Petitie catre ISCIR rezervor si butelie GPL rulota si autorulota


Am adaugat punct de vedere Motorhome Bucuresti, primit pe email prin amabilitatea domnului Liviu Gal. Multumesc cu aceasta ocazie pentru detaliile corecte si coerente prezentate.

” Buna ziua,

Precizarile ISCIR sunt corecte, pentru ca nu avem in legislatie aceste produse. Autoritatile nu fac distinctie intre Butelie si Rezervor de Gaz in forma de butelie.

Asa cum ati precizat, legislatia actuala din Romania nu prevede nici o reglementare privind rezervoarele GPL destinate altor intrebuintari decat ca si combustibil auto.

Rezervoarele GPL, teoretic, au o Omologare si un Certficat de Conformitate emise de catre producator(vezi attach) care poate sau NU, sa fie recunoscut si de alte tari decat cea de origine.

In Europa in acest moment este o confuzie generala privind regimul juridic al acestor echipamente, deci nu exista o pozitie unitara la care sa putem adera.

In acest moment sunt 4-5 categorii de omologari.

Ultima omologare este R67 (ECE67R01EN 1949) care prevede Omologarea echipamentelor specifice vehiculelor din categoriile M și N care utilizează gaze petroliere lichefiate în sistemul lor de propulsie

Ca o extindere a acestei omologari, Consiliul Național al Caravanelor (UK) a promovat un proiect de lege European care este o extindere a acestei Omologari si pentru

“Rezervoare GPL fixe pentru scopuri de locuire cu faza lichidă de umplere și de colectare a vaporilor pentru utilizarea în locuințe si vehicule recreationale”

In consecinta: fara o LEGE in care sa fie prevazuta in mod clar si distinct aceasta aplicatie, nu se poate face nimic.

De accea, producatorii cunoscuti precum ALUGAS si GASLOW (cei mai mari) desi au toate omologarile si testele pentru aceste rezervoare nu pot impune tuturor statiilor de incarcare , inclusiv celor din tarile lor, sa incarce aceste rezervoare pana cand nu va exista o lege EUROPEANA care sa reglementeze acest lucru.

Singurul lucru pe care-l putem face, este sa gasim un Parlamentar European care sa doreasca sa se implice in sensul contactarii altor parlamentari din alte tari si a initierii unei legi unice.

Aceste echipamente implica 2 reglementari:

1.Omologarea echipamentelor

2.Autorizarea firmelor care instaleaza

Mai problematica mi se pare autorizarea firmelor care instaleaza aceste echipamente, siguranta depinzand in mare masura de modul cum sunt instalate.

Va trebui copiat un Cod de procedura dintr-o alta tara unde acesta exista.

Cu omologarea echipamentelor este mai simplu, pentru ca deja exista omologari ale tarilor de origine(TUV de exemplu in cazul ALUGAS- GASFACHRAU) care trebuie doar extinse si recunoscute in toate tarile EU.

Si noi, ca persoana juridica, am facut la ISCIR o solicitare privind reglementarea instalatiilor de gaz instalate in RV, dar, probabil neexistand inca o Asociatie Profesionala Juridica care sa initieze acest lucru, nu a avut urmari.Acesta este si unul din scopurile infiintarii ei.(probabil in aceasta toamna)

Nu e problema sa semnam Petitia, o sa o si facem, dar nu cred ca poate avea consecinte avand in vedere cele de mai sus.

Cel putin in faza actuala, trebuie promovata metoda preventiei in care primul pas este instiintarea tuturor asupra pericolului incarcarii buteliilor, recomandarea tuturor de a instala detectoare de gaz.

In ceea ce priveste Motorhome, noi am incercat sa adoptam cat mai fidel prevederile din legislatia Germana si am instiintat pe absolut toata lumea despre pericolul incarcarii buteliilor.

Mai mult, incepand cu 1 iunie nu mai instalam nici un echipament de gaz fara senzor de prezenta.

O zi buna,

Liviu Gal, Motorhome srl”


Daca aceasta legislatie nu va fi modificata, in ROMANIA nu vom putea alimenta rezervoarele fixe de GPL (sub forma identica ca si butelia) la NICI o statie de alimentare cu GPL!

scrisoare ISCIR.jpg


Din punctul meu de vedere, al unui rulotist, NU POT sa accept acest raspuns primit si gasiti ideile care m-au condus la acest punct de vedere.


1 In toata Europa se face distinctia

– intre butelie mobila si rezervor de LPG fix sub forma de butelie

– intre statii de umplere butelii si statie alimentare rezervoare LPG


2. In toata Europa se face distinctia intre 

– butelie (mobila)

– rezervor in forma de butelie. AICI este confuzia, am inteles si sunt TOTAL de acord cu raspunsul primit cand discutam de BUTELIE mobila


NU SUNT DE ACORD cu raspunsul primit cand discutam de REZERVOR DE LPG in forma de BUTELIE –  corect exprimat – REZERVOR FIX de GPL. 


3. Deci din punct de vedere practic,  rezervorul fix de gpl in forma de BUTELIE este instalat “FIX”, atunci care este diferenta intre un rezervor GPL auto si un rezervor GPL rulota sau autorulota? 

Am avut curiozitatea sa analizez conditiile tehnice necesare pentru autorizarea unui rezervor GPL de catre RAR – alimentare cu GPL autoturism si surpriza mare consta in faptul ca TOATE aspectele privind instalarea – link catre RAR – prescriptii tehnice autorizare rezervor GPL


4.  Nu sunt expert in “recipiente sub tensiune” dar am gasit faptul ca buteliile ALUGAS (detin aceasta marca de butelie din aluminiu) se fabrica dupa standardul EN13110. 

ALUGAS sunt certificate conform cu Directiva 2010/35 / EU. Rezervoarele GPL in forma de butelie din autoturisme trebuie sa indeplineasca cerintele  ECE R 67.01, Part I, Appendix 10

Sa vedem informatiile prezentate de catre producatorul buteliilor ALUGAS – Link catre producatorul ALUGAS

– producatorul prezinta BUTELII DIN ALUMINIU

– si rezervoare GPL sub forma de butelie pentru rulote si autorole

Sa inteleg ca producatorul european de butelii ALUGAS nu stie ca nu este voie ca rezervoarele de GPL sub forma de butelie sa fie incarcate la o statie de alimentare cu GPL auto? 


5. Producatorul ALUGAS prezinta pe site-ul lor oficial harta cu “FILLING STATION FOR GAS CILINDERS” in traducere – statiile de incarcare BUTELII 

Repet – incarcarea/schimbarea buteliilor link catre harta producator ALUGAS


6. Sistemul de alimentare fix al unui rezervor de LPG in forma de butelie contine mai multe elemente.

Daca aceste elemente nu sunt recunoscute ca fiind parte din sistemul de alimentare fix de ce se fabrica si se comercializeaza? 

Subiectul acestei postari se limiteaza la clarificarea diferentei intre REZERVOR DE LPG si butelie de LPG, nu discut sau prezint cine are voie legal sa monteze un asemenea sistem si ce conditii tehnice trebuie sa indeplineasca in momentul montajului.

Singura DIFERENTA intre montajul clasic al BUTELIEI si montajul FIX al REZERVORULUI de GPL in forma de BUTELIE consta in suportii de prindere cu colier ce NU PERMIT rotirea REZERVORULUI, o conditie esentiala in aprobarea de catre RAR (daca este cazul …). Aceste detalii tehnice se gasesc pe site-ul RAR in linkul de mai sus pentru cine este interesat.

Cu alte cuvinte, cele 2 chingi clasice de blocaj a BUTELIE de la rulota trebuie inlocuite cu suporti special aprobati care sa reziste la anumite forte de impact si sa nu permite rotirea REZERVORULUI de GPL

20191012_134126.jpg


Poze si text credit Gabriel Vasilache

Harta interactiva incearca sa ofere informatii utile pentru posesorii de auto-rulote si corturi dorind sa depasim 300 locatii campinguri, reparatii, inchirieri, magazine, ITP, service, parcuri si dealeri de auto-rulote, butelii Propan si GPL din Romania.

Apasa aici ca sa te inscrii in grupul Vacante cu Auto – Rulota


Modul de functionare interactiv este prezentat la subsolul hartii.


In casuta din subsolul hartii puteti sa scrieti ceea ce va intereseaza dupa urmatorul cod:


Camping – locatiile de campare

Park – parcuri de distractii cu posibilitati de campare

Pensiuni – prezinta doar pensiune care ofera locuri de campare

Magazin – prezinta doar magazinele de specialitate

Inchirieri – prezinta doar companiile care inchirieaza RV-uri

Butelii Propan – prezinta statiile OMV ce ofera aceste servicii

Casute – locatii care ofera spre inchiriere casute

Parcare – locuri de parcare pe termen lung rulote si autorulote

Service – prezinta service-urile dedicate rulotismului

Parc – parcuri de rulote

Dealer – Vanzatori de rulote si autorulote noi

Club – cluburi de rulotism & turism

Asociatie – asociatii de rulotism & turism


Apasand pe locatia care va intereseaza, automat veti fi directionati catre pagina de website a respectivii entitati.

Pentru inscrieri, stergeti sau modificari (harta+top) rog sa ma contactati la contact@auto-rulota.ro

Pentru inscrieri este obligatoriu sa prezentati  o adresa de website sau pagina de facebook de unde sa rezulte locatia entitatii pe care doriti sa o promovati.

Inscrierea este gratis, fara a solicita beneficii, nu expira!


In cadrul grupului  Vacante cu Auto – Rulota

 – prezentam locatii de campare

– aducem Europa mai aproape de tine

– gasesti idei de distractie in vacanta

– discutam despre probleme specifice ale rulotismului

– prezentam situatii atipice cu care ne-am intalnit in timpul vacantelor cu auto-rulota

– oferim informatii cu privire la infrastructura existenta in Europa privind rulotismul

– impartasim sfaturi privind mentenanta si micile reparatii

– idei culinare fac parte din viata de rulotist

– prezentam solutii tehnice pentru probleme specifice

– mai si glumim


De ce ar trebui să postati mereu recenziile despre locurile de campare?

Dacă dețineți o rulota sau autorulota, este posibil să fi petrecut perioade de timp in mai multe locatii de campare.

Indiferent de numărul de locatii de parcare pe care ați avut șansa să le treceti pragul, aveți cu siguranță o părere despre fiecare locatie/camping în care ati fost.


Poate că in anumite locatii de campare ati avut surpriza placuta sa gasiti facilitati noi care nu au fost mentionate pe pagina de website oficiala al acelui loc de campare sau anumite spatii au fost renovate.

Pe de alta parte, stim ca multe website -uri uita sa mai actualizeze pozele, cele initiale de acum 10 sau 20 de ani de cand s-a deschis locatia de campare nu mai sunt de actualitate iar sederea a fost un esec din punct de vedere al confortului (o baie murdară și locuri pline de gunoi, lăsându-vă senzația de dezgust).

Desigur, cea mai probabilă realitate este că un loc de campare se încadrează undeva între cele două, având atât argumente pro, cât și contra.

Acum, nu trebuie sa se argumenteze faptul că postarea unei recenzii necesită un pic de timp, ceea ce majoritatea dintre noi nu avem prea mult.

Acest lucru trebuie apreciat, multi vizitatori totusi si-au alocat deja timpul pretios pentru a scrie o recenzie, care a fost sau nu citita de dvs inaintea deciziei de a va petrece timpul acolo.

Aceasta atitudine ajută comunitatea rulotistilor în ansamblu, iar unele cazuri ar putea chiar să vă ajute personal în viitor.


Ajutați locurile de campare să se îmbunătățească

Motivul numărul unu pentru a lăsa recenzii despre locatiile de campare după fiecare sejur în camping este de a ajuta locatiile la care ati mers să cunoasca plusurile și ce trebuie îmbunătățit.

Trebuie sa stiti ca proprietarii campingurilor sau managerii nu au fost mereu “rulotisti” inaintea deschiderii acestor locuri de campare, asa ca uneori poate fi greu pentru proprietar să privească spatiul de campare din punctul de vedere al rulotistului.

Alteori, s-ar putea să nu fie complet conștienți de o ceea ce se intampla dupa lasarea intunericului, când managerul și personalul nu sunt prezenti si activi.

Există chiar și unele cazuri în care un manager sau un membru al personalului ar putea fi conștient de o problemă, dar nu știu cât de mult afectează șederea unui rulotist.

În toate aceste cazuri, luarea la cunostinta a problemelor și inconvenientele prezentate de dvs. îi va ajuta pe proprietarii, managerii și personalul spatiilor de cazare să îmbunătățească situatia.

De asemenea, daca le prezentati ceea ce vă place, astfel încât să poată face mai multe dintre aceste tipuri de lucruri și să se mențină în cele mai bune facilități.

Nu numai că acest lucru îmbunătățește calitatea unei locatii de campare dar va atrage atentia si concurentei, care va incepe sa simta cum numarul de rulotisti la locatia lor este constant sau scade versus alta locatie care atrage tot mai multi rulotisti.


Îndreptați alți rulotisti în direcția corectă

Dacă faceți planificarea călătoriei cu rulota sau autorulota, este probabil să fi citit recenzii care să vă ajute să vă planificați.

De ce nu ai face asta?

Recenziile locatiilor de campare oferă informații privilegiate despre campinguri din punctul de vedere al rulotistului.

Acestea vă permit să intrați în detaliile mai putin placute a unei locatii de campare inainte de a vizita locatia și vă permit să vă entuziasmați de micile avantaje minunate care nu pot fi publicitate pe site-ul locatiei de campare.

Citirea de catre dvs a recenziilor inainte de a pleca in calatorie ar trebui să vă motiveze să vă împărtășiți propria experiență, pentru a-i ajuta pe viitori rulotisti sa isi gaseasca locatii mai bune.

Pe de altă parte, știind că un alt rulotist a fost incantat intr-o numita locatie de campare, poate ajuta alti rulotisti să se simtă încrezători atunci când îl aleg.


Folosiți pentru referințe viitoare

Un avantaj total neașteptat de a lăsa recenzii despre fiecare camping pe care îl vizitați vreodată este posibilitatea de a vă uita înapoi la propriile recenzii.

De ce ai vrea să faci asta?

Pentru a vă aminti cum v-ați simțit despre anumita locatie de campare și pentru a decide dacă doriți sau nu să vă întoarceți.

Acest lucru ar putea părea o prostie în acest moment, dar pe măsură ce vizitați tot mai multe locatii de campare de-a lungul anilor, poate deveni destul de dificil să vă amintiți acele mici detalii care ar putea face sau rupe o călătorie sau poate recitind comentariile actualizate, se observa o imbunatatire a situatiei de acum cativa ani.


“Mulțumesc” celor mai bune locatii de campare

O revizuire bună a locatiilor de campare este una dintre cele mai bune modalități de a mulțumi unui proprietar care are grija de afacerea lui si de turistii care ii trec pragul.

Citirea recenziilor bune nu numai că îi face pe manageri și personal să se simtă bine în legătură cu munca lor, dar, așa cum am subliniat mai devreme, aceste recenzii bune îi ajută să știe ce fac bine și ce lucruri trebuie cu siguranță să continue.

Pe lângă toate acestea, recenziile bune ale locatiilor de campare ajută la cresterea cifrei de afaceri ale campingului respectiv. Recenziile sunt excelente pentru proprietarii care au investit timp si bani si care isi respecta clientii, deoarece le va aduce mai multi turisti in viitor.

Indiferent dacă lăsați o recenzie pozitivă sau una negativă, atâta timp cât este detaliată și onestă, veți ajuta locatia de campare, alți rulotisti și voi înșivă să aveți o experiență in camping mai bună.

Evalueaza
[5 voturi / scor: 5]

2 thoughts on “Petitie catre ISCIR rezervor si butelie GPL rulota si autorulota

  1. buna ziua, ati rezolvat ceva legat de petitie? Suntem o firma din Brasov specializata in conversii vehicule in campere si avem aceleasi probleme legate de cadrul legal. Putem sa discutam?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *