Cum sa iti alegi aparat aer conditionat rulota

Doresc sa imi achizitionez un aparat de aer conditionat si toate elementele pe care le-am „invatat” in aceasta perioada, vi le prezint, dvs, celor interesati.  

 Subliniez ca necesarul de energie pentru racirea aerului din interiorul RV-ului sau a rulotei este influentat major:

 • gradul de izolare al rulotei – am prezentat in alt articol cum se defineste gradul I – II – III – DILEMA cat zile „tine” butelia din rulota IARNA. Gradul II sau III?
 • pozitia rulotei – umbra sau direct sub razele soarelui
 • numarul de geamuri si daca sunt protejate cu husa pe exterior sau sunt geamuri fumurii. 
 • numarul de persoane care locuiesc in rulota
 • temperaturile medii exterioare si perioada de varf de temperatura 
 • numarul aparatelor electrice in functiune (genereaza caldura) 
 • dimensiunea rulotei
 • gradele de temperatura (variatia) pe care o dorim sa o reducem.

Nu exista un soft care sa considere toate aceste aspecte de mai sus, dar softul de mai jos cred ca este cel mai aproape de realitatea din jurul nostru (atentie unitatile de masura sa le utilizati in metrii) – Link catre CALCULATOR


Exemplul 1 – Se alege la tipul de izolatie – „poor” si dorim sa reducem temperatura din rulota cu 15 grade – rezultatul „You will need 11,600 BTU/hour or 3,399 watt.”

Exemplul 2 – Se mentinte tipul izolatiei „poor” si de doreste sa se reduca variatia de temperatura cu 10 grade, necesarul de energie scade „You will need 7,733 BTU/hour or 2,266 watt.” 


Urmatoarea explicatie o reprezinta BTU si kW, producatorii cunoscuti din domeniul RV-urilor si a rulotelor folosesc unitatea de masura W – Conversia se realizeaza cu ajutorul formulei – 1 kW = 3412.142 BTU/hr – Link catre calculator online BTU-KW


Analiza comparativa intre produsul standard TRUMA Saphir RC si Qlima, aparat de aer conditionat mobil – ambele cu montaj in interiorul rulotei. 

 TRUMA Saphir RC – dedicat   Qlima – aparat aer conditionat mobil
 capacitatea de racire = 2.4 kW   capacitatea de racire = 2.62 kW 
 capacitatea de racire = 8.180 BTU  capacitatea de racire = 8.940 BTU 
 curentul absorbit maxim = 4.2 Amperi  curentul absorbit maxim = 1.01 Amperi
 greutate = 23.5 kg   greutate = 27.5 kg 
 pozitie = orizontala   pozitie = verticala 
 pret estimativ = 1.350 Euro  pret estimativ = 350 Euro 
amortizoare de zgomot eliminare aer cald = DA  amortizare de zgomot eliminare aer cald = NU este posibil 
amortizoare zgomot tubulatura aer rece = DA  amortizare zgomot tubulatura aer rece = NU este posibil 
metode de instalare:

-ECO sau CONFORT sau -LUXURY  – gasiti pe internet aceste moduri de instalare – Link catre modul de instalare

metode de instalare = clasic

Diferenta de pret este semnificativa, intre un aparat de aer conditionat mobil si unul dedicat pentru rulote. Daca se justifica sau nu, nu pot sa concluzionez, ci doar pot sa subliniez urmatoarele:

 1. Majoritatea producatorilor de aparate de aer conditionat dedicate nu prezinta nivelul de zgomot in specificatia tehnica a dansilor. Se pare ca nu este un standard pentru aceasta marime. Din punctul meu de vedere, nivelul de zgomot pe timpul noptii este un factor important, pentru mine si pentru vecinii mei.

 2. Aparatele dedicate folosesc tubulatura (exceptie cele montate pe tavan) pentru distributia aerului. Zgomotul produs de distributia aerului este amortizat cu ajutorul amortizoarelor – TRUMA SOUND MUFFLER – Link catre descrierea tehnica . Se mentioneaza ca 1 amortizor poate reduce cu 50% zgomotul produs de distributia aerului. 2 amortizoare – liniste perfecta. Aparatele clasice mobile nu au aceasta optiune

 3. Aparatele dedicate utilizeaza amortizor de zgomot si la iesirea aerului prin podeaua rulotei – AIR OUTLET CHANNEL – Link catre descrierea tehnica Cu acest produs, se reduce nivelul de zgomot in exteriorul rulotei, astfel incat vecinii pot sa doarma linistiti. La aparatele mobile, cu cat traseul de eliminare al aerului cald este mai lung in interiorul rulotei, cu atat acesta va genera caldura in interior.

 4. Au aparut pe piata noile modele de aparate dedicate, avand incorporata functia „Night MODE sau Sleep MODE”. Aceasta functie ofera reducerea vitezei ventilatoarelor interne la un nivel astfel incat pe timpul noptii functionarea sa fie silentioasa sau o alta optiune, dupa 1 ora creste temperatura setata cu 1 grad, dupa 2 ore cu 2 grade, pentru un confort sporit. 

Pana in acest moment am discutat de aparate de aer conditionat montate pe podeaua rulotei, trecem la aparatele de aer conditionat montate pe tavanul rulotelor. Inainte de a incepe prezentarea detaliata, va prezint conceptul de ” INVERTOR” la aparatele de aer conditionat din cadrul locuintelor dumneavoastra, un concept nou. 

Va recomand sa cititi articolul din link pentru a intelege avantajele utilizatorii acestui tip de aer conditionat – Ce este tehnologia INVERTER

 Subliniez pentru rulotisti avantajele esentiale ale tehnologiei inverter:
 • compresorul functioneaza in mod continuu, se aplatizeaza variatia absortiei de curent la pornire / oprire versus unul clasic (cu alte cuvinte, acest aparat poate functiona cu ajutorul unui generator standard de 2 kW) 
 • compresorul are viteza variabila, dupa atingerea temperaturii dorite in interior, acesta isi reduce semnificativ viteza de lucru
 • utilizeaza mai putina energie (circa 30% economie fata de tehnoogia clasica) 
 
Compania DOMETIC a revolutionat piata aparatelor de aer conditionat din lume, prin prezentarea primului aparat dedicat RV-ului si rulotelor cu produsul 
DOMETIC HARRIER INVERTER – Link catre specificatia tehnica

 


Prezint performantele extrem de utile pentru rulotisti, chiar si pentru cei OFFCAMPING ce utilizeaza generatoare: 

 • Input voltage (AC) 230-240 V
  Input frequency 50 Hz
  Starting current – max 6.50 A

 • Cooling capacity (ISO 5151) 3100 W
  Heating capacity (ISO 5151) 2800 W
  Power consumption – Cooling mode (ISO 5151) 1500 W
  Power consumption – Heat pump (ISO 5151) – Display 1200 W


 • working range of temperature – minus 2 and +52 degrees C

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *