Frigider rulota alimentat panou solar 12V

Frigider rulota alimentat panou solar 12V

Scopul acestei postari este sa prezint un program / software care sa va permita sa verificati daca FRIGIDERUL DUMNEAVOASTRA poate sa fie alimentat de la panourile solare utilizand invertorul.

Apar multe probleme si frigiderele dedicate sunt destul de scumpe, uneori este mai avantajos sa inlocuiesti frigiderul vechi dedicat (12V, gaz si 220V) cu un frigider clasic din comert pentru uzul caznic alimentat la 220V.

Trebuie sa subliniez ca, consumul unui FRIGIDER este direct proportional cu temperatura mediului inconjurator

Cu cat creste temperatura, cu atat creste si consumul.

Am prezentat consumul mentionat de productorul DOMETIC pentru frigiderele cu congelator si se mentioneaza consumul la temperatura de 25 de grade.

Main = alimentare principala 230V

Battery = baterie 12V

Frigider cu congelator DOMETIC – consum mediu la 25 de grade

Unde gasim aceste informatii – pe partea din spate a frigiderului daca desfaceti grilele de ventilatie exterioare sau din manulul frigerului

La prima vedere, problema pare foarte simpla – gasim informatiile esetiale unde este mentionat „4” – consum 230-240V – 125W sau 12V – 120W

Daca realizam un calcul simplu – ce curent avem nevoie ca sa alimentam frigiderul – raspunsurile sunt- 120W/12V = 10A (amperi curent continuu) sau 125W/240V = 0.52A (amperi in curent alternativ)

Acestia sunt curenti NOMINALI. Ca sa ajunga la curentul nominal, frigiderul absoarbe mai mult curent la pornirea lui. Curentul de pornire poate fi de 6 – 9 ori mai mare decat curentul nominal.

Cunoastem toti faptul ca frigiderelor vechi de la rulote&autorulote care merg la 12/220/gaz sunt cu absorbtie de amoniac. Aceste frigidere au fost scoase din productia de serie datorita randamentului slab. Noile tehnologii implica consumuri de 5-10 ori mai mici la aceeasi „cantitate de frig” produsa

Indiferent daca-l alimentam la 12 sau 220 sau gaz randamentul e la fel de slab, difera doar modalitatea de incalzire care este o rezistenta la12v alta la 220v si un arzator cu gaz.

Aici apare o discutie aprinsa intre rulotisti – INVERTOR cu unda sinusoidala pura sau modificata!

Daca aveti frigider tip absortie cu amoniac – nu conteaza forma de unda! Rezistenta la 12V sau 220V accepta orice tip de curent pentru a incalzi amoniacul.
Daca aveti frigider cu compresor, da, forma de unda conteaza (sinusoida pura sau modificata)

Frigider rulota alimentat panou solar 12V

DECI – ce tip de frigider doresti sa alimentezi prin intermediul invertorului:

 • Frigider standard cu absortie de amoniac (12V, gas and 220V) ?
 • Frigider modern cu compresor pentru uz caznic 220V ?
 1. Frigiderul cu absortie de amoniac

Nu are NEVOIE de curent de PORNIRE, deci nu aveti nevoie de super curenti de absorbit. Se observa foarte bine ca 125W/240V = 0.52A (amperi curent alternativ) sunt suficienti pentru functionarea lui. Daca instalatia de alimentare la 12V este defecta si este necesar alimentarea cu 220V, atunci avem nevoie de un invertor.

Raportul tensiunilor (iesire/intrare pe invertor) fiind de 19, 2 se poate estima curentul absorbit din baterie (0, 52 A x 19, 2 / randament 0, 8 = 12,5A)

La prima vedere, pare un consum mare dar acest curent este necesar doar pentru „racirea” pe o perioada de 20% din durata de functionare. Pentru restul perioadei de 80% (mentinerea temperatorii), se poate estima un consum de 2.5 – 3 A

Un sistem solar de 240W este suficient pentru alimentarea frigiderului cu urmatoarele conditii

 • FARA ALTI CONSUMATORI majori
 • minim 6 ore de soare puternic pentru incarcarea bateriilor

2. Frigiderul cu compresor

Gama de frigidere de uz casnic alimentate la 220v este foarte larga, la un volum de 150 litri A+ necesita un consum mediu de 60W. In schimb problema majora este reprezentata de curentul de absortie la PORNIRE.

Acest curent poate fi de 6 – 9 ori mai mare decat curentul nominal, 12,5 x 7 = 87.5 A. Apare nevoia de un invertor cu puterea minima de 1250w „varf la varf” ( in functionare continua aproximativ 700W la temperatura mediului inconjurator de 25 grade). Deasemenea, bateria de acumulatori trebuie sa fie de 100Ah cu descarcare lenta (pentru a fi capabila sa debiteze curenti de 100A !). 

3. Avem numai Frigiderul alimentat ?

Aici intervine managementul propriu, cati consumatori vor functiona in acelasi timp cu functionarea (suprapunerea in momentul PORNIRII compresorului)?

4. Suma puterilor consumate = suma puterii aborbite x pierderea sistemului (cabluri si invertor)

Vacanta placuta!

3 thoughts on “Frigider rulota alimentat panou solar 12V

 1. Aș face câteva precizarea că bateria nu trebuie să fie de 100Ah de tip auto ci una staționară. Bateria auto se va distruge rapid datorită utilizării neconforme specificatiilor (descărcarea deep și perioade lungi de pauză) la care se adaugă durata de viață scurtă dpdv chimic.
  Vârful de sarcină se rezolvă cu un set de condensatori ca cei de amplificator audio dispuși fix lângă invertorul DC-AC. Sunt seturi de 10-500F – se calculează în funcție de necesarul vârfului.

 2. O baterie de 100Ah nu va debuta niciodată 100 Ah ca si curent de pornire. Bateriile AGM pot debita maxim 50%, ajungând la un factor de descărcare de 80%.
  Nu luam în calcul factorul de putere al invertorului – adică eficienta lui care este, de obicei, 0.78 – 0.8.
  Astfel, pentru a debita un curent de 100 Ah, avem nevoie de următoarele:
  CAh = curent pornire necesar.
  Cap = capacitate baterie
  Fp = factor putere.
  Luăm un exemplu cu 2 baterii staționare de 100Ah
  Cap x Fp/ CAh.
  (2×100)x0.8/100 = 1.6 – nr minim de baterii necesare încărcate la 100%.
  E o discuție lunga, pentru că se folosesc regulatoare de curent care și ele consumă. Cea mai buna opțiune este un frigider dedicat pentru alimentarea la 12V, cele casnice nu sunt concepute cu compresor rezistent la șocuri sau denivelări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *