Rulotismul are si aspecte mai putin placute, mai ales cand discutam de rezervoare … fiecare dintre acestea trebuie curățate și întreținute.

Rezervorul de apă dulce este utilizat pentru a menține apă curată pentru spălat vase, potabila, gătit si dus.

Rezervorul de apă gri este utilizat pentru a reține apa uzată, montat la finalul traseului de conducte de la chiuvete și dus.

Rezervorul de apă neagră  este folosit pentru a reține resturile de la toaletă.


Vacantele cu autorulota devin mult mai confortabile versus vacantele cu rulota datorita faptului ca majoritatea sunt echipate din constructie cu rezervorul de apa gri montat permanent.

Apa potabila pe care o utilizați va deveni apă uzată, care, va trebui sa fie stocata temporar  în rezervoarele de apă gri sau neagră.

Acest lucru vă oferă posibilitatea de a campa fără nici o problema unde doriti, deoarece aveți apă proaspătă dar si optiunea de a colecta apa murdară până când găsiți un loc potrivit pentru a o deversa.

Exista o limita fizica a rezervoarele, chiar daca au capacitati mai mici sau mai mari.  Prin urmare, din când în când este necesara deversarea lor.

Dacă campati in camping aveti mai multe optiuni dar daca sunteti in offcamping, va trebui să localizați un punct de deversare in zona.

Regula bunului simt,  civilizatiei si a simtului civic sa nu deversati niciodată pe sol apa murdara.

Pentru Europa exista o harta online cu locatiile in care se permit deversarea apelor gri –  apasa aici harta puncte deversare

Utilizarea este simpla si trebui utilizati pasii logici:

– pozitionezi autorulota cat mai aproape de locul de deversare

– daca ai posibilitatea deversarii directe, atunci nu ai nevoie de furtun

– mănuși de de protectie

– trageti de maneta de descarcare

Un rezervor de apă dulce mai mic inseamna ma multe opriri langa sursele de apa potabila (care sunt foarte multe) dar logica la rezervoarele de apa gri este opusa.

Numarul de puncte de deversare a lor este redus in Romania si din acest motiv va recomandam sa achizitionati jucaria cu rezervorul cat mai mare.

Este important să luati în considerare faptul că apa (dulce sau gri) inseamna greutate suplimentara transportata, asa ca managementul relatiei volum tancuri de apa versus sarcina utila ramasa va apartine.

Curățarea (mentenanta) rezervoarelor de apă uzată

Rezervoarele de apă uzată se comporta ca si lacurile de acumulare, adica trebuie din cand in cand decolmatate.

Din acest motiv, vă recomandăm să le curățați mult mai des (resturile au tendința de a se așeza pe fundul rezervorului sau de a se lipi de pereții rezervorului).

Noroc cu ajutorul produselor bio oferite spre vanzare de catre magazinele de specialitate, curățarea rezervoarelor de apă uzată este foarte simpla.

Mentenanta permanenta după deversare vă va ajuta să evitați in viitor mirosurile neplacute, precum și înfundările.

Atenție la perioadele reci, cu temperaturi negative

Important să rețineți că rezervoarele de apă gri montate sub podeaua autorulotei pot îngheța cand temperaturile exterioare coboara sub zero grade.

Riscul evident – rezervorul poata sa inceapa sa dezvolte fisuri, făcându-l inutil, mai ales dacă fisura este prea mare pentru a fi reparată.

Daca stii ca vei utiliza autorulota si in perioadele reci, producatorii recomandă să investiți in sisteme de încălzire electrice pentru rezervoarele gri.

Fotografii credit Andreea Miruna

Text credit Gabriel Vasilache

Evalueaza
[10 voturi / scor: 5]