Viteza legala maxima rulota Romania versus Europa


Va prezint scrisoarea trimisa de subsemnatul catre Brigada Rutiera Bucuresti prin care au fost transmise propuneri legate de siguranta circulatiei din Romania. 

Am promis ca raspunsul dansilor va fi publicat pe blogul personal, acesta fiind motivul prezentarii.

Multumesc pe aceasta cale persoanelor si autoritatilor care au inteles faptul ca parcul rulotelor se mareste exponential iar legislatia a ramas in urma vestului Europei cu 2 aspecte importante

– mentionarea expresa si clara a instructiunilor de montare a oglinzilor suplimentare la tractarea unei rulote/remorci mai late decat autoturism tragator

– reducerea vitezei maxime de deplasare in momentul tractarii unei remorci/rulote de la 120 km/ora la maxim 100 km/ora similar ca si in vest.


raspuns politie 1


Doresc sa va prezint informatii clare pentru cei ce vor  sa calatoreasca cu rulota in Europa.

Romania – viteaza de deplasare – codul rutier existent Art.50.

(1) Vitezele maxime admise in afara localitatilor pentru categoriile si subcategoriile de autovehicule prevazute la art.16 alin.(2) sunt:

(2) Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decât viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.

Sa luam exemplul viteza pe autostrada in Romania – viteza maxima 130km.

Conform cu legislatia in vigoare in Romania pot sa merg legal pe autostrada asamblul rulota + autoturism cu viteza de 120km/ora.

Dupa cum se observa, in legislatia romaneasca exista o lacuna majora deoarece prin introducerea noii categorii de permis auto B96 apare o zona noua intre 3500 kg si 4250 kg, zona speciala, care este tratata diferit in alte tari din Europa. 


Europa trateaza 2 subiecte esentiala diferit, pragul fiind 3,500kg:

– asamblu autoturism + rulota “<” 3,500 kg sau “>” 3,500 kg 

– autorulota “<” 3,500 kg sau “>” 3,500 kg

In nici o tara din Europa nu se permite depasirea vitezei de 100 km/ora cand tractati o remorca.

In majoritatea tarilor se prevad viteze reduse daca MMTA autorulota sau MMTA autoturism tragator si rulota depaseste 3500 kg.


Germania – autorizarea unei rulote pentru a se deplasa cu 100 km/ora 

Dupa cum stim toti romanii se pricep la fotbal, extindem acest proverb catre rulotisti.

In Germania, DA, se mentioneaza viteza maxima de deplasare permise in talonul de inmatriculare al rulotei si se aplica un autocolant pe spatele rulotei cu indicatorul 100km/ora. 

thumbnail

Sfatul meu este sa nu aruncati la cosul de gunoi acest document dupa inmatricularea rulotei in Romania, poate fi util in Europa ca sa indicati ca rulota a fost deja aprobata sa circule cu 100km/ora. 


Conditii de autorizare a unei rulote pentru deplasarea cu 100 km/ora:

Varianta 1)

Prin prezentarea unor documente doveditoare (cum ar fi certificatul de conformitate al producatorului  de rulote),

Varianta 2)

Prin inspecția vizuală că sunt îndeplinite următoarele condiții:

– Anvelopele au indice de viteză de cel puțin 120 km/h

– Anvelopele au o vechime mai mică de 6 ani

– Rulota este prevăzută cu frâne de siguranță și amortizoare hidraulice

– Rulota este echipata cu un sistem de stabilizare aprobat (cum ar fi un dispozitiv AlKo sau ATC sau programul de stabilizare a remorcilor ESP al autovehiculului)

– Raportul de greutate nu depășește 100%

– Mașina este echipată cu un sistem ABS de frânare

scirsoare 1

Harta interactiva incearca sa ofere informatii utile pentru posesorii de auto-rulote si corturi dorind sa depasim 300 locatii campinguri, reparatii, inchirieri, magazine, ITP, service, parcuri si dealeri de auto-rulote, butelii Propan si GPL din Romania.


Modul de functionare interactiv este prezentat la subsolul hartii.


In casuta din subsolul hartii puteti sa scrieti ceea ce va intereseaza dupa urmatorul cod:


Camping – locatiile de campare

Park – parcuri de distractii cu posibilitati de campare

Pensiuni – prezinta doar pensiune care ofera locuri de campare

Magazin – prezinta doar magazinele de specialitate

Inchirieri – prezinta doar companiile care inchirieaza RV-uri

Butelii Propan – prezinta statiile OMV ce ofera aceste servicii

Casute – locatii care ofera spre inchiriere casute

Parcare – locuri de parcare pe termen lung rulote si autorulote

Service – prezinta service-urile dedicate rulotismului

Parc – parcuri de rulote

Dealer – Vanzatori de rulote si autorulote noi

Club – cluburi de rulotism & turism

Asociatie – asociatii de rulotism & turism


Apasa aici ca se te inscrii in grupul Vacante cu Auto – Rulota


Apasand pe locatia care va intereseaza, automat veti fi directionati catre pagina de website a respectivii entitati.

Pentru inscrieri, stergeti sau modificari (harta+top) rog sa ma contactati la contact@auto-rulota.ro

Pentru inscrieri este obligatoriu sa prezentati  o adresa de website sau pagina de facebook de unde sa rezulte locatia entitatii pe care doriti sa o promovati.

Inscrierea este gratis, fara a solicita beneficii, nu expira!


In cadrul grupului  Vacante cu Auto – Rulota

 – prezentam locatii de campare

– aducem Europa mai aproape de tine

– gasesti idei de distractie in vacanta

– discutam despre probleme specifice ale rulotismului

– prezentam situatii atipice cu care ne-am intalnit in timpul vacantelor cu auto-rulota

– oferim informatii cu privire la infrastructura existenta in Europa privind rulotismul

– impartasim sfaturi privind mentenanta si micile reparatii

– idei culinare fac parte din viata de rulotist

– prezentam solutii tehnice pentru probleme specifice

– mai si glumim


De ce ar trebui să postati mereu recenziile despre locurile de campare?

Dacă dețineți o rulota sau autorulota, este posibil să fi petrecut perioade de timp in mai multe locatii de campare.

Indiferent de numărul de locatii de parcare pe care ați avut șansa să le treceti pragul, aveți cu siguranță o părere despre fiecare locatie/camping în care ati fost.


Poate că in anumite locatii de campare ati avut surpriza placuta sa gasiti facilitati noi care nu au fost mentionate pe pagina de website oficiala al acelui loc de campare sau anumite spatii au fost renovate.

Pe de alta parte, stim ca multe website -uri uita sa mai actualizeze pozele, cele initiale de acum 10 sau 20 de ani de cand s-a deschis locatia de campare nu mai sunt de actualitate iar sederea a fost un esec din punct de vedere al confortului (o baie murdară și locuri pline de gunoi, lăsându-vă senzația de dezgust).

Desigur, cea mai probabilă realitate este că un loc de campare se încadrează undeva între cele două, având atât argumente pro, cât și contra.

Acum, nu trebuie sa se argumenteze faptul că postarea unei recenzii necesită un pic de timp, ceea ce majoritatea dintre noi nu avem prea mult.

Acest lucru trebuie apreciat, multi vizitatori totusi si-au alocat deja timpul pretios pentru a scrie o recenzie, care a fost sau nu citita de dvs inaintea deciziei de a va petrece timpul acolo.

Aceasta atitudine ajută comunitatea rulotistilor în ansamblu, iar unele cazuri ar putea chiar să vă ajute personal în viitor.


Ajutați locurile de campare să se îmbunătățească

Motivul numărul unu pentru a lăsa recenzii despre locatiile de campare după fiecare sejur în camping este de a ajuta locatiile la care ati mers să cunoasca plusurile și ce trebuie îmbunătățit.

Trebuie sa stiti ca proprietarii campingurilor sau managerii nu au fost mereu “rulotisti” inaintea deschiderii acestor locuri de campare, asa ca uneori poate fi greu pentru proprietar să privească spatiul de campare din punctul de vedere al rulotistului.

Alteori, s-ar putea să nu fie complet conștienți de o ceea ce se intampla dupa lasarea intunericului, când managerul și personalul nu sunt prezenti si activi.

Există chiar și unele cazuri în care un manager sau un membru al personalului ar putea fi conștient de o problemă, dar nu știu cât de mult afectează șederea unui rulotist.

În toate aceste cazuri, luarea la cunostinta a problemelor și inconvenientele prezentate de dvs. îi va ajuta pe proprietarii, managerii și personalul spatiilor de cazare să îmbunătățească situatia.

De asemenea, daca le prezentati ceea ce vă place, astfel încât să poată face mai multe dintre aceste tipuri de lucruri și să se mențină în cele mai bune facilități.

Nu numai că acest lucru îmbunătățește calitatea unei locatii de campare dar va atrage atentia si concurentei, care va incepe sa simta cum numarul de rulotisti la locatia lor este constant sau scade versus alta locatie care atrage tot mai multi rulotisti.


Îndreptați alți rulotisti în direcția corectă

Dacă faceți planificarea călătoriei cu rulota sau autorulota, este probabil să fi citit recenzii care să vă ajute să vă planificați.

De ce nu ai face asta?

Recenziile locatiilor de campare oferă informații privilegiate despre campinguri din punctul de vedere al rulotistului.

Acestea vă permit să intrați în detaliile mai putin placute a unei locatii de campare inainte de a vizita locatia și vă permit să vă entuziasmați de micile avantaje minunate care nu pot fi publicitate pe site-ul locatiei de campare.

Citirea de catre dvs a recenziilor inainte de a pleca in calatorie ar trebui să vă motiveze să vă împărtășiți propria experiență, pentru a-i ajuta pe viitori rulotisti sa isi gaseasca locatii mai bune.

Pe de altă parte, știind că un alt rulotist a fost incantat intr-o numita locatie de campare, poate ajuta alti rulotisti să se simtă încrezători atunci când îl aleg.


Folosiți pentru referințe viitoare

Un avantaj total neașteptat de a lăsa recenzii despre fiecare camping pe care îl vizitați vreodată este posibilitatea de a vă uita înapoi la propriile recenzii.

De ce ai vrea să faci asta?

Pentru a vă aminti cum v-ați simțit despre anumita locatie de campare și pentru a decide dacă doriți sau nu să vă întoarceți.

Acest lucru ar putea părea o prostie în acest moment, dar pe măsură ce vizitați tot mai multe locatii de campare de-a lungul anilor, poate deveni destul de dificil să vă amintiți acele mici detalii care ar putea face sau rupe o călătorie sau poate recitind comentariile actualizate, se observa o imbunatatire a situatiei de acum cativa ani.


“Mulțumesc” celor mai bune locatii de campare

O revizuire bună a locatiilor de campare este una dintre cele mai bune modalități de a mulțumi unui proprietar care are grija de afacerea lui si de turistii care ii trec pragul.

Citirea recenziilor bune nu numai că îi face pe manageri și personal să se simtă bine în legătură cu munca lor, dar, așa cum am subliniat mai devreme, aceste recenzii bune îi ajută să știe ce fac bine și ce lucruri trebuie cu siguranță să continue.

Pe lângă toate acestea, recenziile bune ale locatiilor de campare ajută la cresterea cifrei de afaceri ale campingului respectiv. Recenziile sunt excelente pentru proprietarii care au investit timp si bani si care isi respecta clientii, deoarece le va aduce mai multi turisti in viitor.

Indiferent dacă lăsați o recenzie pozitivă sau una negativă, atâta timp cât este detaliată și onestă, veți ajuta locatia de campare, alți rulotisti și voi înșivă să aveți o experiență in camping mai bună.

Evalueaza
[11 voturi / scor: 5]

2 thoughts on “Viteza legala maxima rulota Romania versus Europa

  1. Felicitari pentru efort si nu in ultimul rand pentru rezultat. Articolele sunt foarte utile.

    La autorizarea de viteza 100 la ora a rulotelor de Germania, in varianta 2 autorizarea este legata si de niste caracteristici ale turismului. In caz ca rulota se vinde si e trasa de alta masina, sau proprietarul schimba masina, teoretic ar trebui o reautorizare, daca e vorba tot de Germania.

    La limitele de viteza e ceva curios. Sunt tari in care la greutate ansamblu masina+rulota mai mare de 3500 kg viteza maxima legala e mai mare decat la sub 3500 kg. Adica niste hardughii au voie sa mearga mai repede decat suratele mai usoare. Mi se pare ilogic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *