Reparatii service mentenanta rulote


Reparatii mentenanta rulote

Legislatia ingradeste din ce in ce mai mult posesorii de rulote prin introducerea la gramada in interiorul noilor legi a notiunilor reparatii autovehicole si mentenanta lor pana la interzicerea parcarii remorcilor pe locurile de parcare de rezidenta. 

Vreau sa prezint cei 2 pasi importanti realizati de autoritatile din Romania – 

  • primul pas a fost interzicerea parcarii auto mai mari de 3.5 tone si a remorcilor prin ordinul Ministerului Sanatatii 119/2014

  • apoi a fost randul edililor locali sa precizeze ca in parcari (publice/de resedinta) nu ai voie sa realizezi mentenanta si service-ul autoturismelor

Amenzile sunt fabuloase in cazul in care legea este aplicata „ca la carte” conform cu descrierea de mai jos, numai ca exista o lipsa de intelegere logica a subsemnatului asupra problemei si anume:

  • daca efectuez mentenanta sau reparatia rulotei in parcarea de resedinta voi lua amenda pentru faptul ca nu am voie sa parchez sau amenda pentru ca nu am voie sa repar ???

  • prima varianta amenda este de 1500 -2500 ron

  • varianta a doua 500 – 1000 ron

  • varianta combinata (1500+500) – (2500+1000) ron

Traiasca service-urile auto !!! La o amenda combinata de 3500 de ron mai bine vinzi rulota ….


Daca ai un vecin mai „ranchinos” si locuiesti la bloc avand rulota parcata pe domeniul public sau pe locul de parcare alocat (vise…) atunci s-ar putea sa te gandesti de 2 ori inainte de a efectua reparatii la rulota sub privirea dusmanului.

Exista in vestul Europei o industrie in domeniul rulotistic, care ofera printre altele servicii de mentenanta la domiciliul clientului … si aici trebuie sa acceptam ca aceste servicii pot sa fie realizate daca rulota este stationata in interiorul unei proprietati private.

doctorul rulotelor 1

De ce ma deranjeaza acest lucru?

Pentru ca service-urile din Romania pentru rulote si autorulote sunt insuficiente, in anumite orase lipsesc cu desarvasire, preturile in majoritatea cazurilor sunt „umflate” in functie de numarul de inmatriculare si tipul autoturismului tragator …. 


Ca exemplu simplu – vreau sa montez un panou solar – adica un silicon pe un tavan cu 4 suporti daca este … fix sau lipit direct daca este flexibil si o gaura in tavan cu 2 fire – trebuie sa merg cu rulota 200 de km pana la primul service din zona daca in orasul de resedinta nu sunt service-uri ?

Vine domnul Politist si ma gaseste cu scara pe langa rulota … si imi aplica legea 1000 – 1500 ron! Ce sa ii explic ? ca nu fac reparatii si nici mentenanta, deci nu incalc nici o lege. Cum demonstrez ca este un „upgrade” la rulota? 

Aici intervine cred diligenta Politistului Comunitar care poate sa inteleaga sau nu aspectul practic al problemei versus legislatia in vigoare. 


Sunt o multime de aspecte practice care trebuie analizate si totul depinde de domnul politist comunitar sau politia rutiera care este in zona si poate observa ca se produc urmatoarele aspecte:

  • reparatii rulota – interzis pe domeniul public/ in parcarile de resedinta

  • mentenanta rulota – interzis pe domeniul public/ in parcarile de resedinta

  • parcare rulota – ??? aici sunt multe aspecte prezentate in alta postare anterioara 

Legislatia este … muulta in Romania si prezint cazul Municipiului Bucuresti care in baza hotararii 124/2008 a decis  prin articolul 21 de mai jos urmatoarele – Link catre HCGMB 124/2008

Art.21. în toate categoriile de parcaje publice sunt interzise:

a)    blocarea accesului in parcaj;

b)    efectuarea de lucrări de reparații și întreținere a autovehiculului în perimetrul parcajului;

c)    amplasarea de dispozitive de menținere liberă a locurilor de parcare.

d)    amplasarea oricărui tip de indicatoare, marcaje sau înscrisuri care să indice sau să sugereze rezervarea locurilor de parcare, fără avizul Comisiei Tehnice de Circulație a Municipiului București.


Capitolul III. Contravenții și sancțiuni 

Art.22. (1) Constituie contravenții și se sancționează următoarele fapte:

a)    nerespectarea prevederilor art.10 lit.a), art.11 lit.b) și c), art.16 lit.a) și b), art.19 lit.a)-c) și art.20 lit.a)-c), cu amenda de la 500 la 1.000 lei;

b)    nerespectarea prevederilor art.9, art.10 lit.c), f) și g), art.11 lit.d)-f), art.16 lit.c)-e), art.18, art.19 lit. e)-h), art.20 lit.e) și art.21 lit. a)-d), cu amenda de la 1.500 la 2.500 lei.


In anul 2017 Primaria Municipiului Bucuresti a adaugat si litera „e” in interiorul articolului 21 la hotararea din 124/2008 in care spune ca „ocuparea abuziva a unui loc de parcare public legal atribuit, impiedicându-i pe cei în drept să le folosească se pedepseste cu … amenda de la 500 la 1000 ron – Link catre actualizare articol 21 PMB


Daca crezi ca povestea cu amenzile s-a finalizat, atunci te inseli … lista continua 

Ministerul sanatatii a emis ORDINUL Nr. 119/2014 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei iar la articolul 4 – aliniatul „c” gasim o alta surpriza ….

Art. 4. – La stabilirea amplasamentelor clădirilor de locuit se vor preciza şi amplasamentele următoarelor dotări tehnico – edilitare:


a) platforme destinate pentru depozitarea recipientelor de colectare selectivă a deşeurilor menajere, care vor fi amenajate la distanţă de minimum 10 m de ferestrele locuinţelor, vor fi împrejmuite, impermeabilizate, cu asigurarea unei pante de scurgere şi vor fi prevăzute cu sistem de spălare şi sifon de scurgere racordat la canalizare, vor fi dimensionate pe baza indicelui maxim de producere a gunoiului şi a ritmului de evacuare a acestuia şi vor fi întreţinute în permanentă stare de curăţenie; platformele pot fi cuplate cu instalaţii pentru bătut covoare;


b) spaţii de joacă pentru copii, amenajate şi echipate cu mobilier urban specific, realizat conform normativelor în vigoare astfel încât să fie evitată accidentarea utilizatorilor;


c) spaţii amenajate pentru gararea şi parcarea autovehiculelor populaţiei din zona respectivă, situate la distanţe de minimum 5 m de ferestrele camerelor de locuit; în aceste spaţii este interzisă gararea autovehiculelor de mare tonaj, cum ar fi autovehiculele peste 3,5 tone, autobuzele, remorcile etc., precum şi realizarea activităţilor de reparaţii şi întreţinere auto.

Acum sa nu incerci sa speculezi … parcare domeniul public si loc de parcare pentru resedinta primit de la primarie caci a aparut ca exemplu –  Hotararea Consiliului Local Sector 3 nr. 175 din 28.03.2019 privind modificarea si completarea Regulamentului referitor la licitatia atribuirea locurilor din parcarile de resedinta de pe raza Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti aprobat prin HCLS3 16 din 29.01.2018 – Link catre Hotararea Consiliului Local

  • capitolul 5 articolul 31 in care se spune ” sa nu execute lucrari de reparatii si intretinere a autovehicolelor in perimetrul parcajelor !!!!

SURPRIZA – lipseste cuvantul – rulota – remorca 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *