RCA rulota – Curtea de Justitie Europeana asigurare


Asigurarea obligatorie rulota RCA

Daca esti posesor de rulota, atunci aceste informatii iti sunt utile.

Daca detii asigurare RCA la rulota achizionata pe intreg anul atunci stai linistit, ASF vegheaza pentru tine

Daca NU detii asigurare RCA la rulota, aplicand clasicul principiu “platesc doar cand ma deplasez cu ea” si mai aplici si superstitia “nici atunci nu este nevoie, este valabila doar in parcare” iti dau o veste trista

Citeste articolul 58 (in limba romana) prin apasarea pe urmatorul link –  CJUE – C‑80/17 – Hotararea Curtii Europene


Extrag

1)      Articolul 3 – trebuie să fie interpretat în sensul că încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă pentru pagubele produse de un autovehicul este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este încă înmatriculat într‑un stat membru și este apt să circule, dar este imobilizat pe un teren privat ca urmare a simplei decizii a proprietarului său care nu mai intenționează să îl conducă.


2)      Articolul 1 – trebuie să fie interpretat în sensul că nu se opune unei legislații naționale care prevede că organismul menționat de această dispoziție are dreptul de a introduce o cerere de despăgubire atât împotriva persoanei sau a persoanelor responsabile de accident, cât și împotriva persoanei care era supusă obligației de a încheia o asigurare de răspundere civilă pentru pagubele produse de vehiculul care a provocat daunele reparate de acest organism, dar care nu a încheiat niciun contract în acest scop, chiar dacă această persoană nu ar fi responsabilă civilmente pentru accidentul în care s‑au produs aceste daune.”


Ca sa intelegi pericolul la care te expui inutil daca nu detii RCA la rulota, trebuie sa citesti prezentarea cazului descris in Hotararea Curtii de Justitie Europene C‑80/17 din anul 2018.

Se prezinta o situatie reala – despagubiri in valoare de 437.345,85 Euro.  Si care este legatura intre aceasta Hotarare si rulotisti?

Hotararea Curtii de Justitie Europene prezinta obligativitatea asigurarii RCA cand vehicolul este stationat pe un teren privat.

Tu, cel care citesti aceasta postare, daca ai rulota parcata in “privat” fara RCA iar niste “binevoitori” vor sa faca o gluma proasta, miscand aceasta rulota cu implicatii – accident atunci tu proprietar al rulotei trebuie sa iti asumi costurile impreuna cu “binevoitorii” daca vor fi gasiti… 

Daca crezi ca parcarea rulotei pe drumurile publice fara RCA te scuteste de probleme, iti subliniez faptul ca sunt “binevoitori” pentru o gluma proasta, lovind un autoturism parcat langa ea, prin miscarea rulotei sau alt accident, atunci tot tu proprietar al rulotei trebuie sa iti asumi costurile.

Daca aplici regula “mie nu mi se poate intampla asa ceva” atunci o vor aplica din nefericire baietii destepti care stiu sa faca bani speculand onestitatea altora prin transformarea in oportunitate.


Stai linistit, idei sunt destule … 

Daca incerci sa crezi ca aceasta Hotarare este doar pentru informarea ta si a mea, te inseli deoarece este o decizie iar decizia UE este un act legislativ direct aplicabil și obligatoriu pentru toți cei cărora li se adresează.

A aparut si ghidul ASF-ului cu explicatii ce poate fi descarcat aici Ghid RCA – ASF 2017 unde la pagina 6 apare informatia

“Proprietarul unui vehicul trebuie să deţină o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat”


Ca sa poti sa intelegi legislatia in Romania am constatat ca iti trebuie ore bune de studiu, experienta si practica deoarece legile se fac din “an in paste si se modifica cand isi mai aduc aminte unii sau la presiunea UE”.

Se pare ca guvernantii nu au avut inca timp sa amendeze legea romaneasca emisa acum 2 ani.

Dezvoltam rationamentul pe baza informatiilor din legea Asigurarilor emisa in anul 2017 in Romania in care se precizeaza la articolul 6 aliniatul (6) si (7) urmatoarele:


(6) Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligaţia depunerii plăcuţelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat.

Procedura suspendării şi a cazurilor de imobilizare se stabileşte prin reglementări comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, A.S.F. şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene


(7) Asiguratul are obligaţia ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligaţii este asimilată cu încălcarea obligaţiei de asigurare şi neîndeplinirea obligaţiei de a depune plăcuţele de înmatriculare şi se sancţionează contravenţional conform art. 37 alin. (9)


Daca nu ai obosit inca atunci poti sa citesti si norma ASF 20/2017 in care se precizeaza ARTICOLUL 16 – Cuplul tractor-remorcă/semiremorcă


(1) Asigurarea RCA a remorcilor/semiremorcilor are acoperire doar dacă acestea nu sunt ataşate unui vehicul tractor.


(2) În cazul în care evenimentul se produce în timp ce remorca sau semiremorca este ataşată vehiculului tractor, răspunderea aparţine vehiculului tractor.


(3) Asigurătorul RCA al vehiculului tractor despăgubeşte partea prejudiciată şi poate exercita dreptul de regres asupra asigurătorului RCA al remorcii/semiremorcii, în cazul în care dovedeşte că prejudiciul s-a produs ca urmare a unei defecţiuni tehnice a remorcii/semiremorcii, care nu putea fi observată de către conducătorul auto.


(4) În cazul în care evenimentul se produce în timp ce remorca/semiremorca este ataşată vehiculului tractor, despăgubirea este suportată, în funcţie de situaţiile mai jos prezentate, de către …. XXX cititi va rog textul direct din norma

ATENTIE LA NEATENTIE proprietarul vehiculului trăgător este intotdeauna si proprietarul remorcii ???

Sfatul meu

– nu inchiriati sau preluati o remorca de la un prieten fara asigurare obligatorie RCA

– citeste inca odata cu atentie textul din care rezulta ca remorca trebuie sa aiba RCA

– Asigurătorul RCA al vehiculului tractor despăgubeşte partea prejudiciată şi poate exercita dreptul de regres asupra asigurătorului RCA al remorcii/semiremorcii, în cazul în care dovedeşte că prejudiciul s-a produs ca urmare a unei defecţiuni tehnice a remorcii/semiremorcii, care nu putea fi observată de către conducătorul auto.


Am primit informatii de la un coleg rulotist M.M utile – Fondul de protectie a victimelor strazii

“In calitate de Organism de plată a despăgubirilor, FPVS este destinat plăţilor de despăgubiri pentru vătămări corporale sau decese, dacă autorul a rămas neidentificat, respectiv plăţilor de despăgubiri pentru avarierea ori distrugerea de bunuri şi vătămări corporale sau decese, dacă vehiculul, respectiv tramvaiul, a fost neasigurat”


Singura solutie este sa citesc restul din textul legii asigurarilor din 2017 si impreuna cu Hotararea Curtii de Justitie Europeana C-80/17 2018 am inteles ca acest GHID este un amalgam de legislatie romaneascu cu decizii Europene, deoarece legea ASIGURARIILOR a fost emisa in anul 2017 iar Hotararea Curtii de Justitie care este DECIZIE obligatorie a aparut in 2018.


Note importanta:

– in codul rutier nu exista diferenta intre RULOTA si REMORCA.

– rulotele sunt asimilate sub umbrela cuvantului “REMORCA”

– cine sustine in continuare ca nu este necesar RCA obligatoriu la rulota sa mearga la ghiseul inmatriculari auto si sa isi inmatriculeze rulota FARA a prezenta RCA valabil

– autoritatile nu verifica daca detii RCA la rulota in momentul stationarii in curte sau in garaj

– exista o diferenta de noanta al subiectului – “VERIFICARE si RASPUNDERE” in caz de accident. A nu fi verificat de autoritati nu inseamna ca nu vei suporta consecintele legii in caz de accident


Harta interactiva incearca sa ofere informatii utile pentru posesorii de auto-rulote si corturi dorind sa depasim 300 locatii campinguri, reparatii, inchirieri, magazine, ITP, service, parcuri si dealeri de auto-rulote, butelii Propan si GPL din Romania.


Modul de functionare interactiv este prezentat la subsolul hartii.


In casuta din subsolul hartii puteti sa scrieti ceea ce va intereseaza dupa urmatorul cod:


Camping – locatiile de campare

Park – parcuri de distractii cu posibilitati de campare

Pensiuni – prezinta doar pensiune care ofera locuri de campare

Magazin – prezinta doar magazinele de specialitate

Inchirieri – prezinta doar companiile care inchirieaza RV-uri

Butelii Propan – prezinta statiile OMV ce ofera aceste servicii

Casute – locatii care ofera spre inchiriere casute

Parcare – locuri de parcare pe termen lung rulote si autorulote

Service – prezinta service-urile dedicate rulotismului

Parc – parcuri de rulote

Dealer – Vanzatori de rulote si autorulote noi

Club – cluburi de rulotism & turism

Asociatie – asociatii de rulotism & turism


Apasa aici ca se te inscrii in grupul Vacante cu Auto – Rulota


Apasand pe locatia care va intereseaza, automat veti fi directionati catre pagina de website a respectivii entitati.

Pentru inscrieri, stergeti sau modificari (harta+top) rog sa ma contactati la [email protected]o

Pentru inscrieri este obligatoriu sa prezentati  o adresa de website sau pagina de facebook de unde sa rezulte locatia entitatii pe care doriti sa o promovati.

Inscrierea este gratis, fara a solicita beneficii, nu expira!


In cadrul grupului  Vacante cu Auto – Rulota

 – prezentam locatii de campare

– aducem Europa mai aproape de tine

– gasesti idei de distractie in vacanta

– discutam despre probleme specifice ale rulotismului

– prezentam situatii atipice cu care ne-am intalnit in timpul vacantelor cu auto-rulota

– oferim informatii cu privire la infrastructura existenta in Europa privind rulotismul

– impartasim sfaturi privind mentenanta si micile reparatii

– idei culinare fac parte din viata de rulotist

– prezentam solutii tehnice pentru probleme specifice

– mai si glumim


De ce ar trebui să postati mereu recenziile despre locurile de campare?

Dacă dețineți o rulota sau autorulota, este posibil să fi petrecut perioade de timp in mai multe locatii de campare.

Indiferent de numărul de locatii de parcare pe care ați avut șansa să le treceti pragul, aveți cu siguranță o părere despre fiecare locatie/camping în care ati fost.


Poate că in anumite locatii de campare ati avut surpriza placuta sa gasiti facilitati noi care nu au fost mentionate pe pagina de website oficiala al acelui loc de campare sau anumite spatii au fost renovate.

Pe de alta parte, stim ca multe website -uri uita sa mai actualizeze pozele, cele initiale de acum 10 sau 20 de ani de cand s-a deschis locatia de campare nu mai sunt de actualitate iar sederea a fost un esec din punct de vedere al confortului (o baie murdară și locuri pline de gunoi, lăsându-vă senzația de dezgust).

Desigur, cea mai probabilă realitate este că un loc de campare se încadrează undeva între cele două, având atât argumente pro, cât și contra.

Acum, nu trebuie sa se argumenteze faptul că postarea unei recenzii necesită un pic de timp, ceea ce majoritatea dintre noi nu avem prea mult.

Acest lucru trebuie apreciat, multi vizitatori totusi si-au alocat deja timpul pretios pentru a scrie o recenzie, care a fost sau nu citita de dvs inaintea deciziei de a va petrece timpul acolo.

Aceasta atitudine ajută comunitatea rulotistilor în ansamblu, iar unele cazuri ar putea chiar să vă ajute personal în viitor.


Ajutați locurile de campare să se îmbunătățească

Motivul numărul unu pentru a lăsa recenzii despre locatiile de campare după fiecare sejur în camping este de a ajuta locatiile la care ati mers să cunoasca plusurile și ce trebuie îmbunătățit.

Trebuie sa stiti ca proprietarii campingurilor sau managerii nu au fost mereu “rulotisti” inaintea deschiderii acestor locuri de campare, asa ca uneori poate fi greu pentru proprietar să privească spatiul de campare din punctul de vedere al rulotistului.

Alteori, s-ar putea să nu fie complet conștienți de o ceea ce se intampla dupa lasarea intunericului, când managerul și personalul nu sunt prezenti si activi.

Există chiar și unele cazuri în care un manager sau un membru al personalului ar putea fi conștient de o problemă, dar nu știu cât de mult afectează șederea unui rulotist.

În toate aceste cazuri, luarea la cunostinta a problemelor și inconvenientele prezentate de dvs. îi va ajuta pe proprietarii, managerii și personalul spatiilor de cazare să îmbunătățească situatia.

De asemenea, daca le prezentati ceea ce vă place, astfel încât să poată face mai multe dintre aceste tipuri de lucruri și să se mențină în cele mai bune facilități.

Nu numai că acest lucru îmbunătățește calitatea unei locatii de campare dar va atrage atentia si concurentei, care va incepe sa simta cum numarul de rulotisti la locatia lor este constant sau scade versus alta locatie care atrage tot mai multi rulotisti.


Îndreptați alți rulotisti în direcția corectă

Dacă faceți planificarea călătoriei cu rulota sau autorulota, este probabil să fi citit recenzii care să vă ajute să vă planificați.

De ce nu ai face asta?

Recenziile locatiilor de campare oferă informații privilegiate despre campinguri din punctul de vedere al rulotistului.

Acestea vă permit să intrați în detaliile mai putin placute a unei locatii de campare inainte de a vizita locatia și vă permit să vă entuziasmați de micile avantaje minunate care nu pot fi publicitate pe site-ul locatiei de campare.

Citirea de catre dvs a recenziilor inainte de a pleca in calatorie ar trebui să vă motiveze să vă împărtășiți propria experiență, pentru a-i ajuta pe viitori rulotisti sa isi gaseasca locatii mai bune.

Pe de altă parte, știind că un alt rulotist a fost incantat intr-o numita locatie de campare, poate ajuta alti rulotisti să se simtă încrezători atunci când îl aleg.


Folosiți pentru referințe viitoare

Un avantaj total neașteptat de a lăsa recenzii despre fiecare camping pe care îl vizitați vreodată este posibilitatea de a vă uita înapoi la propriile recenzii.

De ce ai vrea să faci asta?

Pentru a vă aminti cum v-ați simțit despre anumita locatie de campare și pentru a decide dacă doriți sau nu să vă întoarceți.

Acest lucru ar putea părea o prostie în acest moment, dar pe măsură ce vizitați tot mai multe locatii de campare de-a lungul anilor, poate deveni destul de dificil să vă amintiți acele mici detalii care ar putea face sau rupe o călătorie sau poate recitind comentariile actualizate, se observa o imbunatatire a situatiei de acum cativa ani.


“Mulțumesc” celor mai bune locatii de campare

O revizuire bună a locatiilor de campare este una dintre cele mai bune modalități de a mulțumi unui proprietar care are grija de afacerea lui si de turistii care ii trec pragul.

Citirea recenziilor bune nu numai că îi face pe manageri și personal să se simtă bine în legătură cu munca lor, dar, așa cum am subliniat mai devreme, aceste recenzii bune îi ajută să știe ce fac bine și ce lucruri trebuie cu siguranță să continue.

Pe lângă toate acestea, recenziile bune ale locatiilor de campare ajută la cresterea cifrei de afaceri ale campingului respectiv. Recenziile sunt excelente pentru proprietarii care au investit timp si bani si care isi respecta clientii, deoarece le va aduce mai multi turisti in viitor.

Indiferent dacă lăsați o recenzie pozitivă sau una negativă, atâta timp cât este detaliată și onestă, veți ajuta locatia de campare, alți rulotisti și voi înșivă să aveți o experiență in camping mai bună.

Poza credit – Photo by Nick Deinum on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *