Anglia – permis conducere categoria B96

Un subiect mai putin discutat – permisul categorie B96 pentru conducerea asamblului autoturism si rulota in Marea Britanie. 
Folclorul spune ca in Marea Britanie nu exista aceasta categorie, DA, dansii NU emit aceasta categoria DAR RECUNOSC aceasta categorie de permis de conducere emisa de catre una din tarile EU/EEA
Vacanta placuta in UK/Marea Britanie pentru posesorii de permise de conducere B96, raspunsul oficial primit astazi este tradus in limba romana sub mesajul primit in limba engleza. 
Atrag atentia asupra faptului ca UK este in UE. La finalul articolului puteti gasi raspunsul primit din Elvetia – tara afiliata EEA
 • UE – Uniunea Europeana
 • EEA – Spatiul Economic European – include tarile din UE si suplimentar – Islanda, Liechtentein, Norvegia
 • Elvetia – este membră a AELS, dar nu face parte din SEE

 


DVLA Contact Centre <dvla.donotreply@dvla.gov.uk>

To:GABI VASILACHE 
Apr 23 at 4:16 PM
Dear Mr Vasilache,

Thank you for your enquiry received on 18/4/2019. Your case reference number is 01421971. I appreciate you contacting DVLA to seek clarification on the matter.

The rules for driving in GB as a visitor depend on the type of licence you currently hold, please see the advice below:

Northern Ireland or EU / EEA
If you passed your driving test in one of these countries you can drive allthe vehicles shown on your driving licence for as long as the driving licence remains valid and while you remain a visitor.  

Please note: If you passed your driving test outside of the EU / EEA you can only drive on a valid driving licence for up to 12 months from when you last entered GB.  

Any other country
You can drive cars and motorcycles shown on your driving licence for up to 12 months from when you last entered GB (as long as the driving licence remains valid). 

If you also hold valid lorry and bus entitlement you can only drive these vehicles if they have been registered outside of GB and temporarily imported.

I hope this information provides a further insight for you.

Do not reply to this email. If you wish to contact us again about this response then please use our reply form link or copy and paste the following URL in to your browser:

Best Regards
A Gaisford

DVLA Email Logo

TRADUCERE 

Stimate domnule Vasilache,

Vă mulțumim pentru întrebarea dvs. primită la data de 18.04.2019. Numărul dvs. de referință al cazului este 01421971. Apreciez că ați contactat DVLA pentru a solicita clarificări în această privință.

Regulile de conducere în GB în calitate de vizitator depind de tipul de licență pe care îl dețineți, vă rugăm să consultați sfaturile de mai jos:

Irlanda de Nord sau UE / EEA
Dacă ați trecut testul de conducere în una dintre aceste țări, puteți conduce toate vehiculele afișate în permisul de conducere atât timp cât permisul de conducere rămâne valabil și în timp ce rămâneți vizitator.

Vă rugăm să rețineți: Dacă ați trecut testul de conducere în afara UE / EEA, puteți conduce un permis de conducere valabil timp de până la 12 luni de la data la care ați introdus ultima dată GB.

Orice altă țară
Puteți conduce autoturisme și motociclete afișate în permisul de conducere timp de până la 12 luni de la data la care ați introdus ultima dată GB (atâta timp cât permisul de conducere rămâne valabil).

Dacă dețineți, de asemenea, drepturi valabile pentru camioane și autobuze, puteți conduce vehiculele numai dacă au fost înregistrate în afara GB și importate temporar.

Sper că această informație vă oferă o perspectivă suplimentară pentru dvs.


Intrebarea subsemnatului mai jos:

Gentlemen, 

The B96 class license that was launched in 2013, and which constitutes an extension of the B class license, offers more flexibility

With the B96 class driving licence I can drive a B class car with a trailer with a maximum permissible weight of 750 kg, and a maximum permissible weight of the combination of vehicles of more than 3,500 kg, but not more than 4,250 kg.

I am planning a vacation with my caravan at the summer in UK, the combination my car and trailer is 4,000 kg.

Can I use my European driving licence certified B96 (allowance 3500 to 4250 kg) during my visit in UK?

Thank you 

regards 

Gabriel 


switzerland-1500642Chiar daca Elvetia nu se afla in Comunitatea Europeana, am fost placut surprins sa primesc un raspuns pozitiv de la dansii. 
Corespondenta completa se afla mai jos mentionata sau se poate descarca apasand linl-ul de sub corespondenta in format PDF. In formatul PDF am tradus intrebarea si raspunsul primit.
Vacanta placuta in Elvetia pentru posesorii de permise de conducere B96.

—– Forwarded Message —–
From: „Jeannette.Soltermann@astra.admin.ch” <Jeannette.Soltermann@astra.admin.ch>
To: Gabi Vasilache 
Sent: Tuesday, April 16, 2019, 4:22:20 PM GMT+4
Subject: Re: Fw: WG: Driving license B extended 96 for 3500 to 4250 kg

Dear Sir

If you visit Switzerland on holiday and you have a valid driving license B with the code 96, you may drive the caravan as described in your request.

Traducere (intrebarea este identica) – dragă domnule Dacă vizitați Elveția în vacanță și aveți un permis de conducere valabil B cu codul 96, puteți conduce caravana așa cum este descris în solicitarea dvs. 

Kind regards

 Jeannette Soltermann

Legal Assistant

Federal Department of the Environment, Transport, Energy and Communications DETEC

Federal Roads Office

Road Traffic Division

Registration, Liability and Penalties

 Postal address: 3003 Bern, location: Weltpoststrasse 5, 3015 Berne

Phone +41 58 463 42 55

Fax +41 58 463 43 21

jeannette.soltermann@astra.admin.ch

www.astra.admin.ch


Apasa mai jos pentru descarea raspunsului in format PDF

WG_ Driving license B extended 96 for 3500 to 4250 kg1

 


Se cunoaste faptul ca incepand cu data de 19.01.2013 in Romania a fost introdusa categoria B96, ce permite suma MMA auto + rulota pana la limita de 4,250 kg.

Permis 2.jpg

In concluzie, pentru a putea stabili conditiile legale in care un posesor de permis de conducere categoria B poate conduce un ansamblu de vehicule format dintr-un autovehicul de categoria B si o remorca, trebuie sa cunoasteti urmatoarele date tehnice:

 • masa proprie a autovehiculului tragator
 • masa totala maxima autorizata a autovehiculului tragator
 • masa proprie a remorcii
 • masa totala maxima autorizata a remorcii

De ce a aparut in Europa aceasta noua B96 categorie?

Numărul de înmatriculare al rulotelor grele crește constant. În 2013, 42% din toate rulotele noi înregistrate din Germania au cântărit mai mult de 1.600 de kilograme.

Pe de altă parte, ponderea altor segmente de piață a scăzut.

Concluzia: obținerea unei autorizații de conducere adecvată pentru tragerea combinațiilor grele devine din ce în ce mai importantă.

Începând cu 19 ianuarie 2013, permisul de conducere din clasa B cu numărul de cheie „96 „(pe scurt B96) autorizează conducătorul auto să efectueze combinații de vehicule-remorci cu o greutate totală admisă de 3,5 până la 4,25 tone.

Titularii de permis de conducere din clasa B pot obține această licență după ce participă la un curs de instruire, cursuri oferite de catre scolile de soferi autorizate.

Finalizarea cu succes a cursului este confirmată printr-un certificat. Nu este necesar un examen. 

Cu certificatul primit si permisul de conducere vechi se merge la Directia Permise auto si se preschimba permisul. In intreaga comunitate Europeana aceasta categorie este implementata cu EXCEPTIA UK, unde aceasta directiva nu a fost inca adoptata. 

Link catre 2006/126/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

f) categoria B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

(3) Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

Sa explic in nenumarate randuri legatura intre legislatia rutiera din 2019 si caracteristicile tehnice ale autoturismului tragator, producator carlig remorcare si caracteristicile tehnice ale rulotei devine o rutina si am hotarat sa realizez un mic soft care te ajuta daca ai o dilema in legatura cu acest subiect. Subliniez ca legislatia rutiera sufera modificari in mod constant, codul rutier actualizat este biblia soferilor si a rulotistilor.  

Ce face acest soft? 

Tu introduci caractersiticile tehnice ale rulotei, carligului si ale autoturismului tragator iar el iti sugereaza categoria permisului de conducere!

Ca orice soft, are limitari si erori, te rog daca constatati erori sa imi comunici pentru imbunatatire.


Mentionez ca mai jos gasiti link-ul catre program si explicatiile necesare

 • legislatia rutiera din Romania nu se refera la numarul de axe ale rulotei

 • recomandarea de aur, masa maxima autorizata rulota sa fie mai mica decat masa (greutatea) proprie a autovehicolului tragator. Sau poti sa aplici regula ca masa proprie rulota+bagaje < masa proprie autoturism tragator 

 • intre rulota si autovehicol se afla carligul cu detalii tehnice – ai nevoie de aceste date tehnice. Pastreaza cu tine certificatul de instalare si cartea tehnica a carligului daca datele tehnice nu se pot citi direct de pe tablita atasata pe carligul de remorcare. Vezi sa fie omologat CE. 

 • am considerat in programul atasat ca recomandare incarcarea pe carlig sa fie 5% din masa maxima tehnica autorizata a rulotei. Cu alte cuvinte sarcina de apasare pe carlig sa nu depaseasca sarcina admisibila de catre constructorul carligului

 • la final am prezentat detalii despre anvelopele utilizate la rulota, si ele trebuie sa fie analizate din punct de vedere tehnic daca corespund

APASA aici DESCARCA programul DE VERIFICARE A CATEGORIEI DE PERSMIS NECESAR TRACTARII remorcii


De ce apare aceasta recomandare de aur?

 • este regula pentru protectia dumneavoastra si nu are repercursiuni legale daca este incalcata sau depasita cu conditia ca restul regulilor sa nu fie incalcate

 • izvoraste din Art. 157 Regulament aplicare OUG 195/2002 Reguli pentru circulaţia vehiculelor 

 • care spune  punctul b) ca autovehiculul trăgător să nu remorcheze un autovehicul mai greu decât masa lui proprie, cu excepţia cazului când remorcarea se efectuează de către un autovehicul destinat special depanării

 • ca sa te protejezi pe tine, familia ta si restul participantilor la trafic se recomanda cazul cel mai defavorabil, cand in autovehicolul este incarcat doar cu greutatea soferului iar rulota este plina de bagaje pana la limita masei maxime tehnice admisibile

 

categoria B – auto masa maxima 3500kg +  masa maxima remorca 750kg  


categoria B96 – suma MMA (masa maxima autorizata) auto + MMA remorca sa nu depaseasca 4250kg, cu conditia greutatea masinii proprii sa fie mai mare decat MMA remorca, remorca mai grea de 750kg


categoria BE – suma MMA auto si remorca mai mare decat 4250kg si mai mica de 7000kg, cu aceasi conditia logica MMA remorca mai mica decat masa masinii goale

20180701_135358

 


Legislatia privind instalarea Tahografului la masini cu MMA peste 3500 kg

Regulamentul (CE) nr. 561/2006 privind armonizarea anumitor dispoziţii ale legislaţiei sociale în domeniul transporturilor rutiere, de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3821/85 şi (CE) nr. 2135/98 ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului – specifica ca in varianta depasirii asamblului remorca + auto peste 3,500kg – nu necesita instalarea TAHOFRAG-ului!

Regulamentul stabilește normele referitoare la perioadele de conducere, de repaus și la pauzele care trebuie respectate de către conducătorii auto ce asigură transportul rutier de mărfuri și de călători în vederea armonizării condițiilor de concurență între modurile de transport terestru, în special în ceea ce privește sectorul rutier și a îmbunătățirii condițiilor de lucru și a siguranței rutiere – DVS CU RULOTA NU EFECTAUATI TRANSPORT de MARFURI SI TRANSPORT PERSOANE 


Raspuns ISCTR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *