Datorita continutului ce ajunge in acest rezervor negru, mirosurile sunt departe de a fi plăcute, mai ales în perioada verii, varful de sezon al rulotismului in Romania.

Mai devreme sau mai tarziu, din motive tehnice, mirosurile vor incepe sa se strecoare in interiorul jucariei iar unii rulotisti considera ca cea mai simpla si rapida modalitate de a rezolva problema este sa nu foloseasca toaleta.

Din punctul meu de vedere, consider ca este o abordare gresita deoarece ai investit o suma semnificativa in aceasta jucarie, deci trebuie sa rezolvi in cativa pasi simple problema care persista.

Ca mirosurile respective să rămână doar în rezervor trebuie sa acorzi atentie urmatoarelor principii de baza

– garnitura de cauciuc

– etansarea toaletei

– aerisire blocata (in cazul SOG)

– rezervor de apa neagra umplut la capacitate maxima

Am avut surpriza sa achizionez rulota (utilizata) din Germania si proprietarii anteriori au uitat sa goleasca continutul rezervorului iar in timpul in care jucaria a fost expusa spre vanzare, datorita temperaturilor exterioare, lichidul s-a evaporat si continutul s-a pietrificat.

Prima grija – devarsarea continutului si spalarea rezervorului foarte bine inainte de depozitarea jucariei pe termen lung (perioada fara activitate)

Urmatorul pas – nu astepta că rezervorul sa fie plin 100% si apoi sa elimini continutul deoarece efectul chimic asupra garniturii de cauciuc isi va simti efectul dupa ani de zile in sensul ca

– depunerile pe garnitura inseamna surse si cai de propagare a mirosurilor neplacute

– inseamna “uscarea” ei in timp si pierderea proprietatilor pentru care a fost proiectata

Uneori datorita raportului de apa / solid, cu care se spala toaleta, eliminarea completa a continutului nu se poate face prin o simpla deversare, necesita sa umpleti cu 2 sau 3 litrii de apa rezervorul si repetarea activitatii de golire pana cand se observa doar deversarea lichidului incolor.

Mirosurile sunt inca o problema in incinta jucariei si dupa implementarea pasilor de mai sus ?

Atunci puteti unge cu vaselina care nu ataca cauciucul, aceasta garnitura. Dacă acest lucru nu funcționează, poate fi necesar să înlocuiți complet garnitura.

Deblocarea ventilatorului rezervorului

Daca aveti dispozitivul SOG, puteți încerca sa curățati / inlocuiti filtrul instalat.

Utilizati produsele dedicate rulotismului pentru descompunerea continutului din rezervorul negru.


Curățarea rezervorului de apă neagră

Daca achizionati un rezervor de apa neagra nou si implementati pasii de mai sus, cu siguranta nu o sa aveti in timp probleme cu mirosurile dar daca este o rulota second hand, utilizata anterior de proprietari care nu au acordat o atentie sporita acestui fapt, atunci o spalare repetata chiar si cu substante chimice nu cred ca ajuta.

Eu am desfacut capacul rezervorului de apa neagra si am indepartat mecanic resturile solidificate pe intreaga suprafata interioara.

Va urez o vacanta fara mirosuri neplacute!

Text credit Gabriel Vasilache

Fotografii credit Andreea Miruna

Evalueaza
[16 voturi / scor: 4.8]