Promovam pe toate canalele media Grecia si Bulgaria dar uitam sa promovam o excursie in Republica Moldova care va poate aduce o multime de suprize placute.

Am fost placut impresionat de calitatea asfaltului pe rute Iasi – Chisinau si a conditiilor de siguranta in care s-a desfasurat calatoria. Regatul vinului a fost ceva spectaculos, in conditiile de pandemie am reusit sa vizitez crama CRICOVIA, un mini oras subteran

Puteti si va sugerez sa vizitati cu ocazia tranzitarii republicii Moldova si locurile de mai jos.

– Mănăstirea Țîpova- la aproximativ 100 km nord de Chișinău – se găsește cea mai mare mănăstire rupestră ortodoxă considerată și una dintre cele mai mari din Europa.

– Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi

– Cetatea Soroca – in orașul Soroca

– Cetatea Tighina – Este o cetate din timpul domniei lui Ștefan cel Mare

– Valea denumita “o sută  de movile”

– Buncărul sovietic din satul Olișcani

Denumit Cricovia orasul viticol subteran, vei fi nevoit sa lasi jucaria in parcarea de la intrarea complexului si sa utilizezi masinile electrice puse la dispozitie impreuna cu sofer si ghid in limba romana.

Drumul prin subteran este o experienta care te va marca o lunga durata de timp, vei ramane  impresionat de zeci de km de drumuri subterane depozitate cu o imensa cantitate de vin.

Normal ca fiind un oras subtera, avem denumiri de strazi si semne de circulatie

Iti recomand sa incluzi in pachetul platit si vizitarea fabricii subterane de fabricare a vinului spumant / sampanie.

O armata de oameni au grija de “rotirea sticlelor” manual !!!

Exista o colectie de vinuri pentru persoanel importante din intreaga lume si am fost placut impresionat sa vad si steagul Romaniei cu numele fostului Presedinte si al actualului Presedinte al Romaniei

Am fost surprins sa descoperim originea expresiei la ” la botul calului”

Magazinul de desfacere a produselor proprii are o colectie impresionanta de colectii de vinuri la super preturi dar atentie, nu puteti reveni in Romania cu mai mult de 6 sticle de vin / persoana adulta.


Atentie dupa degustare sa nimeriti bulevardele … sa nu le incurcati!

Asa cum am mai prezentat in mai multe ocazii, rulotismul in Romania are nevoie de dezvoltare, adica prin introducerea in circuitul international si national a unor locuri superbe, locuri care sunt apreciate de rulotistii europeni.


Va rog daca cunoasteti locatii conform cu descrierea care ofera spatii si servicii de campare pentru posesorii de jucarii de vacanta sa lasati comentariile dvs in subsolul postarii sau comentarii pe facebook. Multumesc


Europenii sunt saturati de betoane, de asfalt si de autostrazi, rulotistii doresc sa petreaca timpul in locatii cat mai diverse si cat mai naturale.  Romanii in marea parte sunt atrasi de offcamping si de optiunile campare in camping sau in curtea pensiunilor.

Multi de inscriu pe grupurile dedicate rulotismului dar tinta lor este doar vanarea de locatii / ponturi si foarte putin interesati de dezvoltarea si informarea colegilor cu privire si la alte locatii de campare.


In acelasi timp nu exista nici o comunicare intre administratorii care dezvolta platforme si proprietarii de locatii deosebite ca exemplu, dar fara a ma limita

– castele medievale

– manastiri

– ferme animale

– podgorii

– parcuri tematice pentru copii

– parcuri aquapark

– saline

– pesteri

– ape termale


Castele medievale din vestul Europei au inceput sa descopere faptul ca un spatiu de campare pentru cateva autorulote sau rulote pot aduce venituri suplimentare si reclama pentru alti potentiali vizitatori.

Avem o tara plina de manastiri superbe dar care sunt incluse in circuitul turistic normal, pentru posesorii de rulote si autorulote spatiile de campare sunt aproape zero in Romania.

Cei care dezvolta platforme pentru locuri de campare sunt limitati in a copia unii de la altii locatiile aparute noi cu foarte putina initiativa privind indentificarea/ explorarea noilor posibilitati in Romania.


Care este diferenta in offcamping si campare la o ferma viticola? Nici una nu are garduri ?

Sa fie de vina faptul ca proprietarii vor cere o suma de bani minora sau va impune sa achizitionati niste produse de la ferma sau de faptul ca aceste locatii nu sunt inca suficient prezentate in cadrul rulotistilor.


Avem o multime de pesteri si saline, mai ales salinele care sunt destul de putine in Europa, acestea ar putea deveni locuri de campare pentru rulotistii romani si straini


Doamna Cristina Radulescu ne-a ajutat cu informatii  prin prezentarea experientei dansei. Multumesc

Ceea ce ne-a plăcut foarte mult în călătoriile noastre a fost faptul că am putut campa la diverse ferme, fiind înconjurați de vii, iarbă și cântec de păsărele.
În Portugalia există site-ul www.portugaleasycamp.com care facilitează găsirea firmelor care acceptă camparea pe proprietatea lor contra achiziționării anumitor produse: vin, miere, ulei de măsline.

Totul este simplu, în 3 pași:
– Intri pe site și alegi gazda care te interesează;

– Cumperi unul dintre pachetele oferite de respectiva fermă;

– Campezi pentru o noapte în respectiva locație.

Noi am ales 2 vinării care se aflau pe itinerariul pe care îl aveam stabilit.
Am cumpărat de la fiecare câte un pachet de 3 sticle de vin, la care s-au adăugat turul fabricii de vin și o degustare a soiurilor pe care le produceau.


Prețul unui pachet variază între 10 – 48 €.

Cele mai multe dintre aceste ferme, pun la dispoziția oaspeților apa, toaletă și electricitate, iar unele dintre ele chiar dușuri.

Am mai experimentat turismul viticol și în Franța.

Aici există un ghid al firmelor care găzduiesc autorulotiști, intitulat France Passion. Acesta și cardul France Passion pot fi comandate online contra sumei de 30 €.

Fiind în posesia acestora, puteți campa pentru 24 de ore la oricare dintre gazdele înscrise în ghid: vinării , producători de miere, brânzeturi sau cognac.

Nu trebuie să plătiți nimic pentru campare, însă puteți răsplăti gazda achiziționând produsele sale.

Și în Franța am ales tot 2 vinării. Fiecare în parte a fost o experiență foarte interesată.

Ni s-a prezentat istoria familiei, soiurile cultivate, am degustat vinuri minunate și am dormit în mijlocul viilor.
Am avut la dispoziție apă, curent electric și posibilitatea deversării apelor gri și negre.


Noi nu am achiziționat ghidul France Passion pentru că nu plănuisem din timp asta și nu mai era timp să îl primim.

Am găsit însă pe park4night multe dintre aceste ferme, așa că le-am putut vizita.

Știu că există și în alte țări posibilitatea de a face turism viticol/rural, ca de exemplu Spania, Germania sau Italia. Pe acestea le vom experimenta în anii următori.

Poza principala credit Gabriel Vasilache

Evalueaza
[2 voturi / scor: 5]