Greseli panoul solar montaj plafon rulota autorulota


Incep cu concluziile inainte de toate, pentru cei grabiti si care nu au timp sa citeasca toate explicatiile:

– sa nu lipesti nicioadata panoul solar clasic pe tavanul rulotei sau al autorulotei (pentru panoul flexibil din imagine eu am testat si cresterea de temperaturii plafonului in interior a fost de 4 grade numai in zona panoului)

– daca faci acest lucru, atunci ti-ai montat singur un CALORIFER pe tavanul rulotei care functioneaza la eficienta maxima cand este vara!

– lipsa ventilatiei inseamna randament scazut al panoului dar si disconfort in interiorul rulotei, zona acoperita de panou poate sa aiba o temperatura cu 20 – 30 de grade suplimentara fata de restul tavanului

– zona supusa unei surse de caldura in mod constant pe termen lung inseamna degradarea izolatiei si a tavanului in zona in care ai lipit panoul solar

– daca deja l-ai lipit, iti sugerez sa -l acoperi in timpul in care nu ai nevoie de incarcarea panoului, protejand astfel tavanul

– trebuie sa utilizezi suporti de sprijin cat mai inalti, cu cat spatiul intre panoul solar si tavan este mai mare, cu atat permite racirea panoului


Majoritatea persoanele incearca sa achizitioneze panouri solare cat mai ieftine, este o atitudine normala la salariile indecente din Romania, dar aceste achizitii ieftine uneori genereaza uneori probleme suplimentare, in primul rand datorita reducerii puterii panourilor cu cresterea temperaturii lor.

Panourile sunt testate in conditii de laborator temperatura de 25 de grade.


Este indicat sa se citeasca pe spatele panoului sau in specificatiile tehnice coeficientul “Max Power Temperature Coefficient”.

O marime utila este 0.4% pentru 1°C.


Va prezint experimentul efectuat de subsemnatul

Am inregistrat temperatura suprafetei panoului solar cand temperatura mediului ambiant este de 16.5 de grade Celsius.

Temperatura pe suprafata exterioara a panoului indicata de aparat era de 45 de grade Celsius in timpul functionarii.

Pierderea de putere 

(45°C – 16.5°C) x 0.4% x=  28.5°C x 0.4% = 11.4%


Daca discutam de malul marii negre, in mijlocul verii atunci deja mai adaugam la pierderea de putere, avand in vedere ca temperatura mediului ambiant in care se face schimbul de caldura este in jur de 40 de grade Celsius.

Se poate sa ajungi la o pierdere de 15-20% din puterea instalata. Ideal ar fi achizitia de panouri cu acest coeficient cat mai mic.

Acum cred ca intelegeti motivul pentru care panourile solare se monteaza pe surporti ce se gasesc in magazinele de specialitate.

Cazul ideal pentru productia de energie a unui panou solar inseamna iarna cu zile insorite, cand teoretic au randament maxim.


Cele 2 filme de mai jos prezinta temperatura inregistrata la suprafata exterioara (fata si spate) a celor 4 panouri directionate catre soare. Diferenta intre temperatura ambianta si temperatura de lucru a panoului solar este foarte mare. 


In filmul de ma jos se observa ca media temperaturii suprafetei panourilor este de 40 de grade.


Daca la 16.5 grade temperatura exterioara a mediului ambiant, panoul inregistreaza 48 grade, atunci cand temperatura exterioara va ajunge la 35 sau 40 de grade, atunci pe suprafata interioara a panoului, temperatura la suprafata panoului poate sa ajunga la 80 de grade.

In filmul de mai jos am facut verificarea temperaturii pe spatele panoului

– temperatura medie 48 grade

– in anumite puncte 49 de grade 


Totusi studiile de specialitate au demonstrat ca in medie, panourile produc in timpul iernii aproximativ 20% din energia ce poate fi produsa in timpul verii de catre acelasi panou solar.

Asadar ce facem iarna in regim de offcamping? Trebuie sa achizitionam pentru vara 1 panou de 250 de watt si iarna inca 4 panouri suplimentare?

Unde ajungem cu greutatea celor 5 panouri ?

