sau contra cost in majoritatea campingurilor.
Tot in legislatia romaneasca se mai mentioneaza un procent minim Ponderea minimă din suprafaţa totală a spaţiilor destinate drumurilor şi aleilor interioare, zonelor de linişte şi recreere, terenurilor de sport şi agrement – incepand de la 10% pana la 25%
articol in curs de actualizare