In iulie am petrecut 3 saptamani cu rulota prin Croatia, Muntenegru si Serbia si o sa va spun in cateva vorbe si cateva poze cam cum a fost.

A fost prima noastra experientă cu autorulota – inchiriata – un vis aflat demult în așteptare.

Suntem 2 adulți și o fetiță de 7 ani.

Stiu ca majoritatea sunteti proprietari de (auto)rulote, asa ca n-am sa acopar partea costurilor de inchiriat, daca vrea cineva detalii, le ofer cu drag.

Acest concediu NU a fost ieftin, mai ales că am și închiriat rulota.

Nu am ales să facem asta pentru a „ieși mai ieftin” ci pentru ineditul experienței și cred că așa ar trebui să gândească oricine.

Fiind la prima experienta, in Croatia am dormit majoritar in campinguri, apoi in Muntenegru si Serbia am mai incercat si varianta off-camping.

Am incercat si camping la munte – langa Lacurile Plitvice – si la mare – inclusiv pe insule.

In Croatia costurile sunt mari, recunosc ca nu ma asteptam – intre 40 – si 50 euro pe noapte la toate campingurile la care am stat, calculate fie ca taxa unica, fie taxa autorulota + taxa de persoana / noapte.

In Camping Korana la Plitvice a fost absolut minunat, foarte gol, fara parcele strict delimitate, mai degraba fiecare avea loc să stea pe tăpșanul său, sub un copac, într-o vale, în vârful unui deal – prize și racorduri erau peste tot.

Am vorbit de curățenia din grupurile sanitare – e drept că vedeam de mai multe ori pe zi personal făcând curățenie, dar și oamenii erau exemplari.

Nemții spală chiuveta și zona din jurul ei atât înainte să își spele vasele, cât și după – au terminat, șterg totul cu laveta și lasă locul impecabil.

La fel la chiuvetele din baie, mulți își puneau trusele pe șervețele de hârtie cu care ștergeau apoi în jurul chiuvetei și le aruncau la coș.

Inclusiv copiii și adolescenții, responsabili cel mai adesea de spălatul vaselor, din câte am văzut.

E practic un domeniu întreg amenajat eficient, dar minimalist, astfel încât să simți că ești în cât mai aproape de off-camping, dar să te bucuri totodată de facilitățile unui camping – grupuri sanitare impecabile (valabil peste tot în Croația), mini-market, restaurant, mese cu băncuțe, o grămadă de cireși încărcați cu cireșe amare, trasee de drumeție.

Mult mai pustiu decât celalte campinguri în care am ajuns ulterior, camping Korana a fost o poveste.

Au inclusiv serviciu de navetă dus-întors la lacuri inclus în preț.

Campingurile de la mare – în Istria lângă Rovinj, pe insula Cres (Kovacine) și pe coasta dalmată (undeva în drum spre Split) au fost mai inghesuite, cu parcele strict delimitate (cu garduri vii de maslini și/sau leandri) și mult mai aglomerate.

Kovacine, pe insula Cres, e un adevărat orășel – cu supermarket, restaurant și alei asfaltate pe care copiii se dădeau toată ziua cu trotinetele și bicicletele.

Cam toate aveau mai multe grupuri sanitare în clădiri speciale, amplasate strategic în tot campingul.

La intrare – recepție, ni s-a dat harta campingului, fișa cu normele COVID etc.

Dezinfectante la intrarea în toate spațiile comune, o chiuvetă din două blocate ca să nu se aglomereze spațiile comune.

Peste tot existau spații și la umbră (pini, măslini imenși) și la soare.

La multe ne-a trebuit un adaptor special pentru conectarea la prizele de curent, am găsit de cumpărat tot în camping.

În Croația 95% din clienții tuturor campingurilor erau nemți, în Kovacine cel puțin ne-am simțit ca într-un orășel de vacanță de-al lor, am constatat că nu e neapărat stilul nostru să stăm în genul acesta de camping ca într-o reședință de vacanță cu săptămânile, noi suntem mai degrabă umblăreți și căutători de natură.

Nemții se instalează profesionist, cu corturi pavilion în continuarea rulotei, dulapuri de vase, aragaze de campanie montate afară, huse cu care acoperă mașinile și roțile autorulotelor etc.

În Muntenegru am dormit în locații recomandate pe Park4Night, le-am făcut recenzii acolo la fiecare – principala lor problemă a fost că drumurile de acces erau extrem de înguste și greu navigabile, altfel locațiile excelente (pe malul golfului Kotor, respectiv în munți în gospodăria unui țăran Muntenegrean).

In Serbia am stat o noapte in camping pentru a folosi facilitatile de golire a canalului etc. si restul in parcari si alte locatii off-camping.

Pt camping – in ceva statiune montana – am platit 18 euro. Eram vreo 6 rulote in tot campingul (25-30 locuri), aici grupurile sanitare erau decente, dar nu ca in Croatia.

Locatia, in schimb, minunata.

In Belgrad am stat într-o parcare de pe park4night – ne-a asigurat si un localnic că nu e nicio problema.

În Novi Sad am avut o experienta deosebită fiindcă e liber accesul în fortăreața de peste Dunare, prin urmare am stat între zidurile sale cu o vedere splendidă asupra orasului și a Dunării, fără să fim deranjați de nimeni.

Evident, nu ne-am apucat să înșirăm măsuțe și marchize, am mâncat înăuntru, nu am lăsat mizerie, am încercat să fim cât se poate de discreți.

Seara, aceste curți interioare ale fortăreței se animează cu tineri care vin cu mașinile să povestească, să fumeze etc., dar nu au fost niciodată deranjanți.

Taxele de drum au fost mai mari pentru autorulotă, dar în Croația am mers mult pe coastă ca să o putem admira, deci nu am plătit taxe de autostradă (și oricum ce am plătit a fost până în 10 euro pe fiecare fragment, nu se compară cu Franța de exemplu).

În Muntenegru nu am plătit nicio taxă de drum, în Serbia doar pe bucățile de autostradă (puține și sumele au fost echivalentul a câțiva euro de fiecare dată)

Traseul nostru a fost următorul: Sibiu – HU (doar tranzit) – Lacurile Plitvice – Rovinj – insula Cres cu feribotul (cca. 30 euro o traversare de vreo 20 minute) – Insula Krk – înapoi pe continent – Zadar (o noapte în parcarea cu plată a unui mall – Park4Night – vreo 12-15 euro) – Split – Dubrovnik – Muntenegru (Golful Kotor – campare pe malul golfului, fără costuri, doar am dormit) – Kolasin (o noapte în curtea unei familii de țărani – 20 euro) – Serbia – camping Zlatibor (18 euro / noapte) – Belgrad – Novi Sad – Sibiu.

Credit text si fotografii Silvana Diana Vulcan


Impresii despre calatoria din Muntenegru cu autorulote le gasiti si pe pagina mentionata mai jos.

Ultimele 2 poze credit  Camper Jurnal

Puteti vizualiza direct pe pagina dansilor o multime de povesti & fotografii superbe – apasa aici Camper Jurnals

Harta interactiva incearca sa ofere informatii utile pentru posesorii de auto-rulote si corturi dorind sa depasim 300 locatii campinguri, reparatii, inchirieri, magazine, ITP, service, parcuri si dealeri de auto-rulote, butelii Propan si GPL din Romania.


Modul de functionare interactiv este prezentat la subsolul hartii.

In casuta din subsolul hartii puteti sa scrieti ceea ce va intereseaza dupa urmatorul cod:


Camping – locatiile de campare

Park – parcuri de distractii cu posibilitati de campare

Pensiuni– prezinta doar pensiune care ofera locuri de campare

Magazin – prezinta doar magazinele de specialitate

Inchirieri – prezinta doar companiile care inchirieaza RV-uri

Butelii Propan – prezinta statiile OMV ce ofera aceste servicii

Casute – locatii care ofera spre inchiriere casute

Parcare – locuri de parcare pe termen lung rulote si autorulote

Service – prezinta service-urile dedicate rulotismului

Parc– parcuri de rulote

Dealer – Vanzatori de rulote si autorulote noi

Club – cluburi de rulotism & turism

Asociatie – asociatii de rulotism & turism


Apasand pe locatia care va intereseaza, automat veti fi directionati catre pagina de website a respectivii entitati.

Pentru inscrieri, stergeti sau modificari (harta+top) rog sa ma contactati la contact@auto-rulota.ro

Pentru inscrieri este obligatoriu sa prezentati  o adresa de website sau pagina de facebook de unde sa rezulte locatia entitatii pe care doriti sa o promovati.

Inscrierea este gratis, fara a solicita beneficii, nu expira!


Scopul blogului

 – prezentam locatii de campare

– aducem Europa mai aproape de tine

– gasesti idei de distractie in vacanta

– discutam despre probleme specifice ale rulotismului

– prezentam situatii atipice cu care ne-am intalnit in timpul vacantelor cu auto-rulota

– oferim informatii cu privire la infrastructura existenta in Europa privind rulotismul

– impartasim sfaturi privind mentenanta si micile reparatii

– idei culinare fac parte din viata de rulotist

– prezentam solutii tehnice pentru probleme specifice

– mai si glumim

Evalueaza
[16 voturi / scor: 4.9]