Sunt multe aspecte cunoscute ale panourilor solar, in interiorul acestei postari doresc sa va prezint detalii mai putin “circulate” in domeniul rulotistic.

Incep cu concluzia – nu achizitionez panouri solare second hand vechi, exista doar un castig teoretic, practic voi pierde bani, in majoritatea cazurilor. 

Panourile vechi inseamna eficienta scazuta, la care de adauga scaderea puterii in timp, indicand o pierdere de peste 25% a panourilor mai vechi de 10 ani. 


1. Sa intelegem ce inseamna “GARANTIA PANOURILOR SOLARE”

Cititi cu atentie informatiile stantate/lipite pe panourile solare inainte de a lua decizia achizitiei lor, deoarece un sistem performant de 300-400W poate ajunge la 2,000 euro, o suma destul de ridicata pentru rulotistii romani.

La prima vedere, raspunsul logic ar fi, nu ne intereseaza caci oricum vindem rulotele dupa cativa ani. Da, poti vinde rulota, dar poti pastra sistemul solar daca este performant. 

Garantia unui panou solar are 2 aspecte importante

– garantia privind puterea generata intr-o anumita perioada de timp (garantia performantei)

– garantia privind produsul (garantia mecanica) 


Diferenta consta in faptul ca garantia mecanica a producatorului acopera defectele de material/manopera in perioada fabricarii panoului iar garantia performantei se refera la reducerea de putere intr-o alta perioada de timp, efect care apare la toate panourile solare. 

Cele 2 perioada de garantie pot fi identice, dar in majoritatea cazurilor, sunt diferite, garantia mecanica fiind mult mai mica decat garantia (performanta panourilor) 

Defecte ce apar in mod constant si sunt acoperite de garantia producatorului (garantia mecanica)

– fisuri ale celulelor 

– defecte ale diodelor

– laminarea inferioara/superioară defectă

– vidarea deficitara 

– zgârieturi pe suprafață exterioara

– conexiuni mecanice slabe între celule 


Defecte ce nu sunt 100% acoperite de catre producator in perioada de garantie (mecanica)

– umiditate

– ciclurile termice

– expunerea la soare

– defecte mecanice, ca exemplu slabirea panoului din suport, vibratii mecanice.


2. Degradarea panourilor solare in timp 

In literatura de specialitate, se discuta de panourile vechi produse in perioada ’80 – 90 si panourile cu tehnologie noua, dupa 2000. Majoritatea producatorilor indica in specificatiile tehnice durata de viata estimata a panoului si procentul de deteriorare. 

O rata de maxim 1% anuala de deterioare, este o rata universal acceptata in sistemele de generare a energiei electrice prin intermediul panourilor solare, in interiorul proiectelor specifice, sursa/ produsul este inspectat inaintea livrarii.

Daca panourile sunt “made pe vapor, in drum catre livrare”atunci procentul de 1% va suferi o crestere substantiala, in functie de “marimea valurilor prin care navigheaza vaporul”

– panou vechi de 10 ani va mai pytea genera aproximativ 90%, adica 90W

– panou vechi de 20 ani va mai putea genera aproximativ 80%, adica 80W 

Nu exista date suficiente pentru a putea prezenta tabelor o comparatie intre garantia mecanica oferita de catre producatori pentru panourile flexibile si panourile standard, dar in majoritatea cazurilor, garantia panourilor flexibile se limiteaza la 1 an de zile. 

In video de mai jos, se poate vedea diferenta tehnica intre un panou executat de firma SUNSOLAR, cel mai mare producator de celule pentru panourile solare, atentie am mentionat producator de celule, ele fiind vandute catre diferiti alti producatori de panouri sunt diferite forme, capacitati. 

Este de inteles retinerea producatorilor de a oferi o perioada lunga de garantie mecanica ….. la aceste panouri. 


3. Eficienta panourilor solare

Cel mai bun producator de celule pentru panourile solare cunoscut este SUNPOWER, celule dansilor ajungand la o performanta de 22%.

Panourile vechi au performante de 10-14%, ceea ce concluzioneaza faptul ca, 2 panouri vechi pot genera cat un  panou cu tehnologie moderna. Acest indicator al performantei trebuie avut in vedere cand achizitionati panourile solare. 

Sa intelegem coeficientul de eficienta plecand de la exemplul 1 panou solar cu dimensiuni 1m x 1m  = 1mp. STANDARD TEST CONDITIONS inseamna generarea unei puteri de 1000 w/ 1metru patrat, la o temperatura de 25 de grade. 

Coeficientul de eficienta – 2 exemple, indica faptul ca aceasi suprafata poate genera diferite puteri

– 12% – inseamna ca va produce 120 W

– 22% – inseamna ca va produce 220 W

Sa privim harta solara a Romaniei, se pot identifica zonele cu radiatie solara mai mica cu 20% decat sudul tarii, deci influenta zonei in care utilizam panourile este semnificativa –   Link catre harta solara ,  concluzionand ca panouri solare cu eficienta similara produc diferite energii, in functie de locatia lor. 


4. Pierderea de putere ale panourilor solare versus temperatura exterioara  

Majoritatea persoanele incearca sa achizitioneze panouri solare cat mai ieftine, este o atitudine normala la salariile indecente din Romania, dar aceste achizitii ieftine uneori genereaza probleme suplimentare, in primul rand datorita reducerii puterii panourilor cu cresterea temperaturii lor. Panourile sunt testate in conditii de laborator temperatura de 25 de grade. 

Este indicat sa se citeasca pe spatele panoului sau in specificatiile tehnice coeficientul “Max Power Temperature Coefficient”. O marime utila este  0.4% pentru 1 °C.

Daca discutam de malul marii in Romania deja mai adaugam ceva la pierderea de putere, avand in vedere ca temperatura mediului ambiant in care se face schimbul de caldura panou aer este mai mare, pe la 40 de grade in aer putem sa ajungem la o pierdere de 15-20% din puterea instalata. Ideal ar fi achizitia de panouri cu acest coeficient cat mai mic. 

Acum intelegem motivul pentru care panourile solare se monteaza pe surporti, suporti ce se gasesc in magazinele de specialitate. 

Am prezentat mai sus faptul ca, cresterea temperaturii exterioare dauneaza productiei de energie, cazul ideal ar fi iarna cu zile insorite, cand teoretic au randament maxim.

Totusi studiile de specialitate au demonstrat ca in medie, panourile produc in timpul iernii aproximativ 20% din energia produsa in timpul verii.

Asadar ce facem iarna la schi in regim de offcamping? 

Trebuie sa achizitionam pentru vara 1 panou de 250 de watt si iarna inca 4 panouri suplimentare? Unde ajungem cu greutatea celor 5 panouri ?  


5. Performanta sistemelor fotovoltaice

Performanta unui sistem inseamna sa luam in considerare toate pierderile acelui sistem, pierderi care tin de conditiile meteo dar si pierderi interne. 

Formula de calcul al sistemului fotovoltaic:  E = A x E x H x CP

E = Energia (kWh)

A = Suprafata totala a panoului (m2)

E = eficienta (%)

H = media anuala a radiatiei solare 

CP = coeficientul de pierdere 

Au mai ramas de prezentat informatii privind CP ( in media 0.85 – coeficientul de pierdere al sistemului care se formeaza din pierderile partiale ale componentelor:

– invertorul intre (4% to 10 %), nu se aplica daca consumatorii sunt alimentati la 12V

– temperatura intre (5% to 20%)

– cablajul pentru alimentarea la 12V intre (1 to 3 %)

Concluzia finala – un sistem vechi stadard mai vechi de 10 ani nu va genera mai mult de 70% din puterea instalata. 


Credit text si fotografii Gabriel Vasilache

Harta interactiva incearca sa ofere informatii utile pentru posesorii de auto-rulote si corturi dorind sa depasim 300 locatii campinguri, reparatii, inchirieri, magazine, ITP, service, parcuri si dealeri de auto-rulote, butelii Propan si GPL din Romania.

Apasa aici ca sa te inscrii in grupul Vacante cu Auto – Rulota


Modul de functionare interactiv este prezentat la subsolul hartii.


In casuta din subsolul hartii puteti sa scrieti ceea ce va intereseaza dupa urmatorul cod:


Camping – locatiile de campare

Park – parcuri de distractii cu posibilitati de campare

Pensiuni – prezinta doar pensiune care ofera locuri de campare

Magazin – prezinta doar magazinele de specialitate

Inchirieri – prezinta doar companiile care inchirieaza RV-uri

Butelii Propan – prezinta statiile OMV ce ofera aceste servicii

Casute – locatii care ofera spre inchiriere casute

Parcare – locuri de parcare pe termen lung rulote si autorulote

Service – prezinta service-urile dedicate rulotismului

Parc – parcuri de rulote

Dealer – Vanzatori de rulote si autorulote noi

Club – cluburi de rulotism & turism

Asociatie – asociatii de rulotism & turism


Apasand pe locatia care va intereseaza, automat veti fi directionati catre pagina de website a respectivii entitati.

Pentru inscrieri, stergeti sau modificari (harta+top) rog sa ma contactati la contact@auto-rulota.ro

Pentru inscrieri este obligatoriu sa prezentati  o adresa de website sau pagina de facebook de unde sa rezulte locatia entitatii pe care doriti sa o promovati.

Inscrierea este gratis, fara a solicita beneficii, nu expira!


In cadrul grupului  Vacante cu Auto – Rulota

 – prezentam locatii de campare

– aducem Europa mai aproape de tine

– gasesti idei de distractie in vacanta

– discutam despre probleme specifice ale rulotismului

– prezentam situatii atipice cu care ne-am intalnit in timpul vacantelor cu auto-rulota

– oferim informatii cu privire la infrastructura existenta in Europa privind rulotismul

– impartasim sfaturi privind mentenanta si micile reparatii

– idei culinare fac parte din viata de rulotist

– prezentam solutii tehnice pentru probleme specifice

– mai si glumim


De ce ar trebui să postati mereu recenziile despre locurile de campare?

Dacă dețineți o rulota sau autorulota, este posibil să fi petrecut perioade de timp in mai multe locatii de campare.

Indiferent de numărul de locatii de parcare pe care ați avut șansa să le treceti pragul, aveți cu siguranță o părere despre fiecare locatie/camping în care ati fost.


Poate că in anumite locatii de campare ati avut surpriza placuta sa gasiti facilitati noi care nu au fost mentionate pe pagina de website oficiala al acelui loc de campare sau anumite spatii au fost renovate.

Pe de alta parte, stim ca multe website -uri uita sa mai actualizeze pozele, cele initiale de acum 10 sau 20 de ani de cand s-a deschis locatia de campare nu mai sunt de actualitate iar sederea a fost un esec din punct de vedere al confortului (o baie murdară și locuri pline de gunoi, lăsându-vă senzația de dezgust).

Desigur, cea mai probabilă realitate este că un loc de campare se încadrează undeva între cele două, având atât argumente pro, cât și contra.

Acum, nu trebuie sa se argumenteze faptul că postarea unei recenzii necesită un pic de timp, ceea ce majoritatea dintre noi nu avem prea mult.

Acest lucru trebuie apreciat, multi vizitatori totusi si-au alocat deja timpul pretios pentru a scrie o recenzie, care a fost sau nu citita de dvs inaintea deciziei de a va petrece timpul acolo.

Aceasta atitudine ajută comunitatea rulotistilor în ansamblu, iar unele cazuri ar putea chiar să vă ajute personal în viitor.


Ajutați locurile de campare să se îmbunătățească

Motivul numărul unu pentru a lăsa recenzii despre locatiile de campare după fiecare sejur în camping este de a ajuta locatiile la care ati mers să cunoasca plusurile și ce trebuie îmbunătățit.

Trebuie sa stiti ca proprietarii campingurilor sau managerii nu au fost mereu “rulotisti” inaintea deschiderii acestor locuri de campare, asa ca uneori poate fi greu pentru proprietar să privească spatiul de campare din punctul de vedere al rulotistului.

Alteori, s-ar putea să nu fie complet conștienți de o ceea ce se intampla dupa lasarea intunericului, când managerul și personalul nu sunt prezenti si activi.

Există chiar și unele cazuri în care un manager sau un membru al personalului ar putea fi conștient de o problemă, dar nu știu cât de mult afectează șederea unui rulotist.

În toate aceste cazuri, luarea la cunostinta a problemelor și inconvenientele prezentate de dvs. îi va ajuta pe proprietarii, managerii și personalul spatiilor de cazare să îmbunătățească situatia.

De asemenea, daca le prezentati ceea ce vă place, astfel încât să poată face mai multe dintre aceste tipuri de lucruri și să se mențină în cele mai bune facilități.

Nu numai că acest lucru îmbunătățește calitatea unei locatii de campare dar va atrage atentia si concurentei, care va incepe sa simta cum numarul de rulotisti la locatia lor este constant sau scade versus alta locatie care atrage tot mai multi rulotisti.


Îndreptați alți rulotisti în direcția corectă

Dacă faceți planificarea călătoriei cu rulota sau autorulota, este probabil să fi citit recenzii care să vă ajute să vă planificați.

De ce nu ai face asta?

Recenziile locatiilor de campare oferă informații privilegiate despre campinguri din punctul de vedere al rulotistului.

Acestea vă permit să intrați în detaliile mai putin placute a unei locatii de campare inainte de a vizita locatia și vă permit să vă entuziasmați de micile avantaje minunate care nu pot fi publicitate pe site-ul locatiei de campare.

Citirea de catre dvs a recenziilor inainte de a pleca in calatorie ar trebui să vă motiveze să vă împărtășiți propria experiență, pentru a-i ajuta pe viitori rulotisti sa isi gaseasca locatii mai bune.

Pe de altă parte, știind că un alt rulotist a fost incantat intr-o numita locatie de campare, poate ajuta alti rulotisti să se simtă încrezători atunci când îl aleg.


Folosiți pentru referințe viitoare

Un avantaj total neașteptat de a lăsa recenzii despre fiecare camping pe care îl vizitați vreodată este posibilitatea de a vă uita înapoi la propriile recenzii.

De ce ai vrea să faci asta?

Pentru a vă aminti cum v-ați simțit despre anumita locatie de campare și pentru a decide dacă doriți sau nu să vă întoarceți.

Acest lucru ar putea părea o prostie în acest moment, dar pe măsură ce vizitați tot mai multe locatii de campare de-a lungul anilor, poate deveni destul de dificil să vă amintiți acele mici detalii care ar putea face sau rupe o călătorie sau poate recitind comentariile actualizate, se observa o imbunatatire a situatiei de acum cativa ani.


“Mulțumesc” celor mai bune locatii de campare

O revizuire bună a locatiilor de campare este una dintre cele mai bune modalități de a mulțumi unui proprietar care are grija de afacerea lui si de turistii care ii trec pragul.

Citirea recenziilor bune nu numai că îi face pe manageri și personal să se simtă bine în legătură cu munca lor, dar, așa cum am subliniat mai devreme, aceste recenzii bune îi ajută să știe ce fac bine și ce lucruri trebuie cu siguranță să continue.

Pe lângă toate acestea, recenziile bune ale locatiilor de campare ajută la cresterea cifrei de afaceri ale campingului respectiv. Recenziile sunt excelente pentru proprietarii care au investit timp si bani si care isi respecta clientii, deoarece le va aduce mai multi turisti in viitor.

Indiferent dacă lăsați o recenzie pozitivă sau una negativă, atâta timp cât este detaliată și onestă, veți ajuta locatia de campare, alți rulotisti și voi înșivă să aveți o experiență in camping mai bună.


Evalueaza
[26 voturi / scor: 5]

3 thoughts on “Greseli panoul solar montaj plafon rulota autorulota

  1. intrebare: ce ansamblu de panouri, invertor si baterii ar fi nevoie pt a putea incarca in camper van o trotineta cu un motor de 4000w si 40ah? Are un charger de 5A. Chiar am nevoie de indrumare si va multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *