Cat tine o butelie de rulota iarna


Nu este necesar in a citi toate explicatiile tehnice din cadrul acestui post, va recomand sa studiati produsul TRUMA EisEX, un incalzitor al regulatorului de butelie de la rulota care are 2 forme distincte: 

– tip creion care se utilizeaza in combinatia cu TRUMA DuoConfort sau SecuMotion

– tip radiator cu arc, pentru regulator normal, contactul termic fiind aigurat de o rezistenta electrica prinsa cu arc de regulator

– ambele au alimentarea direct la 12V sau prin transformator

– are termostat si porneste automat la 4 grade. 


Gazul natural – gazul metan din instalatia de alimentare a apartamentelor:

Rulotele si autorulotele au proiectate instalatiile de gaz pentru a fi utilizate cu propan sau butan.

Nu exista in literatura de specialitate gaz metan!

Postez informatii privind diametrul diuzelor aragazului in cazul in care folositi gaz metan si in cazul in care folositi LPG.

– duza gaz metan – ochiul mic 1.10,/1.15 

– duze  GPL / Propan-Butan  0.5/0.6    


Postez ca referinta puterea calorica a celor 2 gaze. 

Gazul metan se va consuma mai repede decat LPG, necesitand o cantitate mai mare pentru a realiza aceasi cantitate de caldura. 

– gaz metan = 38.7 Mj/m3

– GPL = 93.2 Mj/m3

Postez ca referinta raportul aer / gaz necesar si veti intelege ca pentru a arde LPG-ul la aragaz, acesta va consuma mai mult oxigen decat gazul metan.

Intru-un spatiu mic, cum este rulota, este indicat sa se mentina un geam deschis, pentru alimentarea cu oxigen a spatiului, deoarece se utilizeaza de 2.5 ori mai mult oxigen. 

– raport aer – gaz metan = 10/1

– raport aer – LPG = 25/1 

LPG este mai greu decat aerul, se va aseza spre podea, acesta este motivul pentru fixarea alarmei in partea de jos a rulotei.


Au mai ramas in discutie doar Propanul si Butanul.

Va prezint experimentul privind puterea calorica a celor 2 gaze propuse.  

Propanul îngheata la -42 C iar butanul ingheata la -0,4 °C 

Ce este LPG -ul ?

Un amestec de propan si butan vandut la statiile de alimentare cu un procent de amestec diferit in functie de anotimpuri, iarna procentul de propan fiind mult mai mare. 


De ce ingheata regulatorul de gaz si de ce avem nevoie de TRUMA EisEX

In primul rand haideti sa intelegem ce este OPD – over fill protecion device si apoi sa intelegem legatura intre inghet si aceasta valva

Aceasta valva permite incarcarea buteliei doar pana la 80% din capacitate, restul fiind evacuat pe retur. 

Verificati daca aveti stantate literele “OPD” pe corpul rubinetului butelie!  

In timpul utilizarii normale sau in perioada mai rece, regulatorul buteliei incarcate cu LPG cu procent mare de Propan poate sa inghete, fiind accentuata grosimea stratului de gheata de umiditatea atmsferica.

Fierberea gazului din interiorul buteliei are loc prin absortia temperaturii de la suprafata peretilor buteliei.

Trecerea gazului prin regulator inseamna in corpul acestuia ca avem 2 presiuni diferite, in butelie presiune mare iar spre conducte presiunea constanta.  

Odata ce propanul (GPL) trece prin regulator, acesta se extinde, rezultând temperaturi foarte scazute ale vaporilor de gaze.

Acest lucru determina ca regulatorul sa atinga  temperaturi extrem de scazute, deoarece vaporii de gaz trec rece prin el.

În functie de umiditatea aerului înconjurator si de viteza cu care este utilizat gazul, se va forma condens sau chiar gheata pe regulator.

Daca perioada de inghet este lunga, se poate optura curgerea prin regulator.

Cu cât este mai rapida utilizarea gazului, cu atât mai rece va fi regulatorul.

Legatura intre OPD 80% si inghet consta in faptul ca o butelie plina ochi cu propan/LPG va avea sanse foarte mari sa formeze gheata pe corpul valvei si poate optura trecerea gazului catre regulator.

Sance mici dar in literatura de specialitate se mentioneaza si aceasta posibilitate. 

Ce face acest TRUMA EisEX? – mentine regulatorul la o temperatura minima. 

Exista o legatura intre patura cu care invelim butelia si gheata de la regulator ?

Raspuns: NU categoric 

Patura se foloseste pentru a mentine o temperatura a buteliei cat mai ridicata, evitand astfel scaderea presiunii din butelie.

Chiar daca vom avea regulatorul incalzit, nu va mai “curge” gaz datorita faptului ca nu se mai “topeste lichidul”

Daca afara sunt minus 15 grade, temperatura gazului poate sa ajunga la minus 30 grade. 


De ce NU utilizam MANOMETRE de verificare nivel GAZ din butelie

Manometrele nu funcționează pentru GPL

În cazul recipientelor cu gaz comprimat, cum ar fi rezervoarele de scufundare, presiunea scade odată cu utilizarea gazului comprimat, astfel încât un indicator de presiune va indica nivelul gazului rămas. 

Cu toate acestea, GPL nu este gaz comprimat, este gaz lichefiat.  

Presiunea vaporilor variază în funcție de temperatură, dar nu și de nivelul de gaz din butelie.  

Deoarece GPL este un gaz lichefiat, presiunea de vapori din interiorul cilindrului va rămâne aceeași de la umplere până la ultimul lichid GPL lichid la aceasi temperatura.  

Deci, dacă încercați să determinați nivelul de GPL rămas, manometrele nu funcționează. 

Doresc sa va prezint cel mai ieftin, usor si util mod de a verifica cantitatea de gaz ramasa in butelie.

Utilizați o cană de apă caldă de la robinet din casa dvs si nu apa fiarta de la rubinet la temperatura de fierbere!

Turnați cu apă fierbinte apa de-a lungul unei părți a buteliei de gaz.

 Este posibil să apară o linie de condens care indică nivelul gazului.


Dacă nu:

Așteptați câteva secunde și apoi rulați mâna pe aceeași parte a sticlei de gaz, unde ați turnat apa.

Ar trebui să simțiți o schimbare a temperaturii la nivelul gazului.

Dacă nu simțiți nici o diferență, sticla de gaz ar putea fi goală.


Pentru exemplificarea consumului de gaz in timpul iernii necesar incalzirii rulotei, am ales modelul cel mai cunoscut si utilizat – TRUMA S3002, cu specificatiile tehnice mentionate direct in fotografie. 

Rulotele sunt clasificate din punct de vedere al eficientii in 3 categorii, denumite generit Grade. Avem modelele foarte vechi gradul I, modele chiar pana in anul 2008 (mai ales modelele englezesti) gradul II si cele moderne gradul III. 

Eficiența termică gradul II

Măsurarea cerinței de putere necesară pentru menținerea temperaturii interne la +20 grade timp de două ore cu o temperatură exterioară de 0 grade Celsius.

Eficiența termică gradul III

Măsurarea cerinței de putere necesară pentru menținerea temperaturii interne la +20 grade timp de două ore cu o temperatură exterioară de -15 grade Celsius.

Necesarul de gaz se calculeaza prin împartirea consumului de energie la multiplul dintre area zonei interne si diferenta de temperatura.

Valoarea maxima admisa U este de 1,2 W / m2K.

Exemplul – o rulota cu latimea exterioara de 2.3m (interior 2.2) si lungime corp rulota 4.5m (interior 4.4m), inaltime interior 2.3 are o suprafata radianta de 19.36 + 20.24 = 39.5 mp. 

Utilizam soba TRUMA la 2 kW (maxima 3.4 kW) cu temperatura mediu ambiant = -15 grade. 

R = 2000/39.5/35= 1.44 > 1.2 deci trebuie sa scadem puterea sobei 

Utilizam soba TRUMA la 1.5 kW (maxim 3.4 kW)

R = 1500/39.5/35 = 1.08 <1.2 (daca detii o rulota gradul III de izolare, reglajul sobei la aproximativ 60% din puterea maxima ar fi suficient pentru incalzirea iarna.

Daca detii o rulota cu gradul II de izolare, atunci  la temperaturile mai mici de zero grade, trebuie sa cresti semnificativ puterea sobei).

Consumul teoretic aproximativ = 150-160 grame/ora 

Concluzieo butelie de 6 kg de propan (butelia standard mica) va rezista aproximativ 3 zile, datorita faptului ca in timpul zilei temperaturile exterioare vor creste. 

Nota personala:

Consumul real variaza datorita faptului ca usa de la rulota se va deschide/inchide, viteza vantului, daca este echipata cu cort de iarna sau procentele de amestec si sursa de achizitie a GPL-ului. 


Incalzire Electrica sau GAZ? diferenta = CONFORT

Am achizitionat produsul TRUMA ULTRAHEAT, incalzire electrica pentru sobele TRUMA, cu posibiliti de reglare a puterii la 500W, 1000W si 2000W. Combinatiile posibile sunt: incalzire 100% pe gaz sau 100% electrica sau mixta, alimentarea electrica fiind intrerupta in momentul in care senzorul de temperatura decupleaza sursa de caldura excedentara. 

Am petrecut o vacanta cu rulota cu temperaturi medii noapte de 1 grade si timp de 3 nopti s-au incercat toate combinatiile prezentate mai sus cu concluziile:

– Alimentarea pe gazsauna in rulota, umiditatea fiind atat de mare, condensul de pe geamurile de la rulota a fost atat de puternic incat strangeam dimineata apa cu tricoul de bumbac

– alimentarea mixta = temperatura exterioara 0+, decupla imediat alimentarea electrica si alimentarea cu gaz continua pana la reducerea temperaturii interioare sub nivelul prestabilit – acceptabil 

– alimentarea electrica = aer uscat, dimineata 1 litru de apa pentru fiecare membru al familiei din cauza dezhidratarii. Solutia – o farfurie intinsa plina cu apa lasata pe masa din rulota

Fotografie credit Gabriel Vasilache

Evalueaza
[9 voturi / scor: 4.6]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *