Locuri de parcare rulote si autorulote in oras


Obsesia gardului cred ca apare din mostenirea genetica a romanului – gardul casei bunicii, gardul gradinei, gardul vecinului. 

Dupa ce treci granita spre vestul Europei observi cum gardurile incep sa se micsoreze si cand deja ai intrat in Slovenia sau Austria incepi sa ai emotii si iti pui intrebarea cine a furat gardul?

Continutul reprezinta modul in care subsemnatul, posesor al jucariei de vacanta, previzionez ca vor evolua lucrurile in viitorul apropiat privind afacerea GARDUL si parcarea jucariilor de vacanta. 

Incep ca de obicei cu concluzia – romanul este inventiv si speculeaza lipsa concurentei la care se adauga naivitatea consumatorilor care platesc cu mare usurina servicii „sentimentale” de „dupa gard”

Afacerea GARDUL – adica ridic un gard si-l botez cu numele  „camping” si astept clientii sa vina sau schimb plasticul de pe poarta si declar ca este „parcarea rulotelor si autorulotelor pe termen lung: .

Sustin initiativa privata si apreciez serviciile de calitate (merg in camping pentru servicii oferite si confort – utilitati, nu pentru a respira aerul de dincolo de gard) 

Campingurile au ofertele dansilor postate pe internet dar pe sectiunea parcarea jucariilor de vacanta inca se descopera ca roata se invarte. 

Mi-a placut o locatie de langa Bucuresti care se apropie foarte mult de standardul celor din vest, nu am intrat in detalii dar din exterior lucrurile par foarte ok. Nu am avut sansa sa vad alte locatii din Romania pentru parcarea pe termen lung, astfel incat in interiorul postarii doresc sa prezint ce servicii primim in vestul Europei si la ce preturi. 


Logica 1 

De ce rulotele mari sunt mai ieftine decat cele mici sau medii? 

 • stiu ca nu prea va plac calculele dar ele sunt necesare in orice prezentare

 • consideram o rulota cu MMA 1300 kg si dimensiuni medii ce are suprafata totala desfasurata de 40.5m2 rezultata din dimensiunile 4.5m lungime x 2.2m inaltime x 2.3 latime

 • consideram o rulota cu MMA 1900 kg si dimensiuni mari ce are suprafata totala desfasurata de  54m2 rezultata din dimensiunile 6.5m lungime x 2.2m inaltime x 2.3 latime

 • diferenta ca suprafata este de 44%m2 in plus iar ca greutate maxima admisibila 40%

Concluzia 1

 • pentru ca au MMA mare iar ponderea familiilor care au membrii ce detin permis de conducere BE sau CE este limitat

 • categoria B96 a aparut deoarece numărul rulotelor grele inmatriculate crește constant. Începand cu 2012, 40% din toate rulotele noi înregistrate din Germania au cântărit mai mult de 1.600 de kilograme. Deci rulota va avea preturi mai bune de vanzare daca este pana la limita 4,250 kg asamblu masina si rulota (aproximativ MMA Rulota 1300-1600kg) deoarece marimea inseamna si confort

 • pentru ca PARCAREA/ DEPOZITAREA lor inseamna costuri anuale suplimentare de pentru proprietar. Am ales la intamplare o companie care ofera servicii de parcare a rulotelor si observam ca pretul oferit este pana la limita de 7m (atentie lungimea protapului se adauga la lungimea corpului rulotei) sau de la 7m inclusiv mai mult. Diferenta este de aproximativ 8% (in 20 de ani proprietarul uneirulote mai mari poate sa plateasca in plus 632-586 x 20 ani = 920 Lire).

 • acum 20 de ani nu erau problemele legate de parcarea rulotelor, proprietarii au achizionat fara sa se gandeasca (si era imposibil de previzionat) ca vor fi probleme majore in orase – schimarea a fost dramatica

 • Shipping length less than 7 meters,  £586.00  
 • Shipping length 7 meters or above,  £632.00

Logica 2 

Locurile de parcare – Bucuresti si … in viitorul apropota in intrega Romanie vor fi un „lux”. Pleaca de la ideea ca primaria te TAXEAZA anual cu impozit pe rulota sau autorulota dar citeste mai jos ce iti ofera:

 • daca proprietarul are o rulota atunci are si un autoturism pentru tractare 
 • daca proprietarul are o autorulota atunci are si un autoturism pentru nevoile de miscare zilnica
 • deci in ambele variante are nevoie de 2 locuri de parcare … iar daca citim ce scrie in regulamentul Primariilor de sector din Bucuresti – se interzice alocarea unui numar mai mare de 1 loc de parcare/apartament! O fi avand toti rulotistii 2 apartamente?
 • de ce platesc taxe la primarie pentru rulota cand primarie refuza sa emita aprobarea pentru un loc de parcare pentru rulota?
 • oare ce mai gasim prin Bucuresti – va spun eu … barci, barcute, rulote fast food, dubitele si masinile de serviciu … 
 • dimensiunea locului de parcare standard conform cu normativele proiectarii parcarilor publice in orase spune ca la 90 grade fata de drum trebuie sa aiba 5.0 x 2.30m 

Concluzia 2

Jucaria de vacanta mai lunga de 5 metrii inseamna depasirea spatiului alocat pentru parcare iar latimea rulotei de 2.5 metrii surpriza …. depaseste latimea locului de parcare, deci proprietarii cu MONSTRII mari vor avea probleme in viitor.

Iti sfatuiesc sa iti cumperi o rulota cu dimensiuni potrivite nevoielor tale versus constrangerile primariilor locale (cele actuala dar si cele din viitor)

Aceasta problema este si in Europa, care impune niste reguli foarte stricte cand discutam de parcarea in cartier rezidential a unei rulote/autorulote – problema majora fiind latimea lor deoarece pot fi pericole pentru trafic (iesirea din aliniamentul masinilor). 

Acum cred ca intelegi de ce rulotele mari si vechi sunt mai ieftine … 


Logica 3 

Tarifele pentru serviciile de ridicare a unei primarii din Romania

 • Tarif de ridicare pentru vehicul/remorcă/rulotă cu masă totală maximă autorizată de până la 5 tone: 200 de lei;
 • Tarif de transport pentru vehicul/remorcă/rulotă cu masă totală maximă autorizată de până la 5 tone: 150 de lei;
 • Tarif de depozitare pentru vehicul/remorcă/rulotă – în primele 24 de ore: 150 de lei iar după intervalul de 24 de ore: 50 lei.

Concluzia 3

Stiu ca nu iti plac calculele … dar trebuie sa adun sumele de mai sus – 200 + 150 + 150 + benzina = 500 roni

Acum daca pui in balanta … cat costa serviciul primariei sa iti „salte” rulota si cat costa parcarea ei intr-un spatiu, s-ar putea sa te gandesti de 2 ori daca se merita sa o mai lasi in strada, in inima orasului Bucuresti sau in viitorul apropiat, in interiorul oraselor mari din Romania.


Logica numarul 4

Sunt convins ca trebuie sa imi duc rulota intr-un viitor apropiat intr-o parcare privata sau spatiu amenajat special pentru acest scop

Incep sa caut in Romania oferte disponibile si vad anunturi la mica publicitate si trimitere catre cateva companii/locatii pe forumurile de specialitate.

Incerc sa vizualizez pe site-ul lor cum arata parcarea si ce conditii ofera dar SURPRIZA – informatii tehnice ZERO dar toti pe forum stiu de preturi.

Stil romanesc 100%, solicitam bani dar nu oferim detalii foarte clare de ce servicii beneficiez in aceasta suma.


Concluzia 4

Hai sa spionam pe la vecini ce inseamna … parcarea si care sunt serviciile oferite de catre dansii. 


Logica 5

Aloc cateva minute pentru o cautare pe google (imi place sa gogalesc mult vorba unui coleg de pe un grup de rulotisti..) si descopar ca in Marea Britanie sunt peste 400 de locuri de parcare certificate din punct de vedere al nivelului securitatii  de o entitate numita Caravan Storage Site Owners’ Association.

Pe scurt CaSSOA impresioneaza placut prin modul in care prezinta aceasta afacere si uneste proprietarii care ofera aceste servicii de parcare pe termen lung. Bravo lor ca s-au organizat intr-o asociatie. 

Concluzia 5

Surpriza totala – hai nevasta la farmacie sa luam pastiele pentru inima, englezii au inventat apa calda acum 100 de ani si uite unde au ajuns, adica cu 20 de ani inaintea Romaniei


Logica 6

Scade costul asigurarii CASCO – prima informatia pe care am memorat-o a fost ca daca imi parchez jucaria intr-o parcare certificata de catre CaSSOA atunci beneficiez de reducere la asigurare, similar ca si in Romania daca detii garaj, automat iti scade prima de asigurare.

Bun, dar surpriza, procentul de reducere este variabil in functie de clasificarea  gradului de siguranta al parcarilor.


Concluzia 6

Soc total, nevasta exista o entitate care certifica in functie de gradul de securitate, similar cu clasificarea margaretelor ale pensiunilor din Romania, parcarile/ spatiile de depozitare fiind certificate in 3 nivele, cu cat nivelul este mai mare, cu atat reducerea este mai mare link catre CaSSOA  

Bravo lor pentru sistemul creat de certificare.


Logica 7

Curiozitatea – si ce beneficii in plus mai apar daca aleg sa imi depozitez rulota la o locatie considerata in clasa cea mai buna desemnata de CaSSOA?

Pai se ofera … si lista este foarte lunga …. reduceri la asigurarea rulotei in valoare de

 • 20% discount pentru depozitarea rulotei intr-un spatiu certificat CaSSOA din clasa AUR
 • 10% discount pentru depozitarea rulotei intr-un spatiu certificat  de CaSSOA din clasa ARGINT
 • si lista contiuna .. daca ai antifurt, daca ai optiunea de monitorizare a presiunii, daca si daca .. toate inseamna reducere la asigurare (aproximativ 10 optiuni de reducere a valorii asigurarii)

Concluzia 7

Se pare ca PRIMESC partial BANII inapoi daca aleg o locatie certificata, plates cu mana stanga costul parcarii iar cu dreapta beneficiez de o multime de reduceri la asigurarea anuala.

Oauaaa!!! tare de tot


Logica 8

Ce ofera in costul afisat parcarile de la vecinii nostrii?

Ofera multe, depinde de nivelul de certificare si de facilitatile oferite. Pretul se va compune din facilitati si nivelul de securitate certificat.  

 • access in interior pe baza de cartela magnetica
 • sistem monitorizare video 
 • parcela alocata – suprafata s
 • parcelele de dimensiuni generoase si coridor de access lat access usor masina + rulota
 • Dispozitive de spălare rulote si autorulote
 • Iluminarea de noapte
 • Aer pentru anvelope

Concluzia 8

Sa citim cu atentie – servicii de deversare was WC !!! si apa !!! adica vin din off camping incarcat cu bazinele pline de mizerii si de descarc in momentul parcarii.

Bravo lor – rusine noua – suntem la 20 de ani in urma.

Mai pe romaneste … ma incurajeaza sa nu deversez fecalele cu chimicale pe undeva pe drum!


Logica 9

Ok, am super servicii … dar TOTUSI cine raspunde de evenimentele neplacute???

 • ghinion, al treilea motiv (top 3) invocat de proprietarii rulotelor companiilor de asigurari a fost faptul ca rulota a fost lovita de alta rulota in momentul parcarii acesteia din urma …

 • surpriza – o rulota loveste alta rulota cand este parcata cu moverul, cu mana sau cu autoturismul – cei care mai sustin faptul ca nu trebuie RCA la rulota sa se mai gandeasca.

 • furt si vandalism???? cine plateste? Eu proprietar iti ofer spatiul pentru parcarea lor spre chirie.

 • eu proprietarul LIMITEZ – atentie limitez accesul persoanelor neatorizate in spatiul securizat dar nu pot sa ELIMIN furtul sau vandalismul.

 • deci eu iti ofer GARDUL iar tu mergi la asigurator sa iti asiguri RISCUL

 • daca vrei parcare cu paza 24/24 fizica, companie specializata, atunci pretul se inmulteste cu 10

 • in cazul unui incendiu provocat de o mana criminala ? sa presupunem ca un aurolac arunca peste GARD o sursa de foc deschis, prima rulota se aprinde si apoi … continua la urmatoarea. Pana vine pompierul toate rulotele garate sunt scrum ..Veste trista si daca au butelii cu gaz in interior ce se intampla?

 • Ca in filmul de mai jos? doamne fereste! 

Nu stiu sa iti raspund dar vine nenea asiguratorul si iti spune … am inteles ca a fost o mana criminala, despagubim prima rulota 100% si urmatoarea 50% dar pentru restul, scuze, nu ne intereseaza, trebuia sa ai suficient timp sa activezi sistemul de alarma si sa pui in functiune extinctoarele mobile … 


Concluzia 9

Daca as fi proprietarul unui loc de parcare

 • NU as accepta in interior rulote fara RCA valabil la momentul parcarii si nici scoaterea din parcare fara RCA valabil. 
 • as solicita ca bateriile si buteliile sa fie scoase din rulota si depozitate la tine acasa la tine 
 • as cumpara o asigurare cadru care sa acopere valoarea tuturor rulotelor si autorulotelor parcate impotriva vandalismului si a incendiilor

Daca as fi doar utilizator as intreba – domn patron, domn patron .. rog sa imi spuneti urmatoarele:

 • aveti asigurare cadru care sa acopere dezastrele naturale si incidentele criminale?
 • se despagubeste la valoarea de piata sau la o valoare standard de exemplu 2 mii euro /bucata? 

Logica 10

Suntem pe drum catre parcarea din Romania si nevasta ma intreaba – cati bani trebuie sa pregatim

Nu stiu ce sa ii raspund si incep cautarile si din nou calculele: 

 • salariul mediu in Marea Britanie este de 2600 Euro 
 • salariul mediu in Olanda este de 2800 Euro 
 • salariul mediu in Romania este de 780 Euro 

Stiu ca nu va plac calculele dar am prezentat mai sus in prima parte costul mediu al parcarii unei rulote in UK 

 • salar Marea Britanie 2600 euro /800 chiria = 3
 • salar Romania 780 Euro/3 = 260 Euro 
 • adica aprox 1200 ron anual 
 • adica aprox 100 ron lunar 

Oauaaaa supriza, la toate faciliatatile de mai sus exprimate, raportand la salariul mediu din Romania, costul MAXIM ar trebui sa fie 100 Ron lunar. 

Daca scoatem serviciile de paza CCTV, apa curenta, deversare WC ramanem in Romania cu GARDUL


Concluzia 10 –

Cat ar trebuie sa plastesc pentru GARDUL din Romania???

Dumneavoastra decideti, sunt banii dumneavoastra, eu mi-am intors masina impreuna cu rulota catre casa, mai mult de 70 de ron nu voi oferi pentru servicii de parcare  pe termen lung intr-un tarc imprejmuit cu gard.

As alege sa parchez contra cost jucaria de vacanta in curte la un vecin sau la o firma care un spatiu de depozitarea excedentar in interiorul incintei in care isi desfasoara deja activitatea permanenta, chiar daca costul ar fi mai mare. 


Vrem sau nu vrem – descoperim ca rulotismul nu este IEFTIN!

Sunt prea obosit sa continui – valoare investitie, persoana fizica, persoana juridica, taxe si impozite, legislatia in Romania care impune analiza de risc la securitatea fizica … voi prezenta in curand detaliile.

 

GARDUL – episodul 1 – afacerea camping 

O structura numita camping trebuie sa ofere conditii bune si sa se inteleaga foarte clar ca merg in camping si platesc pentru SERVICII nu doar sa respir aerul de dincolo de gard


TVA redus – Ordonanta de urgenta – nr 89/2018
Incep cu vestea buna, Presedintele Romaniei a promulgat in data de 10 Ianuarie 2019 Ordonanta de Guvern numarul 89/2018 privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping (l-am intitulat cadoul numarul 1) si a restaurantelor (intitulat cadoul numarul 2).


Daca nu ai timp sa citesti toata prezentarea, iti spun ca prin aceasta ordonanta de urgenta, din punctul meu de vedere, guvernul a oferit un cadou campingurilor mari in detrimentul celor mici si care aveau nevoie de ajutor.


Sper sa ma insel, dar cred ca aceasta reducere nu se va observa in buzunarul dumneavoastra.

Daca nu esti atent la modul de formare al pretului (COST + TVA sau doar COST in functie de plafonul impus de guvern cu detalii mai jos) tu vei fi cel care vei oferi un cadou campingurilor mici – citeste si vei intelege.


Pana acum am fost acuzat ca eu, cel care scriu acest rezumat, sunt un tip care are prea multe pretentii.

Da domnilor, am pretentii pentru ca am lipsit de la scoala primara cand s-a predat celebra “Miorita … de o fi sa mor pe un camp de …”

De o sa fiu eu ministrul al educatiei in Romania o sa interzic aceasta balada in scoala primara deorece atitudinea de acceptare a necazului a devenit atitudine NATIONALA.

Muncesc pentru fiecare RON care il am in buzunar, platesc o multime de taxe anual si tot EU SA FIU cel catre trebuie sa tac si sa accept?

Nu vreau like-uri pe pagina mea de facebook https://www.facebook.com/rulotistii/ ci doar vreau sa intelegeti ca trebuie sa ridicati nivelul solicitand servicii de calitate in momentul in care mergeti in campinguri.


Nu merg in camping ca sa respir aerul de dupa gard, merg si platesc pentru servicii, confort si siguranta.

Sumele anuale cheltuite de romani in turismul la camping sunt de ordinul a MILIOANELOR de Euro.

Haideti sa vedeti averea investita de proprietarul unui camping pentru instalarea facilitatilor decente.

Sa analizam o parcela de 10 x 10m alocata pentru camparea unei rulote sau autorulote.

Am luat preturi orientative din piata utilizand logica primara.


In partea din spate a parcelei vom avea retelele de utilitati pe o singura latura de 10m, toate intr-un singur sant, jos la 80 cm apa, apoi canalizarea la 70, cablul energie electrica si cablul TV:

 • sapare sant manual sub cota de inghet, aproximativ 80 cm adancime- 1 muncitor poate sapa /1zi – 20 metrii liniari. La salariul minim in constructie de 3000 ron, adica 3100 ron cost pentru companie inseamna 155 ron manopera. Se mai adauga 25% indirecte + 10% transport si altele si ajungem la 46 Euro cost pentru 20 de metrii – noi alocam doar 23 Euro pentru 10 metrii

 • achizitie teava pexal alimentare cu apa 1 Euro x 10 m= 10 Euro cost achizitie + 25% x 23 Euro ( am considerat ca vor fi 4 straturi separate de pamant pentru astuparea santului in functie de fiecare utilitate. Cost = 15.75 Euro

 • achizitie cablu electric alimentare cu energie electrica 1.5 Euro x 10m – 15 Euro cost achizitie + 25% x 23Euro = 20.75 Euro

 • achizitie contoar energie electrica second hand de la RENEL din cele demontate/ schimbate. Nu am nevoie de super contor modern si super calibrat ca sa citesc ordinul de marime consumat 1, 2, 3 kwh = 15 Euro

 • achizitie teava de scurgere apa uzata de la rulota/ autorulota – deversare directa prin furtun de conexiune sau deversare manuala – teava PVC 110mm – pret achizitie 2 Euro x 10 metrii + 25% x 23 Euro = 25.75 Euro

 • achizitie cablu TV pentru conexiunea TV-urilor din rulota/autorulota – 0.8 Euro x 10 metrii + 25% x 23 Euro = 13.75 Euro

 • Total = 23 + 15.75 + 20.75 + 15 + 25.75 + 13.75 = 115 Euro

Investitia se realizeaza pentru minim 10 ani (consideram doar 10)

 • 115 Euro / 10 ani = 11.5 Euro anual / 20 zile = 0.5 Euro/ zi
 • mai bine zis 2.3 Ron/zi
 • adica 2.4% din costul zilnic de campare zilnic

atat costa stimati domni LUXUL intr-un camping.


Sa punem punctul pe “I” si sa vedem unde se duc banii nostrii, bani munciti. 

Sunt adeptul echilibrului in analiza si trebuie considerate toate aspectele inainte de a trage o concluzie. Atrag atentia ca forma de turism in camping implica si posesorii de jucarii de vacanta dar si persoanele care merg cu cortul (ponderea lor este mai mare).

Intrebarea logica – ce avantaje am eu posesorul de rulota sau autorulota din aceasta Ordonanta de Guvern?

Am estimat un numar de posesori de rulote si autorulote si un numar de zile de cazare in campingurile din Romania (detaliile complete spre finalul prezentarii)

 • estimam ca toti cei 65,000 (media 5000 acum 20 de ani si 65,000 actual = 35,000) de posesori de rulote si autorulote vor merge anual in concediu si vor petrece in medie 20 de zile de concediu

 • din acestia, doar 45% merg in camping, restul de 55% preferand off camping
  pretul mediu la un camping de 95 RON pentru echipaj si masina (20 euro)

 • doar 65% vor merge in Romania in camping, restul vor merge in strainatate
  35,000 x 20 zile x 45% x 20 euro x 65% x 1 an (2019) =

 • aproximativ 4 milioane de Euro suma estimata a fi cheltuita in 2019 ( cu sau fara TVA – explic mai jos detaliile)

Pentru cei care nu stiu cum se formeaza preturile, va fac o scurta prezentare – conform cu noul cod fiscal o societate, la infiintare, este neplatitoare de TVA, beneficiind de regimul special de scutire pentru intreprinderile mici avand cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 300.000 lei (64,000 Euro). Pana la pragul de 64,000 Euro nu poti emite factura/ bon fiscal cu TVA la serviciile oferite, dupa acest prag este obligatoriu trecerea in categoria platitorilor de TVA.


Daca deja ai tras concluzia in acest moment ca preturile vor scadea, s-ar putea sa te inseli deoarece sunt mici afaceri de familie care au ca busines propriu un micut camping in zona retrasa, acestia nu vor depasi acest prag, drept pentru care, scaderea TVA -ului sau cresterea lui nu trebuie sa influienteze asupra pretul platit de tine ca turist cu jucaria de vacanta.

Tu vei plati doar pretul serviciilor fara TVA. Daca TVA la cazare scade sau creste, nu este problema ta.

Sa presupunem ca 60% din campingurile din Romania nu depasesc cifra de afaceri de 64,000 Euro si analizam doar campingurile mari care depasesc aceasta limita.

Nu trebuie utilizata aceasi proportie la numarul de turisti, deoarece campingurile mari au posibilitatea de primi un numar mare de turisti. Cred ca aceste campinguri mari absorb 65% din totalul turistilor

 • 35,000 x 20 zile x 45% x 20 euro x 65% x 1 an (2019) x 65% (cei care merg in campingurile mari) = 2.6 miloane de EURO – stai sa mergem la farmacie sa luam pastile pentru atacurile de panica.

Aceste 2.6 Milioane de Euro se puteau incasa daca TVA era de 9%.

Diferenta intre 9% si 5% = 4% inmultit cu 2.6 milioane de Euro = 104,000 Euro

Posesorii de corturi sunt mult mai multi decat posesorii de jucarii de vacanta dar care platesc teoretic mai putin deoarece ocupa o suprafata mai mica – sa estimam ca mai multi x cu suma mai mica conduce la un rezultat similar de 100,000 Euro.

Cadoul numarul 1 al ordonantei utilizand matematica din clasa primara – 100,000 Euro + 104,000 Euro = 200,000 EURO, o suma nu prea mare dar nici prea mica daca analizezi doar 2019.


Am o veste nu foarte buna pentru dumeavoastra – aceea ca Ordonanta de Guvern NU LIMITEAZA perioada de aplicare, asa ca dumneavoastra inmultiti va rog 200,000 Euro x cati ani vreti dumneavoastra si vedeti ce SUME URIASE pot sa ajunga suplimentar in buzunarul proprietarilor de campinguri daca dumneavoastra nu luati atitudine.

Va rog sa nu imi prezentati ca raspuns o poveste lacrimogena cu indexarea preturilor si cu inflatia caci nu am bani de servetele sa imi suflu nasul. Legea a fost promulgata in Ianuarie 2019, pana la sarbatorile sfinte de Paste mai sunt 2 luni de zile, inflatia nu va zbura la 4% in 2 luni.

Fara gargara cu apa rece, inflatia se refera la utilitati, un procent de 3.5% al inflatiei anuale NU TREBUIE SA SE regaseasca in INTREGIME in pretul cazarii, ponderea utilitatilor fiind redusa din costul cazarii.


Cadoul numarul 2 al ordonantei – va rog sa imi raspundeti – un camping mic de familie detine restaurant propriu?

Va spun ca in majoritate covarsitoare NU.

Deci facilitatea are impact major tot la campingurile mari. Ma insel daca afirm ca la vara preturile la mancarea din restaurantele campingului vor scadea?

Nu vreau sa fiu rautacios si repet, este modul meu de a vedea lucrurile bazat pe istoria post revolutie – utilizand matematica din clasa primara inca 50,000 Euro, este cadoul pentru 2019. Repet – inmultiti cu XYZ ani de zile si dumneavoastra estimati valoarea intregului cadou.

Atentie la neatentia formarii pretului. Pentru exemplificare usoara am ales un pret aleatoriu de 109 ron/zi servicii de cazare.

 • Campingurile platitoare de TVA emit bon fiscal/factura ..etc in valoare de 109 Ron/zi, din care 100 ron ii utilizeaza dansii in afacere iar diferenta de 9 Roni o inmaneaza statului roman pana la finalul lunii (TVA se traduce in taxa pe valoare adaugata)

 • Campingurile neplatitoare de TVA care emit acelasi document fiscal (documentul este identic numai ca nu aplica si cota de 9%) ca si mai sus, incaseaza 109 Ron si ii utilizeaza in intregime!!!

Ce inseamna acest lucru cand pentru dumneavoastra, ca turist, platit aceasi suma din buzunar?

Un proprietar de camping neplatitor de TVA, in momentul in care incaseaza ACEASI suma de bani ca si unul care este platitor de TVA, valoare rezultata din procentul de TVA de 9% este PROFIT!

Ce trebuie sa faci tu daca vrei sa ajuti la dezvoltarea acestui segment de turism?

 • sa fii atent cand privesti lista de preturi afisata si sa vezi daca pretul include sau nu TVA

 • daca DA, sa atragi atentia faptul ca TVA s-a redus si poate au uitat sa actualizeze pretul si sa soliciti un discount de 4% la servicii si la restaurant (fara bauturi alcoolice, doar mancare)

 • daca NU, sa ii spui in cazul in care constati ca are preturile ca si la “vecinul” care este platitor de TVA ca trebuie sa ofere si el un discount de 5%

 • sa fii echilibrat in decizia de a petrece timpul in CAMPING si in OFF CAMPING, nu doar faptul ca este mai ieftin in OFF CAMPING trebuie sa cantareasca in decizie

 • petrecerea timpului in camping inseamna locuri de munca pe plan local, inseamna sustinerea economiei Romaniei

 • petrecerea in off camping – inseamna iar sa pompezi bani in economia vecinilor deoarece consumabilele biodegradabile, panourile solare, bateriile (majoritatea) sunt fabricate … tot la vecini

 • proprietarii campingurile sa invete ca delimitarea cu un gard a zonei de campare nu inseamna CAMPING

 • o structura numita camping trebuie sa ofere conditii bune si sa se inteleaga foarte clar ca merg in camping si platesc pentru SERVICII nu doar sa respir aerul de dincolo de gard

 • serviciile unui camping trebuie sa serveasca nevoilor primare, acces facil si nelimitat la apa curenta, instalatie de canalizare apa uzata (nu sa transport ca magarul apa uzata la WC din fundul curtii), energie electrica cu contorizare (am panou solar si nu consum, deci nu platesc), conexiune la internet, la televiziunea prin cablu, la sistemul de alimentare cu gaze pentru camping de iarna (vise … vise), o piscina, apa calda, dusuri, toalete inclusiv pisoare la diferite inaltimi si pentru baieti mici!!! daaaaa exista in vest, fosa septica speciala pentru deversat rezervoarele de la WC automata (vise … vise)

 • sa creasca ponderea zilelor petrecute in vacanta in Romania (conditionat de disparitia bizonilor cu manele de prin off camping)
  sa apara o rulota romaneasca moderna fabricata in Romania cu subansamble fabricate tot in Romania si nu 99% importate, aici folosind numai forta de munca ieftina pentru ASAMBLAREA componentelor


 • sa apara programul RABLA pentru rulote impreuna cu prima rulota romaneasca (vise .. vise)

 • nu mai stiu … va las pe voi sa mai adaugati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *