Animale de companie in vacanta cu auto-rulota


Incet, incet, rulotele/autorulotele câștigă teren și in țara noastră și tind să devină preferate vacanțelor tradiționale.

Pe lângă multele plusuri pe care le oferă acestea și asupa cărora nu insist aici, unul deloc neglijabil este faptul că iți poți lua cu tine in vacanță cătelul/pisica, fără stresul obișnuit al căutărilor unui loc de cazare pet friendly, și al călătoriilor in mijloacele de transport in comun.


Din păcate, România incă nu bifează un loc fruntaș in domeniul turismului cu animale de companie, deci autorulota/rulota  oferă un avantaj greu de ignorat, având in vedere că animăluțele noastre sunt membri ai familiei și ne dorim să ne fie alături oriunde mergem.

Ce trebuie să avem in vedere cînd ne luam animăluțul cu noi in autorulotă/rulotă?

Legislația rutieră are câteva precizări in acest sens.

Conform acesteia este interzis să călătorești pe locul din față ținând in brațe copilul/animalul de companie.

De asemenea, menționează că indicat ar fi transportul acestora in cuști special destinate acestui scop, pentru siguranța lui și prevenția in caz de accident, insă acest lucru nu se prea parctică la modul real.

In general câinii, in special cei de talie mare, călătoresc in turisme pe bancheta din spate, și in autorulotă in spațiul liber de pe podea, sau pe canapele.


Este acesta un lucru bun?

Noi spunem că da, gândindu-ne la disconfortul unei cuști, dar in caz de accident câinele este total vulnerabil in lipsa cuștii, deși nici aceasta nu oferă nicio garanție a siguranței totale.

Eu am și cîine și pisică și-mi sunt companioni permanenți, având in vedere că autorulota ne e casă, nu doar vehicul de transport sezonier. Rhett, cîinele, e un husky siberian in vârstă de 8 ani care niciodată in viața lui nu a experimentat cușca, deci a fost exclusă din start această posibilitate de transport la momentul când am achizitionat autorulota.


Pentru că avem o legătură aproape simbiotică, iar el e nedezlipit de mine, am găsit o soluție de compromis asupa modului in care el călătorește agreată și de autorități după cum aveam să constat ulterior: ocupă locul din dreapta mea, special amenajat pentru el, iar ca măsură de perevnție in caz de accident, de ham are prinsă centura de siguranță.

Legislația nu are nimic stipulat in mod specific in privința transportului de animale de companie pe scaunul din dreapta față (este menționată doar interzicerea de a le ține in brațe), iar eu m-am folosit de acest vid legislativ pentru a găsi o soluție de compromis, care, se pare că funcționează.

Am călătorit așa de-a lungul și latul României și pe toată suprafața litoralului bulgăresc și nu am avut nicio problemă cu poliția rutieră, nici cu cea de frontieră, deoarece la modul concret nu incălcam nicio lege și nici Rhett nu era risca in caz de accident mai mult decât orice om care călătorețte cu centura de siguranță pusă, deci, consider eu că am găsit soluția de compromis optimă.


Sky, pisica, fiind adoptată ulterior achiziționării autorulotei, a fost crescută practic in aceasta și invățată incă din prima zi cu transportorul special pentru pisici.

Spre deosebire de Rhett, care are 8 ani și o educație solidă, Sky fiind doar un pui lipsit incă de instinct de conservare și educație, să o las liberă in autorulotă in timpul deplasării, ar fi un gest total inconștient și iresponsabil, de aceea, intotdeauna, in timpul deplasărilor ea e inchisă in transportorul ei și pusă in cea mai safe zonă a mașinii, respectiv in spațiul de sub patul fix din spate.

Cam atât despre aspectul legal dpdv rutier al transportului  companionilor noștri.

In privința vacanței propriu-zise in autorulotă/rulotă a acestora, dacă aveți câine/câini  de talie mare ar mai fi de menționat că trebuie să aveți in vedere acest lucru când vă achiziționați ”jucaria”: dimensiunea.

Când am decis să trec pe modul camperlife, inițial mi-am dorit un campervan, datorită dimensiunilor considerabil reduse in comparație cu o autorulotă clasică, dar… cel mai mare ”dar” după considerentul financiar, a fost lipsa de spațiu pentru siberian, așa că am fost nevoită să-mi reevaluez opțiunile.


Dacă o pisică nu are nicio problemă in acest sens, altfel stau lucrurile cu câinii de talie medie/mare, ei necesită loc pentru somn și relaxare, altul decât patul/canapeaua mașinii.

Un alt aspect deosebit de important ar fi să vă asigurați că pe timpul verii aveți tot timpul o sursă de răcire permanentă (nu AC-ul din cabină) al spațiului rulotei, mai ales dacă intenționați să vă lăsați câinii inchiși in ea pentru perioade reduse de timp, in răstimpul in care nu il puteți lua cu voi.


Orice temparatură ambientală care depășește 22 de grade Celsius la nivelul autorulotei/rulotei, devine sursă de risc de supraincălzire pentru câini, indiferent cât de mică e perioada de timp in care sunt inchiși singuri.

Dacă autorulota/rulota voastră nu dispune de climatizare, AC, sau un ventilator performant, sub nicio formă să nu lăsați câinele inchis in ea, chiar dacă vă deplasați doar până la magazin sau inapoi, in niciun caz când mergeți la plajă unde vă este interzis accesul cu câini.

Riscați să vă ucideți câinele intr-un mod cumplit  intr-un spațiu ce se va converti intr-un cuptor in câteva minute.


Vă recomand plajele sălbatice, sau litoralul bulgăresc care este pet-friendly in majoritatea lui, in ciuda indicatoarelor de pe plajă care spun altceva.

Dacă aveți pisici, atenție mare la geamurile deschise. Nu lăsați geamurile deschise asigurate doar cu storurile trase sau cu plasele contra țânțarilor, nu uitați că felinele sunt dotate cu gheare și le folosesc cu mare dibăcie, astfel că riscați să rămâneți și fără plasele de țânțari, și fără pisică.  Avantaj 0 de ambele părți.

Inutil să vă mai precizez că prezența unui câine in autorulotă reprezintă o sursă in plus de siguranță, orice hoț fiind descurajat de prezența acestuia.


In cazul meu e chiar mai mult, Rhett ține la distanță ”don juanii”de ocazie puși pe ”agatat”,  și vă asigur că acesta nu e deloc un aspect neglijabil, nesimțirea unora sfidează uneori limita hărțuirii, deci prezența lui mă scutește de multe neplăceri.

Dincolo de aspectele menționate mai sus, cu plusurile și minusurile aferente, rămâne satisfacția de neegalat de a ne bucura de compania animăluțelor noastre in toate vacanțele, indiferent că sunt la munte sau la mare, fără stresul cazărilor.

Nu știu cum e la voi, dar un camper fără un animal in el, e doar o mașină mare, unul cu cel pușin un companion blănos devine o casă.

Text credit  Wihelmina Galan

Pozea principala credit  – Chewy on Unsplash

One thought on “Animale de companie in vacanta cu auto-rulota

  1. Cand vrei sa cumperi un RV, nu e o carte de vizita grozava ca proprietarul a avut animale de companie. Ca dovada, multi vanzatori chiar declara ca nu au avut. Cat e si de real nu stiu, poate ne vinzi niste ponturi, noua celor care nu au detinut animale de companie nici acasa si nu stiu la ce sa se uite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *