Greseli panoul solar montaj plafon

Panoul solar montaj plafon rulota

Incep cu concluziile inainte de toate, pentru cei grabiti si care nu au timp sa citeasca toate explicatiile:

 1. sa nu lipesti nicioadata panoul solar CLASIC pe tavanul rulotei sau al autorulotei (daca este panou flexibil – nu am avut inca timp sa testez unul dar in curand voi reveni cu detalii, teoretic ar trebui sa nu preia toata temperatura pe partea interioara a panoului).

 2. daca faci acest lucru, atunci ti-ai montat singur un CALORIFER pe tavanul rulotei care functioneaza la eficienta maxima cand este vara!


 3. lipsa ventilatiei inseamna randament scazut al panoului dar si disconfort in interiorul rulotei, zona acoperita de panou poate sa aiba o temperatura cu 20 – 30 de grade suplimentara fata de restul tavanului


 4. zona supusa unei surse de caldura in mod constant pe termen lung inseamna degradarea izolatiei si a tavanului in zona in care ai lipit panoul solar


 5. daca deja l-ai lipit, iti sugerez sa -l acoperi in timpul in care nu ai nevoie de incarcarea panoului, protejand astfel tavanul.


 6. trebuie sa utilizezi suporti de sprijin cat mai inalti, cu cat spatiul intre panoul solar si tavan este mai mare, cu atat permite racirea panoului


Majoritatea persoanele incearca sa achizitioneze panouri solare cat mai ieftine, este o atitudine normala la salariile indecente din Romania, dar aceste achizitii ieftine uneori genereaza uneori probleme suplimentare, in primul rand datorita reducerii puterii panourilor cu cresterea temperaturii lor.

Panourile sunt testate in conditii de laborator temperatura de 25 de grade.

Este indicat sa se citeasca pe spatele panoului sau in specificatiile tehnice coeficientul “Max Power Temperature Coefficient”.

O marime utila este 0.4% pentru 1°C.

Va prezint experimentul efectuat de subsemnatul –  verificarea temperaturii suprafetei panoului solar cand temperatura mediului ambiant este de 16.5 de grade Celsius.

Temperatura pe suprafata exterioara a panoului indicata de aparat – 45 de grade Celsius in timpul functionarii:

Pierderea de putere – (45°C – 16.5°C) x 0.4% x= 0.4% x 28.5°C = 11.4%

Daca discutam de malul marii negre, in mijlocul verii atunci deja mai adaugam la pierderea de putere, avand in vedere ca temperatura mediului ambiant in care se face schimbul de caldura este in jur de 40 de grade Celsius.

Se poate sa ajungi la o pierdere de 15-20% din puterea instalata. Ideal ar fi achizitia de panouri cu acest coeficient cat mai mic.

Acum cred ca intelegeti motivul pentru care panourile solare se monteaza pe surporti ce se gasesc in magazinele de specialitate.

Cazul ideal pentru productia de energie a unui panou solar inseamna iarna cu zile insorite, cand teoretic au randament maxim.


Cele 2 filme de mai jos prezinta temperatura inregistrata la suprafata exterioara (fata si spate) a celor 4 panouri directionate catre soare. Diferenta intre temperatura ambianta si temperatura de lucru a panoului solar este foarte mare. 


In filmul de ma jos se observa ca media temperaturii suprafetei panourilor este de 40 de grade.

Daca la 16.5 grade temperatura exterioara a mediului ambiant, panoul inregistreaza 48 grade, atunci cand temperatura exterioara va ajunge la 35 sau 40 de grade, atunci pe suprafata interioara a panoului, temperatura la suprafata panoului poate sa ajunga la 80 de grade.

In filmul de mai jos am facut verificarea temperaturii pe spatele panoului – temperatura medie 48 grade – in anumite puncte 49 de grade (repet temperatura mediu ambiant 16.5 grade)

Totusi studiile de specialitate au demonstrat ca in medie, panourile produc in timpul iernii aproximativ 20% din energia ce poate fi produsa in timpul verii de catre acelasi panou solar.

Asadar ce facem iarna in regim de offcamping? Trebuie sa achizitionam pentru vara 1 panou de 250 de watt si iarna inca 4 panouri suplimentare?

Unde ajungem cu greutatea celor 5 panouri ?

Sunt multe aspecte cunoscute ale panourilor solar, in interiorul acestei postari doresc sa va prezint detalii mai putin „circulate” in domeniul rulotistic.

Incep cu concluzia – nu achizitionez panouri solare second hand vechi, exista doar un castig teoretic, practic voi pierde bani, in majoritatea cazurilor. 

Panourile vechi inseamna eficienta scazuta, la care de adauga scaderea puterii in timp, indicand o pierdere de peste 25% a panourilor mai vechi de 10 ani. 

 

1. Sa intelegem ce inseamna „GARANTIA PANOURILOR SOLARE”

Cititi cu atentie informatiile stantate/lipite pe panourile solare inainte de a lua decizia achizitiei lor, deoarece un sistem performant de 300-400W poate ajunge la 2,000 euro, o suma destul de ridicata pentru rulotistii romani.

La prima vedere, raspunsul logic ar fi, nu ne intereseaza caci oricum vindem rulotele dupa cativa ani. Da, poti vinde rulota, dar poti pastra sistemul solar daca este performant. 

Garantia unui panou solar are 2 aspecte importante

 • garantia privind puterea generata intr-o anumita perioada de timp (garantia performantei)
 • garantia privind produsul (garantia mecanica) 

Diferenta consta in faptul ca garantia mecanica a producatorului acopera defectele de material/manopera in perioada fabricarii panoului iar garantia performantei se refera la reducerea de putere intr-o alta perioada de timp, efect care apare la toate panourile solare. 

Cele 2 perioada de garantie pot fi identice, dar in majoritatea cazurilor, sunt diferite, garantia mecanica fiind mult mai mica decat garantia (performanta panourilor) 

Defecte ce apar in mod constant si sunt acoperite de garantia producatorului (garantia mecanica)

 • fisuri ale celulelor 
 • defecte ale diodelor
 • laminarea inferioara/superioară defectă
 • vidarea deficitara 
 • zgârieturi pe suprafață exterioara
 • conexiuni mecanice slabe între celule 

Defecte ce nu sunt 100% acoperite de catre producator in perioada de garantie (mecanica)

 • umiditate
 • ciclurile termice
 • expunerea la soare
 • defecte mecanice, exemplu slabirea panoului din suport, vibratii mecanice.

2. Degradarea panourilor solare in timp 

In literatura de specialitate, se discuta de panourile vechi produse in perioada ’80 – 90 si panourile cu tehnologie noua, dupa 2000. Majoritatea producatorilor indica in specificatiile tehnice durata de viata estimata a panoului si procentul de deteriorare. 

O rata de maxim 1% anuala de deterioare, este o rata universal acceptata in sistemele de generare a energiei electrice prin intermediul panourilor solare, in interiorul proiectelor specifice, sursa/ produsul este inspectat inaintea livrarii.

Daca panourile sunt „made pe vapor, in drum catre livrare”atunci procentul de 1% va suferi o crestere substantiala, in functie de „marimea valurilor prin care navigheaza vaporul”

 • panou vechi de 10 ani va mai pytea genera aproximativ 90%, adica 90W
 • panou vechi de 20 ani va mai putea genera aproximativ 80%, adica 80W 

Nu exista date suficiente pentru a putea prezenta tabelor o comparatie intre garantia mecanica oferita de catre producatori pentru panourile flexibile si panourile standard, dar in majoritatea cazurilor, garantia panourilor flexibile se limiteaza la 1 an de zile. 

In video de mai jos, se poate vedea diferenta tehnica intre un panou executat de firma SUNSOLAR, cel mai mare producator de celule pentru panourile solare, atentie am mentionat producator de celule, ele fiind vandute catre diferiti alti producatori de panouri sunt diferite forme, capacitati. 

Este de inteles retinerea producatorilor de a oferi o perioada lunga de garantie mecanica ….. la aceste panouri. 


3. Eficienta panourilor solare

Cel mai bun producator de celule pentru panourile solare cunoscut este SUNPOWER, celule dansilor ajungand la o performanta de 22%. Panourile vechi au performante de 10-14%, ceea ce concluzioneaza faptul ca, 2 panouri vechi pot genera cat un  panou cu tehnologie moderna. Acest indicator al performantei trebuie avut in vedere cand achizitionati panourile solare. 

Sa intelegem coeficientul de eficienta plecand de la exemplul 1 panou solar cu dimensiuni 1m x 1m  = 1mp. STANDARD TEST CONDITIONS inseamna generarea unei puteri de 1000 w/ 1metru patrat, la o temperatura de 25 de grade. 

Coeficientul de eficienta – 2 exemple, indica faptul ca aceasi suprafata poate genera diferite puteri, in conditii identice STANDARD TEST CONDITIONS.

 • 12% – inseamna ca va produce 120 W
 • 22% – inseamna ca va produce 220 W

Sa privim harta solara a Romaniei, se pot identifica zonele cu radiatie solara mai mica cu 20% decat sudul tarii, deci influenta zonei in care utilizam panourile este semnificativa –   Link catre harta solara ,  concluzionand ca panouri solare cu eficienta similara produc diferite energii, in functie de locatia lor. 


4. Pierderea de putere ale panourilor solare versus temperatura exterioara  

Majoritatea persoanele incearca sa achizitioneze panouri solare cat mai ieftine, este o atitudine normala la salariile indecente din Romania, dar aceste achizitii ieftine uneori genereaza probleme suplimentare, in primul rand datorita reducerii puterii panourilor cu cresterea temperaturii lor. Panourile sunt testate in conditii de laborator temperatura de 25 de grade. 

Este indicat sa se citeasca pe spatele panoului sau in specificatiile tehnice coeficientul “Max Power Temperature Coefficient”. O marime utila este  0.4% pentru 1 °C.

Haideti sa facem un exemplu – temperatura panoului creste de la 25 de grade la 45 de grade Celsius in timpul utilizarii:

                                        (45°C -25°C) x 0.4% x= 0.4% x 20°C = 8%

Daca discutam de malul marii in Romania deja mai adaugam ceva la pierderea de putere, avand in vedere ca temperatura mediului ambiant in care se face schimbul de caldura panou aer este mai mare, pe la 40 de grade in aer putem sa ajungem la o pierdere de 15-20% din puterea instalata. Ideal ar fi achizitia de panouri cu acest coeficient cat mai mic. 

Acum intelegem motivul pentru care panourile solare se monteaza pe surporti, suporti ce se gasesc in magazinele de specialitate. 

Am prezentat mai sus faptul ca, cresterea temperaturii exterioare dauneaza productiei de energie, cazul ideal ar fi iarna cu zile insorite, cand teoretic au randament maxim. Totusi studiile de specialitate au demonstrat ca in medie, panourile produc in timpul iernii aproximativ 20% din energia produsa in timpul verii. Asadar ce facem iarna la schi in regim de offcamping?  Trebuie sa achizitionam pentru vara 1 panou de 250 de watt si iarna inca 4 panouri suplimentare? Unde ajungem cu greutatea celor 5 panouri ?  


5. Performanta sistemelor fotovoltaice

Performanta unui sistem inseamna sa luam in considerare toate pierderile acelui sistem, pierderi care tin de conditiile meteo dar si pierderi interne. 

Formula de calcul al sistemului fotovoltaic:  E = A x E x H x CP

 • E = Energia (kWh)
 • A = Suprafata totala a panoului (m2)
 • E = eficienta (%)
 • H = media anuala a radiatiei solare 
 • CP = coeficientul de pierdere 

Au mai ramas de prezentat informatii privind CP ( in media 0.85 – coeficientul de pierdere al sistemului care se formeaza din pierderile partiale ale componentelor:

– Invertorul intre (4% to 10 %), nu se aplica daca consumatorii sunt alimentati la 12V
– Temperatura intre (5% to 20%)
– cablajul pentru alimentarea la 12V intre (1 to 3 %)

Concluzia finala – un sistem vechi stadard mai vechi de 10 ani nu va genera mai mult de 70% din puterea instalata. 


OFF GRID 12V – dimensionare panou solar rulota si autorulota

Datorita multitudinii de întrebări ce apar de la posesorii de rulote si auto rulote privind capacitatea panourilor solare si a acumulatorilor, am încercat sa ajut aceasta comunitate prin prezentarea unui program in Excel (rulează numai de pe calculator) care va permite oricărui utilizator sa își stabilească singur capacitățile de încărcare si stocare a energie in funcție de consumatorii săi dar si in funcție de anotimp si zona in care dorește sa călătorească. Programul este doar un ghid, acuratețea depinde de prea mulți factori, pe care i-am prezentat spre finalul postării.

Înainte de a descarcă programul, iți sugerez sa citești detaliile pentru a înțelege cum funcționează si principiile general valabile la un sistem fotovoltaic. Se completează numai câmpurile cu galben (doar acestea sunt active)

Apasa aici pentru descarcare OFF GRID calculator 12V Balanta energetica

Orice sistem fotofoltaic ce este instalat pe o rulota sau autorulota este influentat major de factorii descrisi mai jos.

Multe solicitari apar de genul – ce panouri solare sa imi cumpar sau eu vreau sa imi cumpar 1 panou de 200W credeti ca imi ajunge? Si apoi incepe polemica, mie imi ajunge, altuia nu ii ajunge.

Aceasta „dilema” se poate rezolva usor, alocand 5 minute in a indentifica factorii de mai jos si introducand elementele de mai jos mentonate in program.

 • anotimp
 • zona geografica
 • uzura acumulatorului
 • temperatura exterioara
 • eficienta panourilor solare
 • consumatori la 12V si numarul de ore de functionare
 • consumatori la 220 V ( prin invertor pierderile cresc)

Programul are 3 sectiuni

 • DATE INTRARE – unde se completeaza numai campurile marcate cu galben
 • CONSUMATOR & GENERARE – unde se introduce numarul estimate de ore de incarcare zilnica a panourilor solare si se mentioneaza consumatorii de zi dar si cei de noapte prin stabilirea consumului in amperi si a perioadei de functionare in ore
 • BALANTA – va prezinta un tabel in care indica la finalul fiecarei zi dar si dimineata balanta energetica (diferenta intre consum si cea ramasa/inmagazinata in acumulator)

balanta 0


Sectiunea Date de intrare – PERIOADA – este necesara mentionarea perioadei in care intentionati sa sa utilizati sistemul OFF GRID. Daca doriti sa-l utilizati doar pe perioada de vara, atunci configurarea panourilor va fi indica o capacitate mai mica, perioada de vara fiind perioada cu numarul maxim de zile insorite si cu radiatia solara ridicata. Daca in schimb doriti sa-l utilizati tot anul, atunci trebuie sa configurati sistemul prin introducerea numarul „2”. Aceasta configurare va ofera necesarul pentru iarna si va avea un surplus de energie pentru perioada de vara semnificativ. Avand in vedere ca majoritatea utilizeaza sistemele off grid vara, in tabel am mentionat „1”. In cazul introducerii altei valori in afara de „1” sau „2”, programul nu mai ruleaza corect.

balanta 1


Sectiunea Date de intrare – ZONA  – este necesara mentionarea zonei, deoarece radiatia solara are variatii de + /- 10% in zona de nord fata de zona de sud  si sud vest. Exista o multime de website-uri care indica cu acuratete aceste informatii, nu dezvolt acest subiect acum. Se introduce valoarea „3” daca intentionati sa mergeti numai in zona de munte si nordul Romaniei sau zona „4” pentru sudul si litoralul marii negre. Prin alegerea numarului „3”, capacitatea panourilor solare scade cu 10% fata de medie iar prin alegerea numarului „4” creste cu 10%

balanta 2


Sectiunea Date despre ACUMULATOR  – Capacitatea acumulatorului se exprima in Amperi*ora sau Watt*ora. Exemplul propus utilizand o baterie cu tensiunea la borne de 12V si capacitate 55 WH rezulta 660 Watt x ora.  Am prescuratat „watt x ora” in WH

Cum pot fi consumati acesti 660 WH?

 • poti sa utilizezi toate puterea de 660W intr-o singura ora de functionare
 • poti sa utilizezi doar 330W doar pentru 2 ore de functionare
 • sau poti sa utilizezi 3w timp de 220 ore de functionare

balanta 3

Descarcarea excesiva a acumulatorului conduce la distrugerea acestuia in timp, de acceea se recomanda utilizarea pana la limita maxima de 70% din capacitatea lui nominala.

Avand in vedere ca nu toti acumulatorii sunt noi in momentul efectuarii calcului balantei energetice, este important introducerea in calcul a capacitatii actuale de stocare al acumulatorului:

 • baterie cu acid 1-2 ani vechime – capacitate de stocare 90% din capacitatea max
 • baterie cu acid 2-4 ani vechime – capacitate de stocare 50% din capacitatea max
 • baterie AGM cu 1-2 ani vechime – capacitate de stocare 95% din capacitatea max
 • baterie AGM cu 2-4 ani vechime – capacitate de stocare 80% din capacitatea max

Sectiunea Date despre PANOU SOLAR – Degradarea panourilor solare in timp

In literatura de specialitate, se discuta de panourile vechi produse in perioada ’80 – ’90 si panourile cu tehnologie noua, dupa anul 2000. Majoritatea producatorilor indica in specificatiile tehnice durata de viata estimata a panoului si procentul de deteriorare. O rata de maxim 1% anuala de deterioare, este o rata universal acceptata in sistemele de generare a energiei electrice prin intermediul panourilor solare, in interiorul proiectelor specifice, sursa/ produsul este inspectat inaintea livrarii.

 • panou vechi de 10 ani va mai putea genera aproximativ 90%, adica 90W
 • panou vechi de 20 ani va mai putea genera aproximativ 80%, adica 80W

balanta 4Sectiunea Consumator si Generare 

balanta 6.jpg

Se introduce in fiecare zi, in partea de sus, numarul de ore a panourilor solare sub incidenta directa a razelor solare iar in partea de jos, in functie de utilizarea echipamentului pe timp de zi sau de noapte, se introduc valorile consumului individual in Amp si a perioadei de utilzare estimata in ore.


Sectiunea Balanta Energetica 

Indica la finalul fiecarei zile si dimineata balanta energetica, utilizand ca referinta descarcarea maxima impusa in prima sectiune.

balanta 7

Se poate observa faptul ca rezultatele difera de la un scenariu la altul, un numar redus de zile de soare intr-o anumita zi din interval poate sa incline balanta in zona rosie – baterie descarcata.

Fata de exemplul de mai sus, la cel de jos am schimbar doar in anumite zile numarul de ore de incarcare a panourilor solare.

balanta 8


balanta 9

Daca ti-ai propus sa consumi in Ciclul 2 in timpul zilei 506W, atunci programul te avertizeaza faptul ca ai impus limita de descarcare a bateriei la 70% si limita maxima a consumului este de 279W.

Ce faci in acest moment?

Cresti estimarea numarul de ore de incarcare a panourilor solare in Ciclul 2 sau reduci numarul consumatorilor/numarul de ore de functionare.


balanta 10


Mai multe detalii gasiti pe pagina personala de facebook rulotistii


2 thoughts on “Greseli panoul solar montaj plafon

 1. intrebare: ce ansamblu de panouri, invertor si baterii ar fi nevoie pt a putea incarca in camper van o trotineta cu un motor de 4000w si 40ah? Are un charger de 5A. Chiar am nevoie de indrumare si va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *