Dificultatile luptei de 100 zile – inchirierea unei autorulote


Exista o perceptie gresita indreptata spre administratorii / companiile care inchiriaza autorulote, perceptia generala fiind faptul ca ofera servicii multe prea scumpe din care se imbogatesc.

Realitatea este total altfel, problemele si cheltuielile sunt pe masura si te rog sa ai rabdare sa parcurgi aceste randuri pana la capat ca sa intelegi legatura intre titlul “batalia celor 100 de zile” si probleme cu care se confrunta firmele care inchiriaza autorulote.


In primul rand perceptia pleaca de la raportul salariul mediu in Romania versus taxele percepute, inechitatea apare din pretul foarte mare al unei autorulote, pret european.

Se incearca sa se ofere servicii europene (autorulote fabricate in Europa) locuitorilor unei tari in care salariile sunt aproximativ 30-40% din media europeana.

Profilul celor care inchirieaza aceste autorulote nu il cunosc dar intuiesc logica intre a plati contravaloarea de XXXL la servicii si sa soliciti sa primesti servicii premium.

Primul soc apare cand se prezinta taxa de igienizare, aproximativ 100 Euro. Oare ce soc ai avea cand vei rezerva o autorulota ieftina si vei descoperi ca este plina de mirosuri iar lenjeria nu a fost schimbata de anul trecut?Taxa de igienizare este taxa care iti asigura confortul si igiena ta si a membrilor familiei sau prietenilor cu care calatoresti.


Curatenia intr-o autorulota pentru a putea fi predata viitorului chirias este similara ca si curatenia unei garsoniere, incepand de la geamuri, mobilier, schimbare lenjerii, curatare tacamuri, vesela, spalare tancurile de apa curata & murdara si pana la curatarea tapiteriei. Produsele utilizate sunt produse speciale care sa nu atace chimic suprafetele sensibile din interiorul autorulotei.


Urmeaza sterilizarea si dezinfectia, ce se realizeaza cu un aparat (generator de ozon) ce trebuie lasat sa functioneze min 2 ore fara prezenta umana in interiorul ei.


Adaugam spalarea autorulotei la exterior dar si echiparea ei pentru viitorul chirias (buteliile de gaz, necesare a fi demontate, duse la umplut/schimbat, aduse inapoi si montate, chimicale pentru vasul de la wc, umplut rezervorul cu apa potabila, verificata presiunea rotilor, remedierea unor mici defecte … )


La prima vedere poti sa afirmi simplu si e corect, este prea mult aceasta taxa ! dar atentie, discutam de batalia celor 100 de zile, adica in perioada de sezon, orice zi pierduta pentru pregatirea unei autorulote inseamna o zi PIERDUTA de inchiriere. Daca aceste jucarii de vacanta se vor inchiria pe intreaga perioada a anului (vise de 300 de zile), atunci da, pot sa sustin si eu ca este scump.


Un salariu mediu in Romania inseamna 25 de euro zilnic plata unui angajat (inclusiv taxele catre guvern), adica 25% din taxa de igienizare. Aceste lucruri nu si le imagineaza consumatorul final, deoarece nu au venit sa cunoasca calcule si rate de profit, au venit sa se bucure de libertate.


Citez “Datorita specificitatii pietei din Romania (publicul tinta nu are experienta, traditie, datorita climatului, datorita faptului ca nu ai unde sa mergi in extrasezon, campinguri lipsa sau inchise) afacerea cu inchirieri autorulote functioneaza doar 3 luni pe an iunie, iulie, august”

Anul trecut a fost un an bun pentru inchirieri si se preconizeaza si acest an dar personal cred ca simultan cu revenirea la normalitate dupa aceasta pandemie, cererea va scadea si atunci cele aproximativ 30 de firme de profil trebuie sa gaseasca metode ca sa supravietuiasca, poate prin diversificarea serviciilor.


“In fiecare luna din acest mic sezon anual se pot inchiria autorulotele aproximativ 25 zile. Restul sunt zile pierdute pentru ca teoretic nu poti inchiria autorulota in aceeasi zi catre urmatorul client. La noi dureaza 6-7 ore pregatirea ei pt urmatorul client”


“Deasemenea se mai pierd cate 2 -3 zile intre rezervari . Un client o aduce pe 1 ale lunii, urmatorul client are concediu dupa 4. Rezulta o medie sigura de 75 zile pe an. “Achizitia unei autorulote noua costa 50-60.000 Euro. In cazul nostru noi am platit 30 % avans + taxe leasing + ceva dotari optionale minime obligatorii. Au totalizat cam 20.000 Euro/autorulota.

Depreicierea unei autorulote inchiriate este mult mai mare decat al unui autoturim propriu datorita uzurii excesive rezultata din numarul mare de turisti. Suma rezultata din vanzarea autorulotei dupa finalizarea leasignului va fi aproximativ egala cu valoarea avansului si a dotarilor optionale”.


Pentru exemplificarea usoara am ales rata la leasing + rata casco sa fie aproximativ 1000 Euro/luna, un calcul simplu matematic inseamna 12.000 Euro/an pentru acoperirea costurilor.


Suma zilnica de aproximativ 120 – 130 Euro solicitata pentru inchiriere rezulta din suma anuala impartita la numarul de zile de sezon (inchirieri).

Calculul simplu indica 12.000 Euro/ 100 zile = 120 Euro/zi.


“Nu am luat in calcul alte cheltuieli cum ar fi revizii, cauciucuri, reparatii care nu sunt acoperite de asigurarea casco.

Ramane sa ne rugam sa mai prindem ceva clienti in extrasezon pt a acoperii si restul de cheltuieli.

Cat despre profit ?

Deocamdata ramane doar placere si speranta !”

Multumesc pe aceasta cale domnului Director Sorin Stanescu, Autorulote De Basm pentru amabilitatea de a raspunde la solicitarea subsemnatului de a prezenta dificultatile acestui sector al inchirierilor de autorulote.

https://www.autorulotedebasm.ro/
Telefon 0722208480

Postarea NU este o reclama mascata, solicitarea de a prezenta dificultatile specifice a fost trimisa la majoritatea companiilor care inchiriaza autorulote, in functie de raspunsurile care le mai primesc, voi actualiza aceasta prezentare.


Problemele generale ale firmelor ce inchiriaza autoturisme ar fi:

– amenzile de circulatie in cazul deplasarii in strainatate care sosesc cu intarziere

– lipsa cardurilor de credit, se utilizeaza garantia clasica standard, in cazul distrugerilor care depasesc garantia si nu sunt acoperite de Casco nu stiu cum se pot recupera. In Europa este destul de dificil sa inchiriezi autoturisme fara card de credit.

– utilizarea lor in offcamping in mod excesiv

– returnarea cu intarziere a autorulotei in varf de sezon

– procentul de autorulote usor accidentate este mai mare decat la autoturismele clasice datorita lipsei de experienta a soferilor cu noile gabarite.

– anvelope taiate

– apa in combustibil

– tapiterii arse de tigara


In casuta din subsolul hartii puteti sa scrieti ceea ce va intereseaza dupa urmatorul cod:


Camping – locatiile de campare

Pensiuni – prezinta doar pensiune care ofera locuri de campare

Magazin – prezinta doar magazinele de specialitate

Inchirieri – prezinta doar companiile care inchirieaza RV-uri

Butelii Propan – prezinta statiile OMV ce ofera aceste servicii

GPL – prezinta locatiile OMV ce ofera aceste servicii

Casute – locatii care ofera spre inchiriere casute

Parcare – locuri de parcare pe termen lung rulote si autorulote

Service – prezinta service-urile dedicate rulotismului

Parc – parcuri de rulote

Dealer – Vanzatori de rulote si autorulote noi

Club – cluburi de rulotism & turism

Asociatie –


Apasand pe locatia care va intereseaza, automat veti fi directionati catre pagina de website a respectivii entitati.

Pentru update si inscrieri rog sa ma contactati la contact@auto-rulota.ro sau folosing formularul de contact din meniul principal.

Este obligatoriu sa prezentati o pagina de website sau facebook si o adresa de email valabila pentru inscrirea pe harta interactiva (gratis, fara a solicita beneficii, nu expira)


De ce ar trebui să postati mereu recenziile despre locurile de campare?Dacă dețineți o rulota sau autorulota, este posibil să fi petrecut perioade de timp in mai multe locatii de campare.

Indiferent de numărul de locatii de parcare pe care ați avut șansa să le treceti pragul, aveți cu siguranță o părere despre fiecare locatie/camping în care ati fost.


Poate că in anumite locatii de campare ati avut surpriza placuta sa gasiti facilitati noi care nu au fost mentionate pe pagina de website oficiala al acelui loc de campare sau anumite spatii au fost renovate.

Pe de alta parte, stim ca multe website -uri uita sa mai actualizeze pozele, cele initiale de acum 10 sau 20 de ani de cand s-a deschis locatia de campare nu mai sunt de actualitate iar sederea a fost un esec din punct de vedere al confortului (o baie murdară și locuri pline de gunoi, lăsându-vă senzația de dezgust).

Desigur, cea mai probabilă realitate este că un loc de campare se încadrează undeva între cele două, având atât argumente pro, cât și contra.

Acum, nu trebuie sa se argumenteze faptul că postarea unei recenzii necesită un pic de timp, ceea ce majoritatea dintre noi nu avem prea mult.

Acest lucru trebuie apreciat, multi vizitatori totusi si-au alocat deja timpul pretios pentru a scrie o recenzie, care a fost sau nu citita de dvs inaintea deciziei de a va petrece timpul acolo.

Aceasta atitudine ajută comunitatea rulotistilor în ansamblu, iar unele cazuri ar putea chiar să vă ajute personal în viitor.


Ajutați locurile de campare să se îmbunătățească

Motivul numărul unu pentru a lăsa recenzii despre locatiile de campare după fiecare sejur în camping este de a ajuta locatiile la care ati mers să cunoasca plusurile și ce trebuie îmbunătățit.

Trebuie sa stiti ca proprietarii campingurilor sau managerii nu au fost mereu „rulotisti” inaintea deschiderii acestor locuri de campare, asa ca uneori poate fi greu pentru proprietar să privească spatiul de campare din punctul de vedere al rulotistului.

Alteori, s-ar putea să nu fie complet conștienți de o ceea ce se intampla dupa lasarea intunericului, când managerul și personalul nu sunt prezenti si activi.

Există chiar și unele cazuri în care un manager sau un membru al personalului ar putea fi conștient de o problemă, dar nu știu cât de mult afectează șederea unui rulotist.

În toate aceste cazuri, luarea la cunostinta a problemelor și inconvenientele prezentate de dvs. îi va ajuta pe proprietarii, managerii și personalul spatiilor de cazare să îmbunătățească situatia.

De asemenea, daca le prezentati ceea ce vă place, astfel încât să poată face mai multe dintre aceste tipuri de lucruri și să se mențină în cele mai bune facilități.

Nu numai că acest lucru îmbunătățește calitatea unei locatii de campare dar va atrage atentia si concurentei, care va incepe sa simta cum numarul de rulotisti la locatia lor este constant sau scade versus alta locatie care atrage tot mai multi rulotisti.


Îndreptați alți rulotisti în direcția corectă

Dacă faceți planificarea călătoriei cu rulota sau autorulota, este probabil să fi citit recenzii care să vă ajute să vă planificați.

De ce nu ai face asta?

Recenziile locatiilor de campare oferă informații privilegiate despre campinguri din punctul de vedere al rulotistului.

Acestea vă permit să intrați în detaliile mai putin placute a unei locatii de campare inainte de a vizita locatia și vă permit să vă entuziasmați de micile avantaje minunate care nu pot fi publicitate pe site-ul locatiei de campare.

Citirea de catre dvs a recenziilor inainte de a pleca in calatorie ar trebui să vă motiveze să vă împărtășiți propria experiență, pentru a-i ajuta pe viitori rulotisti sa isi gaseasca locatii mai bune.

Pe de altă parte, știind că un alt rulotist a fost incantat intr-o numita locatie de campare, poate ajuta alti rulotisti să se simtă încrezători atunci când îl aleg.


Folosiți pentru referințe viitoare

Un avantaj total neașteptat de a lăsa recenzii despre fiecare camping pe care îl vizitați vreodată este posibilitatea de a vă uita înapoi la propriile recenzii.

De ce ai vrea să faci asta?

Pentru a vă aminti cum v-ați simțit despre anumita locatie de campare și pentru a decide dacă doriți sau nu să vă întoarceți.

Acest lucru ar putea părea o prostie în acest moment, dar pe măsură ce vizitați tot mai multe locatii de campare de-a lungul anilor, poate deveni destul de dificil să vă amintiți acele mici detalii care ar putea face sau rupe o călătorie sau poate recitind comentariile actualizate, se observa o imbunatatire a situatiei de acum cativa ani.


„Mulțumesc” celor mai bune locatii de campare

O revizuire bună a locatiilor de campare este una dintre cele mai bune modalități de a mulțumi unui proprietar care are grija de afacerea lui si de turistii care ii trec pragul.

Citirea recenziilor bune nu numai că îi face pe manageri și personal să se simtă bine în legătură cu munca lor, dar, așa cum am subliniat mai devreme, aceste recenzii bune îi ajută să știe ce fac bine și ce lucruri trebuie cu siguranță să continue.

Pe lângă toate acestea, recenziile bune ale locatiilor de campare ajută la cresterea cifrei de afaceri ale campingului respectiv. Recenziile sunt excelente pentru proprietarii care au investit timp si bani si care isi respecta clientii, deoarece le va aduce mai multi turisti in viitor.

Indiferent dacă lăsați o recenzie pozitivă sau una negativă, atâta timp cât este detaliată și onestă, veți ajuta locatia de campare, alți rulotisti și voi înșivă să aveți o experiență in camping mai bună.

credit fotografii – pixabay

Evalueaza
[20 voturi / scor: 5]

One thought on “Dificultatile luptei de 100 zile – inchirierea unei autorulote

  1. Pierzi cistigi negustor te numești
    Este o afacere in care depinzi de vreme ,de oameni,de legislație etc
    Este un risc care trebuie sa ti l asumi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *