Montaj suport bicicleta pe rulota si autorulota


La prima vedere pare o banalitate, locul in care doresc sa imi montez suportul pentru bicicleta in momentul deplasarii asamblului rulota + autoturism dar lucrurile nu stau chiar asa. 

Sunt limitari legale si sunt aspecte practice de luat in considerare. 

bicicleta 1

In primul rand inaltimea maxima a remorcilor in Europa nu poate sa depaseasca 4m pe verticala, deci subiectul bicicleta pe tavanul rulotei nu poate fi pus in discutie. 


Sa intelegem prima data ce inseamna stabilitatea asamblului si apoi sa prezint optiunile

Se stie ca media fortei de apasare a cuplei pe carligul rulotei trebuie sa fie cuprinsa intre 5% si 7% din greutatea rulotei reale (masa proprie + greutatea bagajelor). 

Pentru o exemplificare usoara consideram:

– greutate autoturism 1500 kg (cu bagaje si sofer, fara accesoriu suport si bicicleta)

– greutate rulota 1000 kg

– greutate suport bicicleta – 10kg

– greutate 1 bicicleta – 15 kg

– greutate 2 biciclete – 30 kg


bicicleta 2.jpg

Recomandarea subsemnatului – instalati bicicletele direct pe plafonul autoturismului tragator, avantaj creste raportul masa autoturism/greutate rulota, adica creste stabilitatea asamblului. 

bicicleta 3.jpg


Daca aveti suport pe haionul masinii, ramane tot o optiune foarte buna.

Cele 2 optiuni inseamna costuri reduse pentru posesorii de jucarii de vacanta, deoarece, aceste suporturi se pot utiliza in mod curent, cu sau fara masina.

Daca deja le -ai achizionat anterior achizionarii masinii, atunci iti raman 100 de Euro in buzunar. 


bicicleta 4


Aceasta optiune nu o recomand din 2 motive – majoritatea rulotelor au compartimentul din fata unde se depoziteaza butelia si restul accesoriilor cu capac ce se deschide ca un geam orizontal si nu prin ridicare verticala cum sunt la rulotele moderne.

Este lipsit de practica, cand doresti sa alimentezi de exemplu butelia cu GPL sau ai nevoie temporar sa accesezi compartimentul din fata, sa dai bicicletele jos sau in cazul fericit sa le rabatezi daca suportul iti permite. 

Un alt motiv important o reprezinta lungimea protapului, se stie ca la rulotele englezesti, pentru imbunatatirea aerodinamicitatii, protapul este scurt. 

Se observa cum raportul de greutate scade de la 1.54 la 1.44 


bicicleta 5


Atentie, legislatia in Spania si Italia prevede montarea dreptunghiului reflectorizant ALB cu ROSU chiar si pe suportul de biciclete din spatele rulotei/autorulotei CHIAR DACA NU AVETI instalate biciclete deoarece scheletul suportului depaseste gabaritul standard al rulotei/autorulotei. 

In Portugalia – nu aveti voie sa extindenti in adancime fata de limita din spate a rulotei /autorulotei cu mai mult de 45cm suportul de biciclete.

In acest caz, utilizati doar 1 suport pentru 2 biciclete in spate si altul pe protap.

bicicleta 7


In cazul in care sunteti o familie numeroasa, sugerez distributia bicicletelor in mai multe puncte, astfel incat sa obtineti o stabilitate buna a asamblului autoturism si rulota. 

Nu uitca ca in Spania pentru asamblurile rulota + autoturism mai lungi de 12metrii trebuie sa instalati pe spatele rulotei semnul din aluminiu reflectorizant GALBEN cu banda rosie in jur, standard ECE 70

Cum se instaleaza un suport de biciclete pe spatele rulotei?

Filmul de mai jos este foarte utilPoze credit Gabriel Vasilache

Evalueaza
[7 voturi / scor: 5]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *