Viteza vantului – rasturnarea rulotei

Nu stiu cati dintre posesorii de rulote si autorulote si-au pus intrebarea … care este viteza care poate sa creeze accidente – rasturnarea rulotelor sau autorulotelor. 

Din punct de vedere practic sunt 2 aspecte importante ce trebuie analizate:

  • rulotele si autorulotele parcate 
  • rulotele si autorulotele in miscare

Inainte de a prezenta mici calcule matematice,  va rog sa priviti cum vantul „rastoarna o rulota stationara”

  • la viteze ale vantului de 90km/ora atunci o rulota de 5-6m lungime poate fi rasturnata. 
  • la viteze ale vantului de peste 120 km/ora – se poate rasturna o autorulota 

link catre informatii meteo romania  – in acest link gasiti informatii despre istoricul vantului din Romania si am extras doar informatiile necesare mai jos prezentate: 

  • la finalul lunii Ianuarie 1962, viteza vantului a fost de 38 m/s (136 Km/h) in zona Bucuresti

  • in timpul viscolului din Ianuarie 1966, viteza vantului a inregistrat cea mai mare intensitate de 55 m/s (198 Km/h) in partea de sud est 


  • 60 m/s (216 Km/h) a fost viteza maxima a vantului in varf munte 

Din punct de vedere practic, viteza vantului la sol si viteza vantului la o anumita altitudine, sunt 2 lucruri total diferite. 

Problema majora o reprezinta traversarea viaducturilor inalte sau a podurilor inalte, daca vantul bate perpendicular pe directia de mers.

Se stie ca forma terenului ajuta la crearea unor curenti, zonele deschise ca vaile si raurile, fiind zone fara obstacole, viteza vantului este mai mare. 

Exista situatii in care se iese din tunel si dupa 500m se traverseaza un viaduct (vezi iesirea din tunel si viaductul de langa Sibiu). 

Trebuie sa mentioneza ca rasturnarea unui camion sau a unei remorci depinde de suprafata desfasurata in vant, de latimea lui si de greutatea incarcaturii.

Un camion gol se rastoarna mult mai rapid decat unul incarcat.

Mai jos in link este indicat rasturnarea unei rulote si a unei autorulote in Noua Zeelanda, cand vantul a avut o viteza intre 107 si 154 km/ora.

https://www.stuff.co.nz/travel/travel-troubles/88751081/campervan-blown-over-in-the-mackenzie-district-prompts-wind-warning

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *