Panoul solar montaj plafon


Panoul solar montaj plafon

Incep cu concluziile inainte de toate, pentru cei grabiti si care nu au timp sa citeasca toate explicatiile:

  1. sa nu lipesti nicioadata panoul solar CLASIC pe tavanul rulotei sau al autorulotei (daca este panou flexibil – nu am avut inca timp sa testez unul dar in curand voi reveni cu detalii, teoretic ar trebui sa nu preia toata temperatura pe partea interioara a panoului).

  2. daca faci acest lucru, atunci ti-ai montat singur un CALORIFER pe tavanul rulotei care functioneaza la eficienta maxima cand este vara!


  3. lipsa ventilatiei inseamna randament scazut al panoului dar si disconfort in interiorul rulotei, zona acoperita de panou poate sa aiba o temperatura cu 20 – 30 de grade suplimentara fata de restul tavanului


  4. zona supusa unei surse de caldura in mod constant pe termen lung inseamna degradarea izolatiei si a tavanului in zona in care ai lipit panoul solar


  5. daca deja l-ai lipit, iti sugerez sa -l acoperi in timpul in care nu ai nevoie de incarcarea panoului, protejand astfel tavanul.


  6. trebuie sa utilizezi suporti de sprijin cat mai inalti, cu cat spatiul intre panoul solar si tavan este mai mare, cu atat permite racirea panoului


Majoritatea persoanele incearca sa achizitioneze panouri solare cat mai ieftine, este o atitudine normala la salariile indecente din Romania, dar aceste achizitii ieftine uneori genereaza uneori probleme suplimentare, in primul rand datorita reducerii puterii panourilor cu cresterea temperaturii lor.

Panourile sunt testate in conditii de laborator temperatura de 25 de grade.

Este indicat sa se citeasca pe spatele panoului sau in specificatiile tehnice coeficientul “Max Power Temperature Coefficient”.

O marime utila este 0.4% pentru 1°C.

Va prezint experimentul efectuat de subsemnatul –  verificarea temperaturii suprafetei panoului solar cand temperatura mediului ambiant este de 16.5 de grade Celsius.

Temperatura pe suprafata exterioara a panoului indicata de aparat – 45 de grade Celsius in timpul functionarii:

Pierderea de putere – (45°C – 16.5°C) x 0.4% x= 0.4% x 28.5°C = 11.4%

Daca discutam de malul marii negre, in mijlocul verii atunci deja mai adaugam la pierderea de putere, avand in vedere ca temperatura mediului ambiant in care se face schimbul de caldura este in jur de 40 de grade Celsius.

Se poate sa ajungi la o pierdere de 15-20% din puterea instalata. Ideal ar fi achizitia de panouri cu acest coeficient cat mai mic.

Acum cred ca intelegeti motivul pentru care panourile solare se monteaza pe surporti ce se gasesc in magazinele de specialitate.

Cazul ideal pentru productia de energie a unui panou solar inseamna iarna cu zile insorite, cand teoretic au randament maxim.


Cele 2 filme de mai jos prezinta temperatura inregistrata la suprafata exterioara (fata si spate) a celor 4 panouri directionate catre soare. Diferenta intre temperatura ambianta si temperatura de lucru a panoului solar este foarte mare. 


In filmul de ma jos se observa ca media temperaturii suprafetei panourilor este de 40 de grade.

Daca la 16.5 grade temperatura exterioara a mediului ambiant, panoul inregistreaza 48 grade, atunci cand temperatura exterioara va ajunge la 35 sau 40 de grade, atunci pe suprafata interioara a panoului, temperatura la suprafata panoului poate sa ajunga la 80 de grade.

In filmul de mai jos am facut verificarea temperaturii pe spatele panoului – temperatura medie 48 grade – in anumite puncte 49 de grade (repet temperatura mediu ambiant 16.5 grade)

Totusi studiile de specialitate au demonstrat ca in medie, panourile produc in timpul iernii aproximativ 20% din energia ce poate fi produsa in timpul verii de catre acelasi panou solar.

Asadar ce facem iarna in regim de offcamping? Trebuie sa achizitionam pentru vara 1 panou de 250 de watt si iarna inca 4 panouri suplimentare? Unde ajungem cu greutatea celor 5 panouri ?


mai multe detalii gasiti pe pagina de facebook rulotistii

One thought on “Panoul solar montaj plafon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *