De ce nu cumpar panou solar SECOND HAND vechi.

Sunt multe aspecte cunoscute ale panourilor solar, in interiorul acestei postari doresc sa va prezint detalii mai putin „circulate” in domeniul rulotistic. Incep cu concluzia – nu achizitionez panouri solare second hand vechi, exista doar un castig teoretic, practic voi pierde bani, in majoritatea cazurilor. Panourile vechi inseamna eficienta scazuta, la care de adauga scaderea puterii in timp, indicand o pierdere de peste 25% a panourilor mai vechi de 10 ani. 

 1. Sa intelegem ce inseamna „GARANTIA PANOURILOR SOLARE”

Cititi cu atentie informatiile stantate/lipite pe panourile solare inainte de a lua decizia achizitiei lor, deoarece un sistem performant de 300-400W poate ajunge la 2,000 euro, o suma destul de ridicata pentru rulotistii romani. La prima vedere, raspunsul logic ar fi, nu ne intereseaza caci oricum vindem rulotele dupa cativa ani. Da, poti vinde rulota, dar poti pastra sistemul solar daca este performant. 

Garantia unui panou solar are 2 aspecte importante

 • garantia privind puterea generata intr-o anumita perioada de timp (garantia performantei)
 • garantia privind produsul (garantia mecanica) 

Diferenta consta in faptul ca garantia mecanica a producatorului acopera defectele de material/manopera in perioada fabricarii panoului iar garantia performantei se refera la reducerea de putere intr-o alta perioada de timp, efect care apare la toate panourile solare. 

Cele 2 perioada de garantie pot fi identice, dar in majoritatea cazurilor, sunt diferite, garantia mecanica fiind mult mai mica decat garantia (performanta panourilor) 

Defecte ce apar in mod constant si sunt acoperite de garantia producatorului (garantia mecanica)

 • fisuri ale celulelor 
 • defecte ale diodelor
 • laminarea inferioara/superioară defectă
 • vidarea deficitara 
 • zgârieturi pe suprafață exterioara
 • conexiuni mecanice slabe între celule 

Defecte ce nu sunt 100% acoperite de catre producator in perioada de garantie (mecanica)

 • umiditate
 • ciclurile termice
 • expunerea la soare
 • defecte mecanice, exemplu slabirea panoului din suport, vibratii mecanice.

2. Degradarea panourilor solare in timp 

In literatura de specialitate, se discuta de panourile vechi produse in perioada ’80 – 90 si panourile cu tehnologie noua, dupa 2000. Majoritatea producatorilor indica in specificatiile tehnice durata de viata estimata a panoului si procentul de deteriorare.  O rata de maxim 1% anuala de deterioare, este o rata universal acceptata in sistemele de generare a energiei electrice prin intermediul panourilor solare, in interiorul proiectelor specifice, sursa/ produsul este inspectat inaintea livrarii. Daca panourile sunt „made pe vapor, in drum catre livrare”atunci procentul de 1% va suferi o crestere substantiala, in functie de „marimea valurilor prin care navigheaza vaporul”

 • panou vechi de 10 ani va mai pytea genera aproximativ 90%, adica 90W
 • panou vechi de 20 ani va mai putea genera aproximativ 80%, adica 80W 

Nu exista date suficiente pentru a putea prezenta tabelor o comparatie intre garantia mecanica oferita de catre producatori pentru panourile flexibile si panourile standard, dar in majoritatea cazurilor, garantia panourilor flexibile se limiteaza la 1 an de zile. 

In video de mai jos, se poate vedea diferenta tehnica intre un panou executat de firma SUNSOLAR, cel mai mare producator de celule pentru panourile solare, atentie am mentionat producator de celule, ele fiind vandute catre diferiti alti producatori de panouri sunt diferite forme, capacitati. 

Este de inteles retinerea producatorilor de a oferi o perioada lunga de garantie mecanica ….. la aceste panouri. 


3. Eficienta panourilor solare

Cel mai bun producator de celule pentru panourile solare cunoscut este SUNPOWER, celule dansilor ajungand la o performanta de 22%. Panourile vechi au performante de 10-14%, ceea ce concluzioneaza faptul ca, 2 panouri vechi pot genera cat un  panou cu tehnologie moderna. Acest indicator al performantei trebuie avut in vedere cand achizitionati panourile solare. 

Sa intelegem coeficientul de eficienta plecand de la exemplul 1 panou solar cu dimensiuni 1m x 1m  = 1mp. STANDARD TEST CONDITIONS inseamna generarea unei puteri de 1000 w/ 1metru patrat, la o temperatura de 25 de grade. 

Coeficientul de eficienta – 2 exemple, indica faptul ca aceasi suprafata poate genera diferite puteri, in conditii identice STANDARD TEST CONDITIONS.

 • 12% – inseamna ca va produce 120 W
 • 22% – inseamna ca va produce 220 W

Sa privim harta solara a Romaniei, se pot identifica zonele cu radiatie solara mai mica cu 20% decat sudul tarii, deci influenta zonei in care utilizam panourile este semnificativa –   Link catre harta solara ,  concluzionand ca panouri solare cu eficienta similara produc diferite energii, in functie de locatia lor. 


4. Pierderea de putere ale panourilor solare versus temperatura exterioara  

Majoritatea persoanele incearca sa achizitioneze panouri solare cat mai ieftine, este o atitudine normala la salariile indecente din Romania, dar aceste achizitii ieftine uneori genereaza probleme suplimentare, in primul rand datorita reducerii puterii panourilor cu cresterea temperaturii lor. Panourile sunt testate in conditii de laborator temperatura de 25 de grade. 

Este indicat sa se citeasca pe spatele panoului sau in specificatiile tehnice coeficientul “Max Power Temperature Coefficient”. O marime utila este  0.4% pentru 1 °C.

Haideti sa facem un exemplu – temperatura panoului creste de la 25 de grade la 45 de grade Celsius in timpul utilizarii:

                                        (45°C -25°C) x 0.4% x= 0.4% x 20°C = 8%

Daca discutam de malul marii in Romania deja mai adaugam ceva la pierderea de putere, avand in vedere ca temperatura mediului ambiant in care se face schimbul de caldura panou aer este mai mare, pe la 40 de grade in aer putem sa ajungem la o pierdere de 15-20% din puterea instalata. Ideal ar fi achizitia de panouri cu acest coeficient cat mai mic. 

Acum intelegem motivul pentru care panourile solare se monteaza pe surporti, suporti ce se gasesc in magazinele de specialitate. 

Am prezentat mai sus faptul ca, cresterea temperaturii exterioare dauneaza productiei de energie, cazul ideal ar fi iarna cu zile insorite, cand teoretic au randament maxim. Totusi studiile de specialitate au demonstrat ca in medie, panourile produc in timpul iernii aproximativ 20% din energia produsa in timpul verii. Asadar ce facem iarna la schi in regim de offcamping?  Trebuie sa achizitionam pentru vara 1 panou de 250 de watt si iarna inca 4 panouri suplimentare? Unde ajungem cu greutatea celor 5 panouri ?  


5. Performanta sistemelor fotovoltaice

Performanta unui sistem inseamna sa luam in considerare toate pierderile acelui sistem, pierderi care tin de conditiile meteo dar si pierderi interne. 

Formula de calcul al sistemului fotovoltaic:  E = A x E x H x CP

 • E = Energia (kWh)
 • A = Suprafata totala a panoului (m2)
 • E = eficienta (%)
 • H = media anuala a radiatiei solare 
 • CP = coeficientul de pierdere 

Au mai ramas de prezentat informatii privind CP ( in media 0.85 – coeficientul de pierdere al sistemului care se formeaza din pierderile partiale ale componentelor:

– Invertorul intre (4% to 10 %), nu se aplica daca consumatorii sunt alimentati la 12V
– Temperatura intre (5% to 20%)
– cablajul pentru alimentarea la 12V intre (1 to 3 %)

Concluzia finala – un sistem vechi stadard mai vechi de 10 ani nu va genera mai mult de 70% din puterea instalata. 


Urmeaza detaliile mai putin cunoscute privind bateriile 

Vacante placute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *